Krever Norge ut av Sellafield

Miljøbevegelsen ber regjeringen kreve at Aker Kværner trekker seg ut av alle omstridte kontrakter med atomanlegget i Sellafield.

Haltbrekken og Bøhmer

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet (til venstre) og Nils Bøhmer i Bellona.

Foto: NRK Brennpunkt

- En av kontraktene til Aker Kværner knytter dem til i den omstridte reprosesseringen på Thorp. Regjeringen må som eiere gi klar beskjed til Aker Kværner at de trekker seg ut, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona.

Stiller krav

Han og andre norske miljøvernere er provosert over regjeringens svar etter Brennpunkts dokumentar ”Drittsekker”.
- Regjeringen greier åpenbart ikke å skille mellom opprydning i gammelt avfall og at Norge kan knyttes til den omstridte reprosesseringen som skaper nytt høyaktivt avfall, fortsetter Bøhmer.
Greenpeace mener Norge mister troverdighet overfor Storbritannia
- Aker Kværner bør trekke seg ut, selv om vi ikke har store forventinger til at staten greier å bruke sitte eierskap til noe, sier Bente Myhre Haast, kommunikasjonssjef i Greenpeace i Norge.
Naturvernforbundet krever at regjeringen gir en beskjed Aker Kværner ikke kan misforstå

- Mister troverdighet
- Norge kan ikke leve med dette. Vi har ingen troverdighet igjen overfor britene. Derfor må regjeringen gi Aker Kværner et klart signal om at de ikke kan sitte med kontrakten som knytter dem til reprosesseringen på Thorp, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.
Nils Bøhmer i Bellona mener kontrakten på Drigg noen kilometer sør for Sellafield knytter Aker Kværner blant annet til driften av Thorp.
- Thorp trenger et sted å gjøre av det lavradioaktive avfallet sitt. Dette stedet er Drigg der Aker Kværner bidrar. Dette har nå både Dag Terje Andersen og Erik Solheim forsøkt å snakke seg bort fra etter Brennpunkts dokumentar. Norge mister troverdighet i kampen mot Sellafield sier Bøhmer.
I sitt intervju med Brennpunkt sa næringsminister Dag Terje Andersen at Aker Kværner ikke kunne knyttes direkte til reprosessering og han var glad for at selskapet ryddet opp i gammelt atomavfall. Han ville ikke be Aker Kværner gjøre om eller trekke seg ut av kontrakter.