Hopp til innhold

Lager oljekapsler av flyktningenes matfisk

I en svensk dokumentar går det frem at norske aktører lager fiskeolje for Europa av matfisk fra det okkuperte Vest-Sahara. Norsk UD fraråder handelen.

Tankbåt med fiskeolje i Kristiansund
Foto: Roar Halten / NRK

I 2005 sendte NRK Brennpunkt dokumentarfilmen «Diplomatisk dobbeltmoral», som tok for seg konflikten i Vest-Sahara, en tidligere spansk koloni og provins som i dag er okkupert av Marokko.

Okkupert siden 1975

Filmen tok blant annet for seg den norskeide fiskeoljebedriften KB Fish i Vest-Sahara, og avdekket at den norske ambassadøren til Marokko så gjennom fingrene med aktiviteter som stred med både FN-resolusjoner og offisiell norsk utenrikspolitikk.

Se filmen «Diplomatisk dobbeltmoral»

Siden den gang har EU laget en omstridt fiskeriavtale med Marokko (se egen sak). En rekke norske og svenske interesser har engasjert seg i handelen.

Samtidig er situasjonen for det okkuperte området vanskeligere enn på lenge. Kritikere som kjenner forholdene er opprørt over at god matfisk som de mange flyktningene blant sarawierne kunne spist, blir omgjort til olje og sendt til eksport.

Brennpunkts svenske søster-redaksjon Uppdrag Granskning har laget en dokumentar om Vest-Sahara i to deler.

Se Uppdrag Granskning-sakene: "Det gränslösa fisket" .

Uppdrag Granskning viser at når svenske familier kjøper Omega-3 fiskeoljekapsler som kosttilskudd, er sjansen stor for at disse inneholder olje fra okkupert Vest-Sahara. På veien til Sverige har denne oljen vært innom flere norske aktører.

- Plyndring av okkupert land

20.000 tonn olje

Selv om Marokko regner Vest-Sahara som en del av sitt land, er dette verken er anerkjent av FN, EU eller den Afrikanske Union. (Se egen sak om konflikten).

All fiskeoljen som eksporteres fra disse områdene, føres imidlertid inn til Norge som ”marokkansk”. Det viser en statistikk NRK Brennpunkt har fått fra SSBs statistikkbank. Det dreier seg om opp til 20.000 tonn fiskeolje årlig.

Det er allment antatt at om lag halvparten av fisket utenfor Marokko er tatt opp i havet utenfor Vest-Sahara. Noen aktører jobber på begge sider av grensen, og noen nekter for sammenheng. Men en av importørene, GC Rieber, innrømmer åpent at de bruker olje fra begge sider av grensen, og sier det er viktig og riktig.

Ulike versjoner av svar

En annen stor aktør på Omega-3-markedet er fiskeoljebedriften Napro Pharma i Ålesund. Uppdrag Granskning henvendte seg til Napro Pharma under dekke av å være et svensk analysefirma, og spurte om rutiner for håndtering av fiskeoljen. Da fikk de svenske journalistene høre at olje fra ulike kilder, også olje fra Vest-Sahara, ble blandet sammen i selskapets produkter.

Mister kunder etter avsløringer

Når NRK Brennpunkt henvender seg åpent og ber om å få dette bekreftet i et intervju, vil selskapet ikke snakke med oss.

Napro Pharma henviser til sitt eierselskap Cognis. Og der er historien først en helt annen:

– Vår leverandør bekrefter at fiskeoljen fra Marokko ikke kommer fra Vest-Sahara, men er fanget av lokale fiskere i omrpådene Tantan og Agadir, skriver Susanne Sengel fra Cognis Ghmb i Tyskland til oss.

Imidlertid endret svaret seg etter et par dager. Susanne Sengel kom tilbake til NRK fredag 12.mars og sa at de ikke lengre kunne være 100% sikre på at de har unngått olje fra Vest-Sahara i sine produkter. De har nå bedt sin leverandør om å påse at de ikke får slik olje i fremtiden.

Glad for å handle

Direktør Arne Alnæs i Kristiansunsbedriften GC Rieber Oils bekrefter at selskapet importerer store mengder fiskeolje fra Marokko og Vest-Sahara. Selskapet har fem leverandører fra Laayonne i Vest-Sahara.

Alnæs mener handelen er viktig og riktig, og i tråd med norsk politikk på området.

– NRK Brennpunkt tok opp dette temaet i 2005. Den gangen justerte vi vår forretningsvirksomhet for enda bedre å imøtekomme UDs råd. Som konsekvens ble en fabrikk vil var med å etablere (40% eierskap), Maromega, ikke lokalisert i Vest-Sahara, men i Tan Tan i Marokko. Den gang som nå handler vi fra fabrikker på begge siden av grensen, sier han.

Mer enn halvparten av produksjonen hans i Kristiansund eksporteres fra Norge. Noe havner i Omega-3-kapsler i Sverige. Men Alnæs ville ikke snakke med de svenske journalistene. Han oppgir arbeidsmetodene deres som årsak til det, og sier GC Rieber fikk oppringninger fra firmaer som ikke eksisterte.

– Vi er svært opptatt av å forsikre oss om at det er saharawi-intereser i de fabrikkene vi handler fra i Laayoune. Framfor å kutte handelen og ta levebrødet fra dem i lokalbefolkningen som vi sysselsetter, har vi vært opptatt av å sikre at bedriftene drives forsvarlig, og at helse, miljø og sikkerhet er ivaretatt.

UD fraråder

Norsk politikk overfor Marokko i Vest-Sahara-spørsmålet har bestått i en fordømmelse av okkupasjonen, og Norge har støttet FNs resolusjoner om saken.
Den første gangen Oljefondets etiske retningslinjer ble anvendt til å trekke seg ut av et selskap, så var det daværende finansminister Per-Kristian Foss som kunngjorde at Norges Bank hadde solgt aksjene i det kanadiske selskapet Kerr-McGee. Begrunnelsen var at selskapet deltok i oljeleting utenfor Vest-Sahara, og at man ikke ville delta i en aktivitet i havområdene som kunne oppfattes som en legitimering av okkupasjonen på land.

Når NRK Brennpunkt ber Utenriksdepartementet om et oppdatert råd til norsk næringsliv i Vest-Sahara-spørsmålet, svarer kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen:

– Norge ser det som viktig å avstå fra handlinger som kan utlegges som en legitimering av situasjonen i Vest-Sahara. For å forhindre handel, investeringer, ressursutnyttelse og andre former for næringsvirksomhet som ikke er i samsvar med lokalbefolkningens interesser og følgelig kan være i strid med folkeretten, fraråder norske myndigheter slike aktiviteter.