Hopp til innhold

Kan måtte kutte ti av de nye kampflyene

Dagen etter at Norge mottok det første av de nye F-35-flyene kan NRK fortelle at antallet kan måtte reduseres med hele ti kampfly.

Haakon Bruun-Hanssen og Ine Eriksen Søreide foran F-35

SMILTE: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide stod tirsdag med et stort smil sammen med forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen foran Norges første F-35-fly.

Foto: Laura Buckman / NTB scanpix

Tirsdag holdt Forsvaret, Forsvarsdepartementet og flyprodusenten Lockheed Martin en omfattende avduking av det aller første norske kampflyet av typen F-35.

Både forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen hadde fløyet over til Texas i USA for seremonien.

– Vi har gjort det rette valget, og vi har gjort en investering for å styrke det norske forsvaret, sa Haakon Bruun-Hanssen til NRK da.

Nå kan dog NRK fortelle at forsvarssjefen legger opp til å kutte innkjøpet med ti fly hvis ikke forsvarsbudsjettene økes betydelig i årene som kommer.

Hvis forsvarsbudsjettene framover bare videreføres på dagens nivå med vanlig priskompensasjon vil det ifølge forsvarssjefens fagmilitære råd ikke være råd til å kjøpe så mange som 52 fly.

Forsvarssjefen mener at politikerne må bevilge hele 180 milliarder kroner ekstra over tjue år for å få det forsvaret de ønsker seg – med alle de nye kampflyene av typen F-35.

Stor investering kan bli litt mindre

Kampfly-investeringen er enorm, og det preget også avdukingen av det første flyet i USA.

Ine Eriksen Søreide foran Norges første F-35

Ine Eriksen Søreide kan måtte legge mer penger på bordet hvis Forsvaret skal kunne få alle sine 52 nye kampfly.

Foto: Torgeir Haugaard / Forsvaret

– Dette er en historisk hendelse. Vi markerer avdukingen av noe som vil utgjøre kjernen til det norske forsvaret for flere år fremover. Dette er det første stykket av den største investeringen i Norge i dag, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide under utdelingen tirsdag.

Ifølge Forsvarsdepartementet er innkjøpet ventet å koste hele 67,9 milliarder reelle kr i 2015-verdi hvis Forsvaret får alle de 52 flyene.

Å kutte innkjøpet med ti fly vil dermed innebære innsparinger på mange milliarder kroner.

Hvor mye forsvarssjefen regner med å spare er ikke spesifisert i detalj i selve hoveddokumentet «Forsvarssjefens fagmilitære råd».

Det er heller ikke klart om prisen for hvert enkelt fly vil gå opp om det totale antallet reduseres.

Omstridt kjøp over lang tid

Kjøpet av nye kampfly som skal erstatte dagens F-16 jagerfly har lenge vært omstridt.

Før det endelige valget falt på amerikanske F-35 fra Lockheed Martin gikk diskusjonen høylytt om disse flyene ville bli mye dyrere enn konkurrenten fra svenske JAS Gripen.

Kritikerne har også etter at beslutningen ble tatt hevdet at F-35 kommer til å bli langt dyrere enn det som til nå har ligget på bordet.

– Det er vanskelig å se for seg at en så stor anskaffelse over så lang tid, med så mange ukjente faktorer, ikke skal sprekke, sa leder Alexander Harang i Norges fredslag til NRK i februar i fjor.

Forsvarsstaben avviste den gang at flyprisen ville sprekke.

F-35 sammen med F-16
Foto: Rick Bowmer / Ap

Konfrontert i dag med opplysningene NRK har fra det fagmilitære rådet ønsker ikke Forsvaret å kommentere.

– Forsvaret ønsker ikke å kommentere enkeltheter i det pågående arbeidet med forsvarssjefens fagmilitære råd, men vil komme tilbake til det som helhet når det er ferdigstilt 1. oktober 2015, sier talsperson for forsvarssjefen, major Vegard Finberg.