Hopp til innhold

– Følte meg som en kikker

Som i en scene fra filmen «De andres liv» holdt overvåkingspolitiets spaner Per Lilleløkken hver millimeter av Arne Treholts privatliv under oppsyn. – Det er en lettelse å endelig snakke om det som skjedde, sier han.

Per Lilleløkken

Per Lilleløkken var spaner i Overvåkingspolitiet under Treholtsaken. Han forteller Brennpunkts seere om hvordan han arbeidet med saken.

Foto: Skjermdump: NRK

Arne Treholt, byråsjef i Utenriksdepartementet og mistenkt storspion, flyttet inn i drømmeleiligheten i Oscars gate 61 i 1982.

Men i etasjen over hadde overvåkingspolitiet (POT)s hemmelige velkomstkomité forberedt Treholts ankomst grundig. Gjennom en Oslo-advokat hadde POT fått tak i en dekkleilighet i samme oppgang.

Åtte spanere på jobb hver dag

En av spanerne som bemannet leiligheten var Per Lilleløkken. Han anslår i dag at POT hadde satt over 30 menn og kvinner på saken.

– I dekkleiligheten var vi åtte stykker som jobbet døgnkontinuerlig, på skift. To og to om gangen, forteller han.

Per Lilleløkken hadde med seg gode skussmål som politikonstabel ved Majorstua politikammer da han fikk tilbud om å begynne som spaner i overvåkingspolitiet i 1980.

– Jeg følte det som en ære da det kom en eldre politimann og spurte om jeg var interessert i en jobb i POT. Det var jo en jobb man ikke søkte på, man ble plukket ut. Jeg jobbet med noen småsaker helt i starten, men ganske raskt ble jeg satt på overvåkingen av Arne Treholt. Det var en stor operasjon, sier han.

Kort etter ble det arrangert en «visning» av Arne Treholt for Per Lilleløkken og andre POT-spanere som ikke visste hvem han var.

Eksspaneren tilbake til Oscars gate

Per Lilleløkken tilbake ved Oscars gate 61, hvor Arne Treholt flyttet inn i 1982.

Foto: Skjermdump: NRK

– Vi visste at Treholt skulle et ærend på Arbeiderpartiets kontor på Youngstorget. Så da kjørte vi ned, slik at vi fikk kikket ordentlig på ham. Jeg husker han hadde på seg en brun skinnjakke. Så det er det første bildet jeg har lagret av ham, sier Lilleløkken til NRK.

Dirket seg inn i leiligheten

Arne Treholt

Arne Treholt ble i 1985 dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han ble benådet i 1992.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

POTs teknikere hadde ved flere anledninger dirket seg inn i Arne Treholts leilighet, og plassert ut elektronisk overvåkingsutstyr.

På kjøkkenet skjulte de en lasermikrofon, som ble støttet av et kamera skjult i en blomsterpotte i kjøkkenvinduet i POTs dekkleilighet.

Ytterligere tre kameraer og en mikrofon plassert i et av Treholts telefonapparater ga en nesten total oversikt over Arne Treholts familieliv.

– Jeg følte meg som en kikker. Stort sett var det ingenting som skjedde ut over det som skjer i ethvert hjem. Jeg tror aldri vi så noe som truet rikets sikkerhet, sier Lilleløkken.

Høyesterettsadvokaten: – Burde sagt ifra

Den ulovlige videoovervåkingen av Treholtfamiliens leilighet var ikke kjent for offentligheten før Lilleløkken fortalte om den i fjor høst.

Da Lund-kommisjonen gransket de hemmelige tjenestene på midten av 90-tallet ble de informert om videoovervåkingen, men valgte å ikke fortelle om den i rapporten.

Høyesterettsadvokat Ketil Lund, som ledet Lund-kommisjonen, angrer på denne beslutningen.

– Når jeg ser på det i dag så mener jeg vi burde ha sagt i fra. Det dreide seg om ulovlig metodebruk, sier han til NRK Brennpunkt.

Hør lydklipp: