NRK Meny
Normal

Fremmedkrigere fra paradis

Den svenske forstaden Vivalla har bare 7000 innbyggere - men herfra har over 20 fremmedkrigere reist for å slåss i Syria og Irak. Over 500 kvinner og menn fra tre av verdens rikeste land har gjort det samme.

Forstaden Vivalla i Sverige har fostret et stort antall fremmedkrigere.

I Vivalla ved Örebro i Sverige bor det 7000 mennesker - 75 prosent av dem har innvandrerbakgrunn. Arbeidsledigheten er høy, og skoleresultatene dårlige. Herfra har hele 20 fremmedkrigere reist til Midt-Østen. Personen på bildet har ikke noe med saken å gjøre.

Foto: Pavel Koubek / Icon Photography

500 fremmedkrigere har reist fra Norge, Sverige og Danmark til Midt-Østen. Nå er minst 90 av dem er døde. De skandinaviske allmennkringkasterne har gransket dem som har reist i radioserien "Fremmedkrigerne fra Skandinavia".

Høy pris

– Jeg hadde 4 sønner. En er død i Syria og to sitter i fengsel. Jeg har betalt en høy pris, sier Isa Avdyli fra Bærum.

Historien Isa forteller er typisk for mange pårørende. De forstår ikke hvordan det kunne ende slik. Hvordan deres barn kunne bli radikale islamister, villig til å ofre livet for å bli martyrer i Den Islamske Staten, det IS-kontrollerte kalifatet i Syria og Irak.

Fremmedkrigerne fra Skandinavia

NRK, Danmarks Radio og Sveriges Radio har gransker fremmedkrigere som har reist til Midt-Østen fra noen av verdens rikeste land.

Foto: Erik Gullestad / NRK

Norske myndigheter antar at minst 70 nordmenn har reist ut som fremmedkrigere. Kun 30 av dem har returnert.

20 av de 70 som har reist er antatt døde.

Etter det NRK erfarer er minst 9 av fremmedkrigerne fra Norge kvinner. Flesteparten av dem skal ha fått barn mens de har vært i Midt-Østen.

Kenneth og Lukas er døde

Danske Karolina Dam tenkte at sønnen Lukas ble tiltrukket av bokstavtro islam fordi han var autist og trengte klare rammer i livet. Hun trodde han hadde reist ned for å drive hjelpearbeid da hun fikk dødsbudskapet via Facebook.

– Jeg ante ikke hva radikalisering var før jeg fikk budskapet om at Lukas var død, sier Karolina Dam.

Dansk fremmedkriger i Syria

Kenneth Sørensen - en dansk fremmedkriger for IS - ble drept i Syria.

Foto: Privat / Danmarks Radio

Janne Lykke Mortensens sønn Kenneth er hyllet med en såkalt "martyrvideo" på YouTube. Hun kan se at han løftes opp på en pickup og kjøres til en provisorisk grav i en syrisk skog. Kenneth Sørensen ble radikal islamist i tiden etter 9/11-angrepet i USA og flyttet til Jemen med kone og barn. Så ble han arrestert, mistenkt for å ha smuglet våpen for al-Qaida.

– Noe av det siste han skrev til meg var at han tross alt fremdeles var den lille gutten min, sier Janne Lykke Mortensen, med gråten i halsen.

I Danmark er anslagene nylig oppjustert til 135 fremmedkrigere. Rundt halvparten har returnert. 27 dansker er antatt omkommet i Syria og Irak.

IS-forstaden

Bare fra den svenske forstaden Vivalla utenfor Örebro har et 20-talls unge menn sluttet seg til terrorgruppen IS. I radioserien hører vi to fortvilte mødre fortelle om hvordan de så situasjonen utvikle seg uten at de klarte å stoppe sønnene. "Aminas" sønn er antatt død, "Sarahs" 24 år gamle sønn har ikke gitt livstegn fra seg på over ett år.

300 svensker skal ha reist til Syria og Irak som fremmedkrigere, av dem 40 kvinner. Til sammen har 135 svenske returnert fra konfliktområdene.

46 svenske fremmedkrigere er antatt døde.

Parallelle historier

"Fremmekrigerne fra Skandinavia" er et unikt samarbeid mellom radiodokumentarredaksjonene i NRK, Sveriges Radio og Danmarks Radio. Serien viser at det er mange fellesnevnere i fortellingene om fremmedkrigerne. Radikaliseringen skjer brått, gjerne uten forvarsel. Politiet, moskeene, foreldrene virker maktesløse i forsøkene på å forhindre at det skjer.

Her finner du enkeltepisodene i serien:

Episode 1

Episode 2

Episode 3

Episode 4