NRK Meny
Normal

Hvem er disse tiggerne?

Er alle tiggere fra Romania del av et kriminelt organisert nettverk? Eller er tiggerne vi ser på gaten rett og slett på jobb for å tjene til livets opphold?

Dafina tigger på gaten i Oslo

Dafina har plassert barna sine hos deres besteforelde og reist til Norge for å tigge penger til familien sin.

Foto: Jørn Norstrøm / NRK

Tiggerne har blitt et stadig vanligere syn – både i Oslo og i resten av landet. Ryktene om organisert kriminalitet er mange, men har de noen rot i virkeligheten? Hvem er egentlig tiggerne på norske gater?

– I begynnelsen så vi at dette var en styrt virksomhet i familiegrupper og vi brukte uttrykket styrt virksomhet. Senere har vi sett at dette er en del organisert virksomhet, nødvendigvis ikke bare i familiegrupper. Det kommer også andre, sier stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum politistasjon i Oslo.

Organisert

– Men vi kan nok si at det er nok en organisert virksomhet som pågår med å kjøre folk frem og tilbake fra spesielt Romania og oppover mot Skandinavia.

– Men er det ulovlig?

– Nei, det er ikke ulovlig sånn sett. Man kan fritt kjøre buss frem og tilbake. Jeg har ikke sagt at det er organisert kriminalitet, men at det er organisert virksomhet, sier Hansen.

Familien i Romania

- Det er trangt her, sier Alberto. Han og de andre søsknene bor hos besteforeldrene mens foreldrene tigger i Norge. Huset har tre rom og huser tre familier på 10-12 personer. De fem søsknene sover sammen i en seng på rommet sitt.

Foto: Jørn Norstrøm / NRK

Må gripe inn

Tidligere NRK-journalist Jan Otto Johansen har engasjert seg i rom-folkets sak i mange år. Han har ikke tro på at tiggerne i Norge er en del av et kriminelt nettverk.

— Man skal ikke være naive og lukke øynene for kriminelle elementer heller. Det er mange tilfeller i Europa av for eksempel trafficing og slike ting må vi gripe inn overfor. Jeg mener også at man blir nødt til å bruke en viss form for tvang slik at barna får kommet i skole, men selv om vi ikke skal være naive så er det ikke de store forbryterbander vi har med å gjøre, sier Johansen.

– De som kommer til Norge og stjeler massevis, påhengsmotorer og mye annet og gjør innbrudd i villaer, er profesjonelle bander. De vil selvfølgelig ikke ha hengende noen sigøynerkoner med unger etter seg, det er bare tull, mener han.

Verst

– Hvordan er situasjonen til rom-folket i europa i dag?

— De har det verst blant alle de som har det ille. Europa i dag er i en situasjon som er veldig skremmende. Det er millioner av arbeidsledige, ikke minst ungdommer med høy utdannelse. Ingen bryr seg om dem, men det er Europas største minoritetsproblem og hvis ikke vi løser det, så får det virkninger langt utover sigøynernes rekker, sier Jan Otto Johansen.

Video Jan Otto Johansen

For å undersøke forholdene rundt tiggerne, leide Brennpunkt en bobil og fulgte etter tiggere fra Oslos gater til hjemstedet i Romania. I dokumentaren ”Please, please, please" får du et unikt innblikk i hverdagen deres – og svaret på hvem de er.