Hopp til innhold

Her starter undersøkelsen av Isdalskvinnens tenner

Med et skarpt lysglimt og et høyt blaff starter de omfattende undersøkelsene av tennene til Isdalskvinnen. Ekspertene har begynt jakten på hvor hun kom fra – og har allerede utelukket flere områder.

En fylling fra tennene til Isdalskvinnen i Kripos sitt elektronmikroskop

En av tannfyllingene til Isdalskvinnen prepareres før den skal undersøkes i elektronmikroskopet til Kripos. Dette er første akt i undersøkelsen av tennene til den mystiske kvinnen som ble funnet død i Bergen i 1970.

Foto: Espen Andersen / NRK

Kripos-kjemikerne Viet Nguyen og Knut-Endre Sjåstad plasserer en av tannfyllingene til Isdalskvinnen i en maskin som dekker fyllingen med karbon, slik at den kan undersøkes i et elektronmikroskop. Fyllingen er plukket ut fordi den har et spesielt utseende – og håpet er å finne ut hvilke stoffer fyllingen er laget av.

Dermed er det en mulighet for å finne ut hvor den er produsert.

Fra hun ble funnet død i Bergen i 1970 og frem til i dag har Isdalskvinnen vært en tilsynelatende uløselig gåte. Var hun spion, eller en tragisk skjebne som begikk selvmord i den øde Isdalen? Hvem var hun, og hvor kom hun fra?

Utelukker flere land

I sommer ble Isdalskvinnens tenner funnet i kjelleren på Haukeland sykehus. Det har tent et nytt håp om at det endelig kan komme noen svar på alle spørsmålene. Nå granskes tennene med en rekke nye metoder som ikke fantes da Isdalskvinnen ble funnet død for 46 år siden.

Rettsodontolog Sigrid Kvaal undersøker kjeven til Isdalskvinnen

Rettsodontolog Sigrid Kvaal i arbeid med kjeven til Isdalskvinnen.

Foto: Karl R. Lilliendahl / NRK

En av Norges fremste tanneksperter, rettsodontologen Sigrid Kvaal fra Universitetet i Oslo, er en av dem som deltar i undersøkelsen. Hun mener allerede å kunne utelukke viktige områder fra listen over land Isdalskvinnen kan komme fra.

– Tannarbeidene er så spesielle at vi kan utelukke Skandinavia. I tillegg kjenner jeg godt til tannarbeidene som ble utført i Storbritannia, der jeg selv ble utdannet på 1970-tallet. Jeg tror vi kan utelukke det området også, sier hun.

Kvaal har bitt seg merke i at Isdalskvinnen, på en annen av visdomstennene sine, hadde hvit tannfylling på en av tyggeflatene. Dette var uvanlig i Vest-Europa på 1960- og 70-tallet. Der ble det stort sett ble brukt amalgam. I Øst-Europa hadde de derimot et hvitt materiale som ble brukt til slike fyllinger.

– Denne andre fyllingen hos Isdalskvinnen ligner veldig på fyllinger som jeg så hos omkomne russere og ukrainere etter flystyrten på Svalbard i 1996, sier hun.

Sigrid Kvaal understreker at dette bare er basert på en visuell gjennomgang av tennene. Nå skal grundige laboratorieundersøkelser forhåpentligvis gi presise svar.

Fikk resultater

Og den første undersøkelsen i Kripos elektronmikroskop har gitt resultater. Det viser seg nå at den spesielle fyllingen fra kjeven til Isdalskvinnen i hovedsak består av fluor, aluminium og silisium.

– I tillegg er det noen andre grunnstoffer i fyllingen: Kalsium, natrium, sink, fosfor og svovel, ramser Viet Nguyen opp fra resultatene på dataskjermen.

Kripos-teknikere studerer resultater fra tannundersøkelse.

Kripos-kjemikerne Knut-Endre Sjåstad (t.v.) og Viet Nguyen studerer resultatene fra den første undersøkelsen av tennene til Isdalskvinnen, som ble funnet i sommer.

Foto: Espen Andersen / NRK

– Dette er spennende, for nå kan vi se om det er noen kjente fyllinger som inneholder de samme grunnstoffene, sier han.

I løpet av de neste ukene vil Kripos gjennomføre den undersøkelsen det knytter seg mest spenning til – en isotopundersøkelse av emaljen på tennene til Isdalskvinnen. Den helt nye metoden kan gi svar på hvor hun vokste opp.

  • NRK etterforsker Isdalssaken på nytt, sammen med Kripos og Politidistrikt Vest. Alle resultater fra denne etterforskningen blir publisert fortløpende på denne siden – straks vi får dem inn.