Hopp til innhold

Hun satset farsarven på Millioneventyret

BERGEN (NRK): Flere nordmenn har meldt seg etter å ha tapt penger på «Millioneventyret». En kvinne føler seg truet etter å ha fortalt sin historie.

Dame investerte i Millioneventyret

SATSET: Kvinnen arvet penger etter sin far og ble fristet til å putte pengene i et investeringsprosjekt. 15 år etter er pengene fortsatt borte.

Foto: Anette Berentsen / NRK

– Jeg tenkte at jeg hadde vært dum, og at det var min egen feil, sier den nå 77 år gamle kvinnen fra Bergen.

Hun angrer på et møte i Spania for 15 år siden. En annen feriegjest, en mann ved navn Ove Magne Gustavsen, overtalte henne til å satse penger i et investeringsprosjekt.

– Han ringte meg da jeg hadde kommet hjem og spurte om jeg ville tjene penger. «Ja, det vil jeg», sa jeg. Men jeg hadde ikke så mye penger da, forteller kvinnen.

Fikk ingen papirer

Så døde faren hennes. Kvinnen satt tilbake med en arvet pengesum på konto.

Hun sier hun ble overtalt av arendalitten Gustavsen til å investere først 100.000, så nye 50.000 kroner.

– Det var snakk om trading. Det var nå greit å tjene noen kroner, sier kvinnen.

Ove Magne Gustavsen

OVERTALTE: Ove Magne Gustavsen overtalte kvinnen til å investere.

Foto: ÅPEN FACEBOOK-PROFIL

Hun fikk aldri noen dokumenter som bekreftet investeringen. Hun stolte på Gustavsen.

– Ove er veldig utadvendt. Fantastisk god til å prate for seg, sier kvinnen.

– Jeg har aldri hørt en mann som snakker så godt for seg, legger datteren til.

Samlet inn millioner

Etter at datteren forsto hva moren hadde gjort, har hun bistått henne flere ganger i å prøve å få pengene tilbake. Alt de har fått, er ukentlige oppdateringer på SMS om prosjektet, signert «JH» eller «Jan Helge».

– Jeg har aldri møtt Jan Helge, sier 77-åringen.

Ove Magne Gustavsen ble omtalt i Brennpunkt-dokumentaren «Millioneventyret» 25. januar. Han har samlet inn minst 10 millioner kroner, ifølge hans egne anslag, til prosjektet som skulle gjøre investorene rike.

NRK har oversikt over nær 50 millioner kroner som skal være investert av nordmenn.

NRK forklarer

Hva er «Millioneventyret» som folk har investert i?

I mer enn 20 år har en gruppe skandinaver rekruttert investorer til et prosjekt som skulle samle verdier i ulike fond i skatteparadis.

Fond i skatteparadis skulle inneholde gamle penger

Noen stammet fra nazitidens Tyskland. Investorer som kunne hjelpe til med å få løst ut de enorme verdiene, skulle få del i avkastningen. De ble lovet to til fire ganger innsatsen tilbake.

Store summer

NRK og SVT har dokumentert at minst 116 millioner svenske og nær 50 millioner norske kroner er samlet inn. De faktiske beløpene kan være høyere. En av hovedmennene hevdet i svensk rett i 2010 at det var samlet inn 255 millioner svenske og 92 millioner norske kroner.

Investorene blir oppdatert ukentlig om status i «Prosjektet»

Gruppen hevder at selskapet Fairmont LTD er verktøyet for å få ut pengene. Det skal være registrert i Sveits, men det har ikke NRK funnet dokumentasjon for.

Flere av dokumentene som bakmennene har brukt for å vise at «Prosjektet» er reelt, har vist seg å være falske

Flere av bankmøtene som bakmennene refererer til, har ikke funnet sted, viser NRKs undersøkelser. Den angivelige hovedbanken i Sveits kjenner heller ikke til «Prosjektet».

Økokrim aksjonerte

Den antatte norske hovedmannen ble pågrepet 29. januar 2021 og ble varetektsfengslet, siktet for grovt heleri av 11,2 millioner kroner. Den antatte svenske hovedmannen ble pågrepet 16. mars 2021.

Ble lokket til å investere millioner – 15 år senere er pengene fortsatt borte

Antatt hovedmann fengslet

Etter at NRK fortalte historien, har flere investorer tatt kontakt. Den antatte norske hovedmannen Jan Helge Furu er blitt pågrepet, siktet for grovt heleri av 7,5 millioner kroner. Han ble lørdag varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud.

– Jeg fikk sjokk da jeg så det på TV, forteller 77-åringen.

Hun kjente ikke til omfanget av investeringsprosjektet før hun så dokumentaren.

– Jeg fikk en klump i magen først. Og tenkte «ja ja, det er min egen feil som har gått på det her». Men samtidig har det vært kjekt å få vite sannheten.

Jan Helge Furu pågrepet

PÅGREPET: Jan Helge Furu (til h.) ble pågrepet fredag i Bærum, i en politiaksjon iverksatt av Økokrim.

Foto: SVERRE HOLM-NILSEN / NRK

– Følte meg truet

Etter at intervjuet med kvinnen ble gjort, kontaktet NRK Ove Gustavsen for å gi ham mulighet til å svare på beskyldningene.

Få minutter senere ringte han til kvinnen og ba henne la være å snakke med media.

– Han fortsatte å gyve på, som en trussel. Han sa at fordi vi gjorde dette, kom det ingen penger. «Dere må bare passe dere», sa han. Det var truende, synes kvinnen.

NRK har kontaktet Gustavsen for å gi ham mulighet til å kommentere telefonsamtalen som kvinnen opplevde som en trussel. Han har så langt ikke svart.

Kvinnen er i kontakt med politiet og vil anmelde forholdet.

Se dokumentaren her:

De investerte millioner og ble lovet milliarder. I over 15 år har norske småsparere ventet på gevinsten. Men nå er hovedmannen borte vekk.

De investerte millioner og ble lovet milliarder. I over 15 år har norske småsparere ventet på gevinsten. Men nå er hovedmannen borte vekk.