NRK Meny
Normal

Ingen valgkamp uten tabber

Hillarys snikskytter-løgn, Gerald Fords Sovjet-brøler og diverse sex-skandaler. Her er noen av de verste tabbene fra amerikanske valgkamper.

Richard Nixon går av som president.

For å unngå riksrett, gikk Richard Nixon av som president 9. august 1974. – Jeg er ingen kjeltring, sa eks-presidenten.

Foto: BOB DAUGHERTY / AP

– Jeg husker da vi ankom Bosnia. Det var snikskyttere over alt. Det skulle egentlig være en mottakelse på flyplassen, men vi måtte bare løpe mot bilene mens vi krøket oss sammen.

Det var våren 2008, og senator Hillary Clinton måtte svare på hvor mye utenrikspolitisk erfaring hun egentlig hadde. Hadde hun bare vært et vedheng for sin president-mann, eller sto hun støtt på egne bein?

Hillary valgte å dra fram historien fra 1996, da hun som presidentfrue tok med seg datteren Chelsea og dro til Bosnia på besøk, bare måneder etter krigens slutt.

Problemet var bare at presidentkandidatens historie ikke stemte overens med bildene fra mottakelsen. Bildene viser at hun ble tatt imot med brask og bram, og at hun til og med fikk et kort fra en liten jente. Reisen var nemlig grundig dokumentert av et stort pressekorps.

Snikskytterne var bare fantasi. Hillary måtte beklage.

– Jeg gjorde en feil. Det viser bare at jeg er et menneske. For noen er vel det en åpenbaring, sa hun.

Clinton ble som kjent ikke demokratenes presidentkandidat, men Barack Obama tok henne inn som utenriksminister.

SE VIDEO: Clintons fantasi får utløp på et pressemøte:

Hillary Clinton hevdet at hun ble møtt av snikskyttere da hun besøkte Beograd i 1996. Det stemte ikke helt.

VIDEO: Hillary Clinton tatt i løgn

– Jeg er ikke en kjeltring

Det har vært mange skandaler i amerikanske valgkamper opp gjennom årene. Den kanskje aller største fant sted for 40 år siden.

17. juni 1972, midt under valgkampen, ble fem innbruddstyver arrestert i bygningskomplekset Watergate i Washington. Skurkene ble tatt på fersken mens de var i ferd med å installere avlyttingsutstyr i valgkampkontoret til det demokratiske partiet.

Den sittende presidenten, Richard Nixon, var rask med å avfeie det hele som «Et tredjerangs innbruddsforsøk», og benektet enhver tilknytning til saken. Men anført av journalistene Carl Bernstein og Bob Woodward fra The Washington Post, kom det snart frem at tyvene var kjøpt og betalt av medarbeidere fra Nixons parti.

Nixon, som i november hadde vunnet presidentvalget, hevdet lenge og hardnakket sin uskyld. Først to år senere, etter hvert som skandalens omfang ble rullet opp og hans tilknytning ble mer og mer tydelig, valgte Nixon å trekke seg.

Delvis fordi han fryktet å bli stilt for riksrett, men også fordi han hadde mistet folkets støtte og tilliten i det republikanske partiet.

VIDEO: Nixon går av:

President Nixon går av etter Watergate-skandalen.

Video: Richard Nixon trekker seg som president etter Watergate-skandalen. 9. august 1974 forlater han Det hvite hus.

9. august 1974 forlot Nixon Det hvite hus med de minneverdige ordene «I'm not a crook», «jeg er ikke en kjeltring». Han er den eneste presidenten som har forlatt sitt embete midt i en periode.

Sexskandaler

De fleste amerikanske valgkamper har også en og annen sexskandale. Bill Clinton var guvernør i Arkansas, men ville bli hele landets president. Presidentkandidatur hang i en tynn tråd i 1992, da en kvinne ved navn Gennifer Flowers sto fram med sitt angivelige forhold til Clinton.

Clinton Gennifer Flowers

Gennifer Flowers fortalte om sitt angivelige forhold til Bill Clinton under valgkampen i New Hampshire i 1992.

Foto: RICHARD DREW / AP

Populariteten var på et bunnpunkt, og demokraten måtte ta grep for å vinne stemmer. Sammen med kona Hillary ble han med i programmet 60 Minutes, hvor de benektet Flowers' historie.

– Jeg sitter ikke her som en liten kvinne som støtter mannen sin, som Tammy Wynette (kvinnen bak låta «Stand by your man», journ.anm.). Jeg sitter her fordi jeg elsker ham og jeg respekterer både ham og det vi har vært gjennom sammen. Og hvis det ikke er nok for folk, så får det bare være. Ikke stem på ham, sa Hillary Clinton.

Opptredenen hjalp. I løpet av noen få dager klarte Bill Clinton å snu trenden. Han endte på 2. plass i primærvalget i New Hampshire. 20. januar 1993 ble William Jefferson Clinton tatt i ed som USAs 42. president.

«Monkeybusiness»

Bill Clintons problemer blir som en solskinnshistorie å regne i forhold til eks-presidentens partikollega, Gary Hart.

Han hadde allerede rykte på seg for å være litt vel glad i damer, noe senatoren ville bevise ikke var sant. Han inviterte like godt pressekorpset til å bli med videre.

– Følg etter meg, sa han til pressekorpset i mai 1987.

– Det spiller ingen rolle. Jeg mener det. Hvis noen ønsker å fotfølge meg, gjør det. De kommer til å ha det veldig kjedelig!

Miami Herald, som allerede hadde jobbet med saken i ukevis, tok imot utfordringen.

Det viste seg at Gary Hart var sammen med 29 år gamle Donna Rice både sent og tidlig, i bilen, huset og på båten.

Avisen fikk et tips om at de to hadde hatt det ekstra hyggelig om bord på båten, som atpåtil var døpt «Monkey Business».

Hart så ingen annen utvei enn å trekke sitt kandidatur.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Wronged Women

Gart Hart måtte gi opp kampen om å bli presidentkandidat. Her sammen med kona Lee, som støttet sin mann.

Foto: Aaron E. Tomlinson / AP

Tabbet seg ut på direkten

Amerikanerne fikk servert den kanskje største TV-sendte tabben i 1976, midt under debatten mellom den sittende presidenten Gerald Ford og demokratenes utfordrer Jimmy Carter.

På spørsmål om hvordan han ville forholde seg til Sovjetunionens sterke tilstedeværelse i Europa, presterte Ford å komme med følgende svar:

– Det er ingen sovjetisk dominans i Øst-Europa, og det vil det heller ikke bli under en Ford-administrasjon, sa han på den landsdekkende TV-sendingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jimmy Carter og Gerald Ford

President Gerald Ford viste en total mangel på kunnskap under den TV-sendte debatten mellom han og Jimmy Carter i 1976. Det kan ha kostet han jobben som president.

Foto: Ap

Å påstå noe slikt midt under den kalde krigen, skulle vise seg å være mildt sagt uheldig. Forbløffede journalister og TV-seere kunne nesten ikke tro det som hadde blitt sagt, men litt senere utdypet han til og med det håpløse svaret:

– Jeg tror ikke på at jugoslavene betrakter seg selv som dominert av Sovjetunionen. Jeg tror ikke på at rumenerne betrakter seg selv som dominert av Sovjetunionen. Jeg tror ikke polakkene betrakter seg som dominert av Sovjetunionen. Hvert enkelt av disse land er uavhengig og autonomt, de har sin egen territoriale integritet og USA forestiller seg ikke at disse land er under sovjetisk dominans, sa Ford.

Dagen etter mente naturlig nok et overveldende flertall at Ford hadde tapt debatten. Mange mener også at det var sterkt medvirkende til at han også skulle tape det påfølgende valget. Ford ble omtalt av sin tidligere president-kollega, Lyndon B. Johnson, som «så dum at han ikke kan fise og tygge tyggis samtidig».

I januar året etter valgte USA ny president. Han het Jimmy Carter.

• Les: Slik kan Romney tape valet

«Halve USA er arbeidssky trygdemottakere»

Årets valgkamp mellom Barack Obama og Mitt Romney har ikke inneholdt de største skandalene. Men det ble bråk da en video med Mitt Romney lekket ut på nettet.

På videoen, som er tatt opp på et møte bak lukkede dører med rike republikanske givere, sier Romney at 47 prosent av amerikanerne stemmer på presidenten uansett.

SE VIDEO: Mitt Romneys uheldige tale

– Det er 47 prosent som støtter ham, som er avhengig av staten, som ser seg selv som ofre, som tror det er statens oppgave å ta vare på dem, som mener de har rett på helsetjenester, mat, bolig, alt mulig, sier Romney.

– Dette er folk som ikke betaler noen inntektsskatt. Så vårt budskap om lavere skatt er ikke relevant for dem. Jeg kommer aldri til å klare å overtale dem til å ta ansvar for sine egne liv, fortsetter presidentkandidaten.

Først ville ikke Romney beklage. Han sto for innholdet, men gikk med på at det ikke var så elegant sagt.

Etter to uker kom Romney med en ny uttalelse: Han angret.

– Det jeg sa var fullstendig feil. I en valgkamp med hundrevis, kanskje tusenvis, av taler og spørsmål-og-svar-runder, så kommer en til å si noe som ikke kommer riktig ut, sa presidentkandidaten.

Om kort tid får vi vite om Romney blir straffet for utsagnet, eller om han velges foran Barack Obama. I så fall vil han bli stormaktens 45. president.