Fordømmer Brennpunkt-dokumentar

Utenriksministeren i Bosnia-Hercegovina mener Brennpunktdokumentaren «Byen som kunne ofres» er en hån mot ofrene.

I et debattinnlegg skrevet for Aftenposten, kommer landets utenriksminister, Sven Alkalaj, med sterk kritikk av filmene «Byen som kunne ofres», som ble sendt i Brennpunkt 26. april, og «Sporene fra Sarajevo» som ble sendt på NRK2 dagen etter.

Alkalaj skriver blant annet:

«Filmene fremstiller Bosnia-Hercegovinas hær som den aggressive part og de militære enheter fra Republika Srpska som ofrene i konflikten, hvilket er en falsk fortolkning av faktum og en bevisst forvrengning av historiske fakta. Det er derfor også en hån mot ofrene for krigsforbrytelsene i Bosnia-Hercegovina og folkemordet i Srebrenica.»

Les hele innlegget: Et forsøk på å frikjenne Serbia

Brennpunkts redaktør Vibeke Haug har svart på kritikken i Aftenposten.

– Alle kriger og konflikter har sin egen dynamikk og historie, sier hun.

– Dette er en dokumentar med mange bosnisk muslimske kilder, som forteller en langt mer komplisert og nyansert historie om borgerkrigen i Bosnia enn det som er alminnelig kjent, og de tar selv et kraftig oppgjør med sine egne ledere. Også denne gang blir velkjent journalistisk virksomhet og metodikk fremstilt som at man forsøker å skape et inntrykk av at nedslaktingen i Srebrenicas ikke var en massakre eller folkemord. Det har dette prosjektet aldri gjort. Det som skjedde i Srebrenica, var et folkemord hvor omkring 7500 menn ble massakrert av serbiske styrker. Det er slik denne filmen blir introdusert i NRK, og det er slik vi har svart på klagene i etterkant, sier Vibeke Haug.

Les hele tilsvaret: Utenriksminister fordømmer NRK-dokumentar