Hopp til innhold

Pål får endelig uføretrygd

– Jeg kan nesten ikke tro det er sant. Det sier Pål Løken. Tre uker etter at han fortalte sin NAV historie i Brennpunkt er han nå innvilget uføretrygd; 9 år etter at han søkte.

Pål Løken

Først takket Pål Løken nei til uføretrygd to ganger fordi han ville prøve å holde seg i arbeid. Da han til slutt søkte om uføretrygd, fikk han avslag.

Foto: Brennpunkt / NRK

– Nå slipper jeg å bekymre meg for om jeg har noe å leve for neste måned. Jeg kan planlegge livet mitt. For første gang slipper jeg å ligge våken om natten å bekymre meg over hvordan jeg skal klare hverdagen, sier Løken.

En lang historie

Pål Løken ble skutt i foten i 1991. Han unngikk så vidt amputasjon. Siden den gang har han hatt store smerter i foten og problemer med ryggen fordi en stor muskel ble fjernet og flyttet for å berge foten.

Han fikk fort slitasjeskader i knærne, og han har hatt en rekke blodpropper. – Jeg vil gjerne jobbe, og har forsøkt, men det går ikke, sier Løken.

9 års kamp

Pål Løken har ikke kunnet jobbe siden han ble skutt i 1991. Han har prøvd flere ganger, og takket ved to anledninger nei til NAVs tilbud om uføretrygd på 1990-tallet, fordi han ville prøve å holde seg i arbeid. –Jeg innså etter hvert at det ikke gikk, og søkte til slutt NAV om uføretrygd, men da fikk jeg avslag.

Siden han fremmet kravet har NAV sendt Løken til en rekke spesialister for vurdering. De fire første konkluderte med at han var ufør, likevel fortsatte NAV å sende ham til nye leger.

Likevel til Trygderetten

– Det er godt at Pål Løken nå har nådd frem med kravet om uføretrygd, men fremdeles mener jeg at han ikke fått det han har krav på. Det sier Løkens advokat, Gro Sandvold.

NAV mener uføretrygden gjelder fra vedtaket nå i 2011, men Sandvold sier det vanlige er at dette gjelder fra tidspunktet da det siste kravet ble fremsatt, altså i 2007.

NAV har satt dessuten satt uføretidspunktet fra 2003, men Sandvold mener det er åpenbart at Løken ble ufør i 1991.

Forsøkte å arbeide

– Han har ikke vært i stand til å jobbe siden han ble skutt, og han skal ikke straffes for at han takket nei til uføretrygd og prøvde å jobbe på 1990-tallet, sier Sandvold.

Alle jobbforsøkene var mislykkede, men han fikk gode skussmål fra arbeidsgiverne for virkelig å prøve å få det til.

– Vi kommer til å anke saken inn for Trygderetten og kreve at Løken blir regnet som ung ufør og at virkningspunktet for når uføretrygden gjelder settes i forhold til når kravet ble fremsatt, sier Sandvold.