Avslørende dokumentarer om Bosnia-krigen

Dyptgående og avslørende dokumentarer om Bosnia-krigen på NRK denne uken.

Sarajevo Ricochet

Fra dokumentaren Sporene fra Sarajevo, som vises på NRK1 onsdag kveld.

Foto: Fenris Film

De to dokumentarene «Byen som kunne ofres» og «Sporene fra Sarajevo» som vises på NRK tirsdag og onsdag kveld, er et resultat av et omfattende journalistisk graveprosjekt.

Se i nett-tv klokken 21.30: «Byen som kunne ofres»

Ønske om å utfordre historieskrivnigen

I fire år har journalister fra Bosnia samarbeidet med erfarne amerikanske, britiske og norske journalister.

Ambisjonen har vært å utfordre den offisielle historieskrivningen, søke nye kilder for å få mer innsyn i prosessene som ledet til blodbadet og en omfattende internasjonal konflikt.

De to bosniske journalistene Esad Hecimovic og Mirsad Fazlic har sentrale roller i gravearbeidet. Begge to deltok i krigen, henholdsvis som informasjonsmedarbeider for den bosniske regjeringen og som soldat utenfor Sarajevo.

(Saken fortsetter nedenfor bildet)

Esad Hecimovic og Mirsad Fazic

Journalistene Esad Hecimovic og Mirsad Fazic deltok begge i krigen på Balkan.

Foto: Ola Flyum

Mottar trusler for sitt arbeid

Selv om de under krigen forholdt seg lojalt til den muslimske siden, har de for lengst tatt et oppgjør med sine ledere etter å ha sett korrupsjonen og løgnene på nært hold.

Bosnia er i dag regnet som et av vedens mest korrupte land, og begge journalistene mottar trusler fra alle hold for sitt virke.

Spesielt Hecimovic har gjort det til et journalistisk prosjekt å følge krigsforbryterprosessene i landet, og har i den sammenhengen også intervjuet serbiske og kroatiske kilder for å få en mer komplett bilde av hva som hendte.

Ofte har han hatt større innpass hos kildene enn etterforskerne fra Den internasjonale straffedomstolen i Haag, en domstol som blir oppfattet som svært ensidig spesielt på den serbiske siden.

Spesielt kjent er hans avslørende artikler om de bosniske ledernes spill om Srebrenica og hans bok om terrornettverket al Qaidas deltakelse i Bosnia-krigen.

Samarbeider med Al Qaida-ekspert

Hecimovic og har arbeidet sammen med den amerikanske forfatteren og Al Qaida-eksperten J.M. Berger. og researcheren Roger Charles som har bakgrunn fra US marines.

Etter sin militære karriere har Charles arbeidet for CBS og deres flaggskip 60 minutes. Mest kjent er hans arbeid med Oklahoma-bomben og hans avsløring av Abu Ghraib-torturen i Irak.

Regi er ved norske Ola Flyum, som har lang fartstid som forfatter og gravende journalist i TV2 og NRK. Flyum har samarbeidet med den prisbelønte regissøren David Hebditch, som har laget en rekke produksjoner for BBC og andre britiske TV-stasjoner.

Begge filmene er produsert av det norske produksjonsselskapet Fenris Film som har produsert næmere 80 dokumentarfilmer og med støtte fra EUs Media-program, samt svensk, dansk og norsk kringkasting.