Hopp til innhold

Fra romfolkets familiealbum

Fra 25. mars stilles romfolkets egne bilder ut på utstillingen «Fra Romfolkets Familiealbum» i Oslo. Her kan du se noen av de historiske bildene.

Jan Jansen nære

Jan Jansen er et slags overhode for deler av den norske rombefolkning. Han ønsker seg et samlingssted der de kan dyrke sin kultur og ta vare på hverandre.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

Utstillingen er i forbindelse med oppføringen av «Den norske Rom-ambassade» - et midlertidig kulturhus oppført på Tullinløkka i Oslo.

Med ambassaden ønsker man å sette søkelys på det norske romfolkets mangel på et offisielt samlingssted i Oslo og Norge.

Les også: – Kommunen må bygge broer

– Vi trenger bare et lokale

Jan Jansen er et slags overhodet for deler av den norske rombefolkningen. Han ønsker seg et ressursenter - et sted de kan møtes og ivareta sin kultur.

– Jeg ønsker å hjelpe folket mitt, men jeg har ingenting å hjelpe med. Inviterer jeg mange hjem til meg, får vi naboklager. Vi trenger bare et lokale – det kan være leiet til å begynne med; jeg ber ikke om et fancy kultursenter til mange millioner kroner, sier Jansen til NRK.

– Ved et senter av denne typen kunne vi tatt oss av ungdommene, også de som har problemer. Vi kunne hatt alle slags møter og drevet med handel, og kvinnene kunne kommet med de små barna og sydd klær og så videre, sier han.

Les også: Slik vil regjeringen hjelpe romfolket:

Døra i ansiktet

Men Jansen opplever at han får døra i ansiktet av Oslo kommune.

– Jeg har søkt igjen og igjen, men jeg får nei. De inviterer på møte og sier nei. Jeg får beskjed om at jeg kan søke så mange ganger jeg vil, men det vil alltid bli nei. Jeg forstår ikke hvorfor!

Ifølge Tone Skodvin i byrådsavdelingen for kultur og næring handler det om handlingsplan for å bedre levekårene for rom i Oslo.

– Vi forholder oss til handlingsplanen. Jeg har stor forståelse for at man ønsker seg et slikt senter, men det er ikke snakk om å opprette nye særtiltak nå. De vil ha et unikt sted for seg selv, men det er ikke forenlig med hvordan vi tenker integrering nå. Det er ikke denne typen tankegang som er ledende når det gjelder denne politikken, sier hun til NRK.no.

Les også: Rom – en norsk hodepine

– Vanskelig

– Jeg kjenner meg ikke igjen i Jansens fremstilling av min tilbakemelding, men jeg har forståelse for at det oppleves negativt å få nei på noe man har lyst på, men Oslo kommune har allerede lagt mye ressuser inn i denne lille befolkningsgruppen. Det blir vanskelig å bruke skattebetalernes penger på et samlingssted for rombefolkningen, sier Skodvin.

– Ville du hjulpet romfolket med et samlingssted dersom du kunne?

– Dette spørsmålet avstår jeg fra å besvare.

Les også: — En skam for Norge

«Den norske rom-ambassade»

«Den norske rom-ambassade» vil fungere som et åpent kulturarrangement i perioden 25. mars til og med den Internasjonale romdagen 8. april.

Prosjektet er utviklet av arkitektgruppen Fellesskapsprosjektet å Fortette Byen i samarbeid med Romani Kultura, Den norske Romforening, Norsk Rombefolkning, Sjuvlliano Kerr, International Roma union representative in Norway, Romtiltaket, Anne-Stine Johnsbråten, Lowri Rees og radiOrakel.

Bildekarusellen over viser også bilder av fotograf Anne-Stine Johnsbråten, vist på Hennie Onstad kunsthøsten 2009 og på kulturhistorisk museum våren 2010.