I 2005 var det ifølge Reseptregisteret 2 494 unge jenter mellom 15 og 19 år som en eller flere ganger i året hentet ut antidepressiva på resept i Norge.
Sju år etter, i 2012, var antallet steget til 3 822 jenter. Det er en økning på 53 prosent.
Forfatter, lege og professor i sosialmedisin Per Fugelli mener utviklingen er svært urovekkende:
– Dette er et alarmtall som bør påkalle forskning. Det er særdeles alvorlig hvis man i selve anleggsfasen av livet føler at man må bruke molekyler for å være på plass i tilværelsen, sier Fugelli til NRK.no.
- Se Brennpunkt i kveld: «Bare en pille til»
- Les også: – Pillene tok livet av Silje
– Helt forferdelig
Også fastlege Jørgen Skavlan, kåret av Allmennlegeforeningen til årets allmennlege i 2010, reagerer på at så mange unge jenter får utskrevet piller mot depresjon.
– Dette er helt forferdelig og veldig store tall. Jeg syns det er en refleksjon over hvilket samfunn vi lever i. Man trenger ikke se mye på TV3, lese dameblader eller se på jentebloggerne for å skjønne dette, sier Skavlan.
Han syns ikke det hører hjemme noe sted å gi så unge jenter antidepressiva.
– Når man griper til et antidepressivt middel overfor disse jentene, så er det et forsøk på en quick fix. En resept i stedet for en samtale, mener Skavlan, som ikke kan huske at han noen gang har forskrevet antidepressiva til jenter mellom 15 og 19 år.
Han forteller at noen pasienter kommer til fastlegen med en forventning om å få «lykkepiller», en populær betegnelse på enkelte typer antidepressiva. De har lest om dem, eller hørt fra venninner eller moren at dette er bra.
– Som fastlege kan dette oppleves som et press. Men dette er legens ansvar, det er vi som skriver under med navnet vårt på resepten. Så til slutt er det legens ansvar, ikke hva pasienten måtte ønske, sier Skavlan til NRK.
- Les også: Flere barn og unge på «lykkepillen»
- Les også: Latteryoga skal erstatte piller
Har blitt en trend
Psykolog og professor i barn og unges psykiske helse, Willy-Tore Mørch, mener at det har blitt en slags trend å gjøre depresjon til et rent medisinsk problem.
– Legene er ansvarlige for å skrive ut antidepressiva. Samtidig kan vi ikke forutsette at de har masse kunnskap om psykisk helse, sier han til NRK.no.
I likhet med Fugelli tror Mørch at samfunnets krav om vellykkethet fører til at mange unge utvikler depresjoner.
– Unge jenter utsettes for et enormt press når det gjelder alt fra utseende til seksuelle prestasjoner. Dette har bare blitt verre og verre, ikke minst med inntoget av de sosiale mediene, sier Mørch.
Han mener at en del jenter opplever at de ikke klarer å leve opp til alle forventningene, og utvikler depresjoner som en konsekvens av dette.
– Vi må hjelpe disse jentene med å få en mer realistisk forventning til disse ambisjonene, så å si. Dette gjør vi gjennom velutviklede, kognitive behandlingsmetoder, sier Willy-Tore Mørch, som understreker at antidepressiva i kombinasjon med samtaleterapi kan være bra for enkelte.
- Les også:
- Les også:
Må droppe gullstandarden
Per Fugelli mener at den økte bruken av antidepressiva blant unge jenter peker på et større samfunnsproblem.
– Vi, du, jeg, moteindustrien, politikerne, skolen og idretten har alle et ansvar. Dette handler om hvilket menneskesyn vi vil ha i samfunnet vårt. Vi må lære oss å være glade i oss selv som uperfekte mennesker, ikke forsøke å leve opp til en eller annen gullstandard, sier Fugelli.
–Opplever dagens unge jenter et større press enn tidligere generasjoner?
– Det er helt åpenbart. Vi hadde et mye rausere normalitetsbegrep i gamle dager. I dag må man leve opp til et glansbilde, sier professoren til NRK.no.