NRK Meny
Normal

– Presset var enormt

– Vi skal huske på hvor ung hun var da det sto på som verst. Presset var enormt, sier historiker. Mandag fyller kronprinsesse Mette-Marit 40 år.

«Alenemamma Mette-Marit er kronprins Haakons store kjærlighet», «Kronprinsen kan bli stefar» og «Haakon blir advart».

Det startet i romjulen 1999, og fortsatte med fullt trøkk inn i det nye året. Kronprinsen hadde funnet kjærligheten med en alenemor, som atpåtil hadde en fortid som ikke passet helt inn i folk sitt bilde av en kongelig.

Kilder i parets omgangskrets bekreftet forholdet, og det tok ikke lang tid før 26-åringen nærmest ble fotfulgt av fotografer. Det ble i meste laget for den unge alenemoren, som fikk støtte av både statsministeren og generalsekretæren i Norsk Presseforbund.

VIDEO: – Vi prøver å ha et familieliv her

Mette-Marit Tjessem Høiby sier det er vanskelig å ha et familieliv med 40 journalister hengende etter henne hele tiden.

Ber om å få være i fred

Så kom det fram at eks-kjæresten, som også var fotograf, satt med videomateriale og bilder av sørlandsjenta. Og at Mette-Marit hadde levd «utagerende».

Etter mye press gikk kronprinsen ut og bekreftet at han hadde en kjæreste, at hun het Mette-Marit, og at hun i perioder hadde levd et noe hardere liv enn mange andre. Ved å kommentere forholdet, håpet han at familie og venner skulle få være i fred. Slik ble det ikke helt.

Lov til å være samboere?

Høsten 2000 kjøpte kronprinsen en større leilighet i Ullevålsveien i Oslo. Planen var å flytte inn sammen med kjæresten og sønnen hennes.

At kronprinsen skulle bli samboer før han verken var forlovet eller gift, ble diskutert heftig. Leilighetskjøpet ble diskusjonstema i TV-debatter, og ble kommentert av blant andre statsminister Jens Stoltenberg.

Han mente det unge paret måtte få gjøre som de selv ønsket.

VIDEO: – Jeg mener det er hyggelig, jeg

Statsminister Jens Stoltenberg mener det er hyggelig at kronprins Haakon har kjøpt leilighet sammen med sin kjæreste, Mette-Marit Tjessem Høiby.

Statsministeren kommenterer leilighetskjøp

1. desember 2000 ble paret endelig forlovet. Presset mot den vordende kronprinsessen og hennes fortid ga seg imidlertid ikke.

Tre dager før bryllupet ble det holdt pressekonferanse fra Slottet, som tok en uventet vendig da Mette-Marit Tjessem Høiby selv tok ordet.

Med skjelvende stemme forklarte hun at hun ville snakke om fortida, og at hun var klar over at mange var skuffet over måten hun hadde levd tidligere.

SE VIDEO: – Jeg kan dessverre ikke ta valgene på nytt

Tre dager før bryllupet tok Mette-Marit Tjessem Høiby ordet for å fortelle om fortiden sin, som blant annet inkluderte narkotika.

– En dyrekjøpt erfaring for meg

– Virker overdrevet

Trond Norén Isaksen

Historiker Trond Norén Isaksen mener kronprinsesse Mette-Marit har klart seg godt så langt.

Foto: Privat

Historiker Trond Norén Isaksen mener kritikken mot kronprinsesse Mette-Marit på begynnelsen av 2000-tallet virker overdrevet, når han i anledning kronprinsessens 40-årsdag nå ser tilbake.

– Presset var enormt, og vi skal huske på at hun bare var 26 år da dette begynte. Man kan jo selv tenke seg hvordan det må ha vært å bli kastet inn i noe slikt, sier Isaksen til NRK.no.

Han nevner spesielt dette med at én person angivelig setter monarkiet i fare.

– Det samme vet vi skjedde med daværende Sonja Haraldsen på 1960-tallet. Dronning Sonja har jo også sagt at hun kjente seg godt igjen i argumentasjonen mot sin kommende svigerdatter, sier historikeren, som mener dronning Sonja ikke har fått den anerkjennelsen hun fortjener før i de senere tiår.

Slikt sett har det kanskje gått raskere for kronprinsessen. For kritikken stilnet i alle fall noe da eventyrbryllupet sto i Oslo Domkirke 25. august 2001.

SE VIDEO: – Her får hun sin prins

Mette-Marit Tjessem Høiby og kronprins Haakon ble viet i Oslo Domkirke 25. august 2001.

Vielse i Oslo Domkirke

I sin tale til brudeparet fremhevet biskop Gunnar Stålset spesielt at Mette-Marit hadde gitt morskjærligheten et ansikt, fordi hun vernet så sterkt om sin fire år gamle sønn.

Det kom også til syne noen måneder etter bryllupet, da det ferske kronprinsparet valgte å møte Redaktørforeningen for å snakke om hvordan de opplevde å være i medias søkelys. Kronprinsessen ba om respekt for sitt ønske om å skjerme lille Marius:

SE VIDEO: – Journalisten bør ha vett nok til å vente

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon på møte med Norsk Redaktørforening senhøsten 2001. Kronprinsessen sier klart og tydelig fra om hva hun mener om pressens rolle.

Kronprinsparet på redaktørmøte

– Gjør en god jobb

Kronprinsessen har engasjert seg i arbeid for bekjempelse av HIV/aids, psykisk helse og i Røde Kors, og hun reiser blant annet rundt i verden for å snakke med unge ledere.

I tillegg har hun blitt Spellemannsprisnominert med platen «Sorgen og gleden», hvor flere av landets mest kjente artister bidro med hver sin versjon av en salme kronprinsessen er ekstra glad i. Det er kanskje ikke helt det man så for seg i begynnelsen?

– Kronprinsessen har klart seg utmerket i rollen sin så langt, selv om engasjementet også har ført til noen kontroverser, mener Trond Norén Isaksen.

Historikeren opplever kronprinsessen som mer aktivistisk enn sin forgjenger, dronning Sonja. Men også dronningen har fått kritikk, som da hun på 1980-tallet var visepresident i Røde Kors. Mange mente det ble for politisk, og at hun burde holde seg til klipping av snorer og lignende.

– Det er en vanskelig balansegang. Alternativet er å holde kjeft, og da ville hun fått kritikk for det. Kronprinsessens rolle er nok mer en del av en naturlig utvikling. De aller fleste er nok enige i at hun gjør en god jobb, tror Isaksen.