Gylden panda til Yunus-film

Dokumentarfilmen Fanget i mikrogjeld av Tom Heinemann har vunnet gullpanda for beste samfunnsdokumentar ved den internasjonale tv-festivalen i Sichuan TV festival (SCTVF) i Kina.

Blomkålselger i Dhaka

De små mikrolånene fra Grameen Bank skulle opprinnelig brukes til å starte en liten forretning for, men mange har tatt opp lån til alminnelig forbruk.

Foto: Lotte la Cour

– Å få en gullpanda i Kina er en ære og setter den undersøkende journalistiken på verdenskartet, hvor den med rette hører hjemme. Vi journalister er jo her for å stille kritiske spørsmål til alt og alle, og det skal vi fortsett med – uansett hvor vi befinner oss,sier den danske journalisten og dokumentaristen Tom Heinemann.

Brennpunkts dokumentar ”Fanget i mikrogjeld” (2010) viser en helt annen side av mikrokreditt enn det Muhammad Yunus og hans fredsprisvinnende bank Grameen Bank har framstilt i offentligheten.

Undersøkelser Heinemann gjorde i forbindelse med filmproduksjonen viste blant annet at Grameen Bank fører mange fattige kvinner ut i en ødeleggende gjeldsspiral.

Muhammad Yunus og Grameen Bank ble tildelt Nobels Fredspris i 2006.

Hemmelige dokumenter

Blant annet dokumenterte Brennpunkt hvordan bistandspenger fra Norad til Grameen Bank ble flyttet, angivelig for å slippe beskatning og skape penger
Etter dokumentaren ble det satt i gang etterforskning av korrupsjonsanklager mot mikrofinansinstitusjonen Grameen Bank og fredsprisvinner Mohammad Yunus.
Også dokumenter som viser pengeoverføringer i Grameen-systemet av bistandspenger fra Norad var sentrale i filmen.

Tom Heineman poengterer at mikrolån lenge har blitt hyllet som en løsning på fattigdomsproblemene.

– I filmen setter vi et spørsmålstegn ved dette. Dersom Kin kan bruke dette til å få satt i gan en debatt om hvordan og med hvilke midler vi skal fjerne fattigdommen, så er denne prisen en enda større anerkjennelse, sier Heinemann til NRK.

Grameen Foundation anklaget Brennpunkt for ærekrenkelser etter dokumentaren, samtidig som Yunus ble sparket fra banken han selv grunnla, Grameen Bank. Yunus anket oppsigelsen men tapte saken i høyesterett i Bangladesh.

Les alle sakene om kritikken av Yunus og Grameen bank

Prisdryss

Filmen har også vunnet fjernsyns-prisen på Avanca filmfestival, en uavhengig, europeisk filmfestival i Portugal.

Dokumentaren var dessuten nominert i årets Prix Europa, og den er nominert til prisen for beste nyhetsdokumentar på Monte-Carlo Television Festival, som finner sted i juni 2012.

Filmen har også vært nominert på Independent Film Festival i Hellas, hvor den fikk en spesialpris.

Fanget i mikrogjeld har også vært nominert ved en rekke andre festivaler i verden: Independent, Hellas; Globians, Tyskland; This Human World, Østerrike; DOCSDF, Mexico og Ekofilm, Tsjekkia.