Legger seg flate etter Brennpunktavsløringer og kritikk fra arbeidsministeren

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm kaller de avdekkede forholdene på Westcon-verftet for grove brudd på arbeidsmiljøloven. – Vi har nok ikke gjort en god nok jobb, innrømmer klubbleder Bjørn Berge.

Plattform hos Westcon

Arbeidstilsynet avdekket flere forhold og brudd på Arbeidsmiljøloven både hos Westcon og hos selskapets underleverandører som blant annet resulterer i varsel om pålegg.

Foto: Brennpunkt / NRK

Klubblederen ved Westcon, Bjørn Berge, legger seg flat etter Brennpunkts avsløringer om dårlige arbeidsforhold ved Westcons verft i Ølen.

– Vi har nok ikke gjort en god nok jobb. Vi må prøve å bli bedre. Vi må se på rutinene våre, for vi tar jo helt avstand til sosial dumping. Det skal ikke forekomme på Westcons sitt område, sier Berge til NRK.

Fellesforbundet i Rogaland vurderer nå å sette klubben ved Westcon under administrasjon fordi de ikke har gjort en god nok jobb. Ledelsen ved klubben er allerede kalt inn til oppvaskmøte hos Fellesforbundet, melder NRK.

«Grove brudd på arbeidsmiljøloven»

Hanne Bjurstrøm

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm reagerer på de dårlige arbeidsforholdene ved Westcons verft i Ølen.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

Lave lønninger og kummerlige boforhold er noe av det som ble avdekket i Brennpunkt-dokumentaren som ble sendt på NRK 1 tirsdag.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm kaller forholdene ved Westcon for «grove brudd på arbeidsmiljøloven».

– Jeg synes dette er veldig grovt, og det er nok ikke bare jeg som er rystet. Dette er grov utnyttelse av mennesker i en veldig vanskelig situasjon. Forholdene som er avdekket er klare eksempler på arbeidsmiljøkriminalitet som må møtes med de strengeste virkemidlene, sier Bjurstrøm til NRK.

Arbeidsministeren åpner nå for å gi tilsynet flere virkemidler når det oppdages blant annet sosial dumping i en bedrift. I dag kan tilsynet stenge ned bedriften for et tidsrom, og saker kan havne i retten. I de tilfellene hvor sakene går så langt som til rettssalen er det likevel få som ender opp med en dom.