Hvem er avhørt om Treholt av Gjenopptakelseskommisjonen?

Totalt er 27 personer avhørt av kommisjonen som skal vurdere om Treholt skal få gjenopptatt saken sin. Noen er mer sentrale enn andre.

Gjenopptakelseskommisjonen og Leif Karsten Hansen (montasje)

Gjenopptakelseskommisjonen, her med leder Helen Sæter i midten, har avhørt 27 vitner. Et av dem var POT-tjenestemannen Leif Karsten Hansen som til høyre sees på vei til et avhør.

Foto: Scanpix

NRK publiserer i dag alle avhørene Gjenopptakelseskommisjonen gjorde i den siste omgangen av Treholt-saken. Samme dag som det kommer frem om Treholt saken tas opp på nytt.

Sjekk selv: Alle avhørene fra Gjenopptakelseskommisjonen
Alt om: Treholt-saken

Kommisjonen valgte å gjøre en ny vurdering etter at boken «Forfalskningen» i fjor høst kom med påstander og opplysninger om mulig triksing med bevis i spionsaken mot Arne Treholt.

Gjennomgangen har som mye annet ved Treholt-saken vært preget av hemmelighold, til tross for hardt press fra flere hold om mer åpenhet rundt den omstridte straffesaken som har fått mye omtale i mediene helt siden 1985. Kommisjonen har nektet åpenhet rundt avhørene.

Nå velger derimot NRK å publisere alle sammen på sine nettsider.

Les: Slik finner du fram i avhørene

NRK lager også saker med basis i avhørsutskriftene både på radio, tv og nett.

Les blant annet:
Avhørene viser knallhard kamp om troverdighet | Spanerne forteller om hvordan det var å overvåke Treholt | De fortrolige bilderapportene

POT-spanere, forfattere og ektefeller

Arne Treholt, Titov og Lopatin i Wien 1983

Dette bildet var et av flere der Arne Treholt ble fotografert av POT-spanere mens han møtte Titov.

Foto: PST / SCANPIX

Gjenopptakelseskommisjonen har avhørt en rekke vitner om forhold knyttet til spionsaken mot Arne Treholt. Det er snakk om ulike vitner, alt fra forfatteren av boken «Forfalskningen» Geir Selvik Malthe-Sørenssen til Kari Storækre som var kona til Treholt den gangen han ble spanet på.

I boken som kom ut i fjor høst ble det hevdet at avgjørende billedbevis i straffesaken mot Treholt var manipulert av politiet. Derfor er mange av vitnene som kommisjonen har avhørt ansatte i politiet og det tidligere Politiets overvåkingstjeneste (POT).

Blant politifolkene som er avhørt er etterforskningslederen for hele spionsaken Ørnulf Tofte, og POT-spaneren Per Lilleløkken som i fjor stod fram og avdekket videoovervåkingen av Treholts leilighet.

Også kriminalteknikerne Arne Gunnar Solemsjø og Leif Karsten Hansen som gjennomførte hemmelige husransakelser hjemme hos Arne Treholt, og som skaffet til veie bildene til det omstridte pengebeviset er avhørt.

Les avhørene her nrk.no/treholtsaken

I tillegg til de som nevnes her er det mange flere som har blitt avhørt.

Litt om noen av personene

Geir Selvik Malthe-Sørenssen (les avhør 1 og 2)

Geir Selvik Malthe-Sørenssen foran Treholt-bilder

Geir Selvik Malthe-Sørenssen viste fram bilder og fortalte om pengebeviset kunne være forfalsket da han lanserte boken sin i fjor.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Malthe-Sørenssen er forfatter og journalist. Han har skrevet boka «Forfalskningen», hvor han lanserer sin teori om at det såkalte pengebeviset i Treholt-saken er forfalsket.

Bilder av dollarsedler, som skal ha blitt funnet og avfotografert under en hemmelig ransaking i Treholts leilighet, må ifølge Malthe-Sørenssen ha blitt tatt etter pågripelsen.

Opplysningene i «Forfalskningen» er bakgrunnen for at gjenopptakelseskommisjonen satte i gang en omfattende utredning i saken, etter at Arne Treholt begjærte spionsaken mot seg gjenåpnet. Malthe-Sørenssen er engasjert av Arne Treholt for å hjelpe til med å få den 27 år gamle saken opp til ny behandling.

Malthe-Sørenssen er avhørt to ganger av gjenopptakelseskommisjonen; den andre gangen fordi han selv tok kontakt for å komme med utfyllende opplysninger i saken.

Ørnulf Tofte i avhør

Ørnulf Tofte var etterforskningsleder, og her sees han i det han reiser til avhør hos Gjenopptakelseskommisjonen.

Foto: NRK

Ørnulf Tofte (les avhør av ham)
Ørnulf Tofte ble ansatt i det daværende Politiets overvåkingstjeneste i 1949, og deltok i oppbyggingen av tjenesten. Han har vært sentral i alle større spionsaker fra krigen og fram til Treholt-saken. Dette inkluderer spionsakene mot Gunvor Galtung Haavik og Asbjørn Sunde. Tofte var etterforskningsleder i Treholt-saken. Han gikk av med pensjon i 1988.

Arne Gunnar Solemsjø (les avhøret av ham)
Arne Gunnar Solemsjø tok det kjente bildet av Treholt og Titov i Wien. Han var også den ene av to POT-tjenestemenn som gjorde hemmelige husransakelser hjemme hos Arne Treholt.

Solemsjø hadde ansvaret for foto og video på teknisk avsnitt hos POT fra slutten av 70-tallet, og hadde flere fotoopdrag i forbindelse med Treholt-saken. Han gikk av med pensjon i 2003, men har vært tilknyttet PST som altmuligmann og vaktmester fram til i dag.

Kari Storækre fotografert i 1981

Kari Storækre var gift med Treholt da de hemmelige husransakelsene skjedde, og ble avhørt fordi hun blant annet kunne huske noe om hvordan leiligheten så ut da.

Foto: SCANPIX

Negativene fra ransakingene av Treholts leilighet ble ikke arkivert før mange år etterpå, etter å ha ligget i en safe på Solemsjøs kontor siden 80-tallet.

Kari Storækre (les avhøret av henne)
Kari Storækre var gift med Arne Treholt da han ble etterforsket for spionasje. Som følge av dette ble også hun overvåket hjemme i leiligheten i Oscars gate. Storækre var en kjent journalist i NRK Dagsnytt, og i det populære TV-programmet "Unnskyld at jeg spør". I forhold til påstandene om juks med bildebevis i Treholt-saken er hun viktig fordi hun kan vitne om hvordan leiligheten så ut på det tidspunktet politiets ransakingsfoto skal ha blitt tatt.