Hopp til innhold

Helseministeren: Kjente ikke til det lukkede Instagram-nettverket

Helseminister Bent Høie er svært bekymret over det lukkede, mørke Instagram-nettverket NRK har avslørt. Likevel vil han ikke sette i verk noen strakstiltak, til tross for at 15 norske jenter i nettverket har tatt sine egne liv.

Helseminister Bent Høie

– TRAGISK: Tragisk og forferdelig, sier helseminister Bent Høie om at 15 norske jenter som var en del av det hemmelige Instagram-nettverket, har tatt livet sitt i løpet av få år.

Foto: Kamilla Marie Johnsen / NRK

Trigger-warning-banner

NRK har avdekket et omfattende, skjult nettverk på Instagram der syke og deprimerte jenter deler sine mørkeste tanker, Men ikke nok med det: De deler også bilder og videoer av selvskading og gjentatte selvmordsforsøk, uten at voksne får det med seg.

Rundt 500 av profilene er norske.

Helseminister Bent Høie (H) sier at han ikke kjente til nettverket.

– Nei, det gjorde jeg ikke. Vi har vært klar over at bruk av sosiale medier kan skape problemer. Det er noe av grunnen til at vi har satt ned et utvalg som skal se på skadelig bruk av internett og sosiale medier blant ungdom. Men jeg var ikke klar over at det er et eget nettverk av det omfanget som kommer frem her, sier han når han ser NRKs funn.

– Tragisk og forferdelig

Minst 15 norske jenter i nettverket har i løpet av få år tatt sine egne liv.

– Det er veldig tragisk og forferdelig. Antall selvmord i Norge er relativt stabilt, men vi har sett en tendens til at vi har en økning blant unge som tar sitt eget liv, og spesielt har det vært en økning de siste to årene blant unge jenter. Den utviklingen er veldig bekymringsfull, sier Høie.

En av jentene som har vært en del av nettverket, forteller NRK at det var om å gjøre å være sykest: «De som var tynnest og selvskadet mest, var de med høyest status.»

Det han får se og høre, uroer helseministeren.

– Det er veldig bekymringsfullt. Det ene som bekymrer, er at her kan man bli motivert til å gjøre mer, og at det å skade seg mest eller gå mot selvmord, er det som gir høyere status, sier Høie.

– Så er det selvfølgelig veldig bekymringsfullt at flere av disse ungdommene gir uttrykk for at de ikke opplever at de har fått god hjelp, og at de ikke er blitt forstått og trodd i det hjelpeapparatet som vi har.

Helseminister Bent Høie får innblikk i NRKs granskning av det skjulte nettverket på Instagram.

Helseminister Bent Høie vil ikke iverksette nye tiltak nå, men viser til pågående arbeid med blant annet en ny handlingsplan.

Foto: Kamilla Marie Johnsen

Negative møter og manglende tillit

Høie peker på at undersøkelser gjort av både Barneombudet og Forandringsfabrikken – en stiftelse som innhenter kunnskap fra barn og unge om hvordan de opplever møtene med barnevern, justismyndigheter, psykisk helsevern og skole – viser det samme:

At barn og unge ikke opplever å bli møtt på en måte som gjør at de får tillit til å åpne seg overfor behandlingsapparatet.

– Derfor har jeg bedt de ulike barne- og ungdomspsykiatriske enhetene om å invitere barn og unge direkte inn til å ha en samtale og diskutere hvordan de møtes, for å åpne opp og få skapt den tilliten de unge etterlyser, sier Høie.

– Men hva vil du gjøre med at unge jenter søker sammen i det lukkede nettverket, hvor vi har sett eksempler på smitte av selvskadings- og selvmordsmetoder? Hva vil du gjøre raskt med det?

– Nå jobber vi med den neste handlingsplanen mot selvmord, og der vil dette være et tema. Den jobber vi med nå, og der må vi se på hvilke ytterligere tiltak vi skal komme med rettet mot dette, for det er allerede et tema i hvordan man skal jobbe med bruk av sosiale medier.

Både handlingsplanen mot selvmord og utvalget som skal se på «hvordan barn kan vernes mot skadelig medieinnhold», skal etter planen være ferdig til sommeren 2020.

Har du behov for å snakke med noen etter å ha lest denne saken?

  • Kirkens SOS hjelpetelefon: 22 40 00 40
  • Mental helses hjelpetelefon: 116 123
  • Chattetjeneste fra Kirkens SOS: soschat.no
Norsk dokumentar.

Se Innafors dokumentarer om det skjulte nettverket.