Kvinne (57)

”Min mor på 88 husker bedre enn meg. Jeg synes det er så flaut, jeg er redd folk skal tro jeg er dum.”

Kvinnesilhuett

ARBEID

Kvinnen jobbet som tannlegeassistent fra 1970-1997, avbrutt av noen år som hjemmeværende med to barn.

Hun begynte å jobbe som 20-åring. Tannlegekontoret var lite og uten ventilasjon. Senere kom det også teppe på gulvet. Kvinnen brukte kobberamalgam en kort periode, og brukte kvikksølv frem til begynnelse av 90-tallet. Kvikksølvet fløt åpent på kontoret, og avga giftig damp kontinuerlig.

SYKDOM

Etter kort tid i jobb fikk kvinnen hodepine, hun ble utmattet, fikk hukommelsesproblemer, søvnproblemer og enorme menstruasjonsblødninger.

Det utvikler seg med ekstremt dårlig hukommelse, dårlig konsentrasjon, nummenhet i hendene, vondt i armer og bein, betennelser og smerter i underlivet, flere spontanaborter og et svangerskap som måtte avbrytes i sjette måned, synsforstyrrelser, pusteproblemer, taleproblemer, diaré, og til slutt så mye smerter i kroppen at hun er til behandling ved en smerteklinikk i Oslo.

Kvinnen ble uføretrygdet i 1997 etter en skade, men begynte å jobbe litt etter tre år. I 2007 slutter hun helt i arbeid fordi hun var for syk til å fortsette.

”Jeg har så lyst å ha folk på besøk, men jeg klarer det ikke. Jeg klarer ikke å holde huset, jeg er for trøtt og utmattet, jeg er rett og slett for syk til å klare det.”

UTREDNINGER OG NAV

Kvinnen har ikke vært til utredning ved et arbeidsmedisinsk senter, og mener hun ikke har søkt NAV om yrkessykdomserstatning.