NRK Meny
Normal

Frykter full tank-kollaps

Ingen har inspisert ammoniakktanken på Herøya innvendig på 28 år, og metallurg Petter Tuvnes frykter katastrofe. Mens Brennpunkt jobbet med saken, endret Yara sitt tidligere standpunkt: Tanken skal likevel åpnes for inspeksjon.

Ammoniakktanken på Herøya
Foto: Jørn Norstrøm / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Verdens største ammoniakktank tilhører gjødselprodusenten Yara (tidligere Hydros landbruksdivisjon) og står på Herøya utenfor Porsgrunn.

Tanken, som har en kapasitet på inntil 60.000 m3 nedkjølt, flytende ammoniakk, er over tredve år gammel og har ikke vært innvending inspisert på 28 år.

Kan koste tusenvis av liv

Med 3000 ansatte i Grenland Industripark og 33.000 mennesker bosatt innenfor en radius på fem kilometers avstand, er det store katastrofescenariet i området at ammoniakktanken en dag sprekker.

Temperatur og vindretning vil i såfall være avgjørende for hvem som overlever, men det er på det rene at et sprøbrudd i ammoniakktanken vil kunne koste tusenvis av liv.

Ble fjernet fra sin stilling

Petter Tuvnes

Petter Tuvnes.

Foto: Jørn Norstrøm / NRK

Som intern varsler i Hydro, påpekte Petter Tuvnes faren for et slikt sprøbrudd i ammoniakktanken på Herøya. Han mente at noe burde gjøres for å forvisse seg om at innertanken ikke har begynt å slå sprekker.

Nett-TV: Varslet om ammoniakktank

Tuvnes fikk støtte fra fagforbundene TEKNA og NITO, som begge gikk inn for at tanken burde inspiseres innvendig.

Tuvnes ble fjernet fra sin stilling som overingeniør ved materialteknisk avdeling hos Hydro på Herøya.


Ville ikke åpne tanken

Etter at Yara ble utskilt fra Norsk Hydro og et eget selskap, har Yara videreført Hydros standpunkt om at ammoniakktanken ikke bør åpnes.

En åpning av tanken er dyrt. I tillegg sier selskapet at man risikerer å slippe til oksygen, som kan bidra til korrosjon og dermed korte ned tankens levetid.

De mener en ultralydundersøkelse av 25% av tanken, gjort fra utsiden etter en åpning av den ytre tanken, er bra nok.

Forsøkte å berolige befolkningen

Debatten om saken har gått høyt i Grenland de siste månedene. På et folkemøte der Brennpunkt deltok, var det representanter fra tolv velforeninger, fra Yara og en rekke myndighetsorganer.

Befolkningen gav klart uttrykk for sin frykt, og selskapet forsøkte å berolige dem med at de mener tanken er trygg.

Men hvorfor har det kunnet går 28 år uten en grundig, innvendig sjekk av tanken?

Krav om jevnlig inspeksjon

I en rekke andre europeiske land må tankene inspiseres jevnlig.

Oversikt over regler for tankinspeksjon

En rekke amerikanske stater praktiserer inspeksjon hvert syvende år.

Har Norge virkelig det svakeste regelverket på dette området i Europa, samtidig som vi har verdens største ammoniakktank stående i et tettbygd område?

Bestilte ny Veritas-rapport

Tuvnes bygde sitt skrekkscenarie om materialtretthet og sprøbrudd i tanken blant annet på en rapport fra Det Norske Veritas fra 1998.

Utdrag av Veritasrapporten fra 1998

I vinter, mens diskusjonen gikk høyt om ammoniakktankens fremtid, bestilte Yara en ny rapport fra Veritas.

Denne rapporten er mer optimistisk med tanke på tankens levetid enn den forrige rapporten.

Den nye Veritas-rapporten fra 2008

Åpner tanken likevel

Til tross for den nye rapporten fra Veritas, som langt på vei kommer Yaras argumentasjon i møte, gikk selskapet litt før påske ut med en ny beskjed om skjebnen til selve ammoniakktanken.

Over sommeren skal den likevel åpnes og inspiseres innvendig. Dermed kan det muligens bli slutt på spekulasjonene om hvor vidt man har å gjøre med en tikkende bombe midt i Grenlandsområdet.

Slik ble saken til