Fremtidens imam

– Det er ikke noe som heter moderne islam eller moderate muslimer, det er bare noe media har funnet på, sier Zulqarnain Sakandar Madni.

Imam Zulqarnain Sakandar Madni
Foto: Magne Hansen/NRK

 

Zulqarnain Sakandar Madni (33), er nådeløs når han underviser unge menn i moskeen. Han sier at det ikke går an å velge det beste fra to kulturer, når man er muslim. Gjør man det, kan man ikke kalle seg en muslim. Det er bare en lovgivning, og den kommer fra Muhammed, sier han.

Han sitter på gulvet, med en ring av unge lyttende menn rundt seg. De sluker det han sier, og nikker på hodet. Ingen stiller kritiske spørsmål.

For det er den lærde som snakker. Han som har studert islam, og vet svarene – imamen.

Norges yngste imam

Sakandar er en av Norges yngste imamer. Han skiller seg fra de fleste andre imamer ved at han er oppvokst i Norge og behersker norsk.

Han har islamsk utdannelse fra Saudi-Arabia, og er etter hvert blitt en innflytelsesrik og sentral imam.

Lederen i Islamsk råd sier at han er den typen imam de muslimske miljøene trenger i fremtiden.

Men de sier ikke at han er kompromissløs i sin korantolkning, og jobber for en muslimsk praksis som er helt lik den på profeten Muhammeds tid.

 

Karikaturstriden

Utgangspunktet vårt var at vi ville forsøke å forstå islam litt bedre.

Karikaturstriden synliggjorde hvor lite mange nordmenn vet om sine muslimske landsmenn. Det bor cirka 100 000 muslimer i Norge. Og sinnet som ble vekket av tolv små karikaturtegninger av profeten Muhammed, trykket i en liten norsk avis, sjokkerte mange.

5Sakandar stod i spissen for flere pressekonferanser under de heftige dagene våren 2006. Han var også med i en delegasjon som reiste til Midtøsten for å roe ned gemyttene, og forklare situasjonen Norge var kommet opp i.

Reisen ble dekket av utenriksdepartementet.

Han var også tett på mange ungdommer her i Norge, han så raseriet deres da de opplevde at deres helligdom ble krenket .

– De ville drepe redaktøren, sier Sakandar til Brennpunkt.