Her blir han pågrepet etter «Millioneventyret»

BÆRUM (NRK): Politiet har pågrepet den antatte norske lederen bak «Prosjektet», der nordmenn er blitt tappet for minst 40 millioner kroner. Han har ikke tatt stilling til siktelsen, men samtykker til to ukers varetekt.

TATT: Jan Helge Furu (til h.) føres inn i en bil av en politibetjent. Han ble pågrepet i Bærum fredag.

TATT: Jan Helge Furu (til høyre) føres inn i en bil av en politibetjent. Han ble pågrepet i Bærum fredag.

Foto: Sverre Holm-Nilsen / NRK

Jan Helge Furu ble pågrepet av Økokrim fredag formiddag i en leilighet i Bærum. Politiet hadde da lett etter ham i flere dager.

Det ble gjort flere beslag i boligen han leier.

Pågripelsen skjedde etter at NRK denne uken publiserte Brennpunkt-dokumentaren «Millioneventyret», om investeringsprosjektet Furu er involvert i.

«Prosjektet» har vart i over 15 år. Ingen investorer har sett noe til den lovede avkastningen. Flere titall nordmenn kan ha tapt over 40 millioner kroner.

Jan Helge Furu

INVOLVERT: Jan Helge Furu har vært involvert i «Prosjektet» siden 2004. Bildet er tatt i Hongkong.

Foto: Privat

Grovt heleri

– Han er foreløpig siktet for grovt heleri. Det er overført større pengebeløp til hans konto fra utlandet, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim.

Foreløpig er han siktet for å ha mottatt 7,5 millioner kroner. De siste overføringene skal ha skjedd så sent som i 2020. Stanghelle sier at de fortsatt er helt i starten av etterforskningen. Furu sitter fredag i avhør.

Jan Helge Furu pågrepet

SIKTET: Jan Helge Furu (til h.) føres ut av en leilighet i Bærum fredag. Han er siktet for grovt heleri.

Foto: SVERRE HOLM-NILSEN / NRK

– Økokrim ser alvorlig på denne saken. Dette er en type investeringsbedrageri som rammer vanlige folk. Vi ser en økning av slike saker, sier Stanghelle.

Økokrim hadde ikke Furu på radaren før NRK-dokumentaren.

– På bakgrunn av det som kom frem i Brennpunkt, fant vi grunn til å gjøre egne undersøkelser. Derfor ble han pågrepet, sier Stanghelle.

Samtykker til varetekt

Advokat Anders Brosveet er forsvarer for Furu. Etter avhøret fredag kveld opplyser Brosveet at Furu samtykker til to ukers varetektsfengsling.

Lørdagens planlagte fengslingsmøte vil derfor gå som kontorforretning.

– Han har så langt ikke ønsket å ta stilling til siktelsen. Dette er helt andre forhold enn det Brennpunkt-dokumentaren gikk på, som vi foreløpig ikke har fått tilgang til underlagsdokumentasjonen på, sier Brosveet til NRK.

Anders Brosveet

Anders Brosveet.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Brosveet bekrefter at siktelsen gjelder heleri i forbindelse med pengeoverføringer fra utlandet.

– Han ser at Økokrim trenger tid til å gå gjennom dette, det gjør for så vidt også vi, så han har samtykket til varetekt mens man samler trådene, sier han.

Brosveet sier både han og politiet trenger tid til å gå gjennom materialet som er sikret.

– Vi trenger også tid til å gå gjennom og få oversikt over hva det egentlig er som ligger til grunn i politiets siktelse. Det er grunnen til at vi har hatt en enighet om at nå skal politiet få arbeide i fred noen dager, og så får vi se hvordan ting ligger an etter det, sier han.

Mange brutte løfter

Svenske og norske bakmenn er ledere i «Prosjektet». Det har forgreninger til flere europeiske land. De som satset penger, ble lovet en stor gevinst på kort tid.

Pengene ble sendt til Hongkong. Siden har investorene kun mottatt SMS-er fra ledelsen, med stadig nye løfter om utbetalinger.

Se dokumentaren her:

De investerte millioner og ble lovet milliarder. I over 15 år har norske småsparere ventet på gevinsten. Men nå er hovedmannen borte vekk.

BRENNPUNKT: De investerte millioner og ble lovet milliarder. I over 15 år har norske småsparere ventet på gevinsten.

Furu har hevdet å jobbe i Sveits og Hongkong for «Prosjektet», som også kalles Fairmont LTD. Han betaler ikke skatt i Norge.

Men NRK fant ham i Bærum, der han leier et hus. Digitale spor viser at han har vært mye i Norge de siste årene. Han ser ut til å ha vært i hjemlandet så å si hele 2020.

Furu har forklart overfor NRK at han ikke er mer i Norge enn det skattereglene tillater. Han sier han ikke er en leder, bare en av mange investorer i «Prosjektet».

Furus linkedin

I LEDELSEN: Frem til midten av januar så Furus LinkedIn-profil slik ut. Han hevdet å være prosjektdirektør i Fairmont, det formelle navnet på «Prosjektet».

Frem til forrige uke brukte han tittelen «project director, Fairmont LTD» på sin LinkedIn-profil. Han har også gitt inntrykk av å være leder i «Prosjektet» i meldinger til investorene.

Flere bankmøter han har fortalt om i disse meldingene, har ikke funnet sted. Flere dokumenter som forteller at det er reelle penger i «Prosjektet», har vist seg å være falske.

NRK forklarer

Hva er «Millioneventyret» som folk har investert i?

I mer enn 15 år har en gruppe skandinaver rekruttert investorer til et prosjekt som skulle samle verdier i ulike fond i skatteparadis.

Fond i skatteparadis skulle inneholde gamle penger

Noen stammet fra nazitidens Tyskland. Investorer som kunne hjelpe til med å få løst ut de enorme verdiene, skulle få del i avkastningen. De ble lovet to til fire ganger innsatsen tilbake.

Store summer

NRK og SVT har dokumentert at minst 116 millioner svenske og nær 50 millioner norske kroner er samlet inn. De faktiske beløpene kan være høyere. En av hovedmennene hevdet i svensk rett i 2010 at det var samlet inn 255 millioner svenske og 92 millioner norske kroner.

Investorene blir oppdatert ukentlig om status i «Prosjektet»

Gruppen hevder at selskapet Fairmont LTD er verktøyet for å få ut pengene. Det skal være registrert i Sveits, men det har ikke NRK funnet dokumentasjon for.

Flere av dokumentene som bakmennene har brukt for å vise at «Prosjektet» er reelt, har vist seg å være falske

Flere av bankmøtene som bakmennene refererer til, har ikke funnet sted, viser NRK undersøkelser. Den angivelige hovedbanken i Sveits kjenner heller ikke til «Prosjektet».

Økokrim aksjonerte

Den antatte norske hovedmannen ble pågrepet 29. januar 2021, siktet for grovt heleri av 7,5 millioner kroner

Henla anmeldelse

NRK kjenner til rundt 30 nordmenn som har satset penger. Mange bor på Sørlandet. Etter publiseringen av «Millioneventyret» har enda flere investorer kontaktet NRK. De forteller den samme historien: Store investerte summer, løfte om enorm avkastning, og årevis med forklaringer om hvorfor pengene ikke kommer.

Jan Tore Langmyr

ANMELDTE: Jan Tore Langmyr fortalte sin historie i NRK Brennpunkt. Han anmeldte Furu, men saken ble henlagt som foreldet.

Foto: Anette Berentsen / NRK

Jan Tore Langmyr fra Arendal anmeldte Furu for grovt bedrageri i fjor høst. Han sier han har investert 8 millioner kroner.

Politiet i Agder valgte nylig å henlegge saken til Langmyr. Årsaken var foreldelse. Men Økokrim har altså nå startet egen etterforskning.

– Vi ønsker ikke å kommentere Agder politidistrikts avgjørelse, sier Stanghelle.

Anbefalt videre lesning: