Hopp til innhold

– Kattemorder fantaserte om å skade unge kvinner

En 16 år gammel kattemorder som herjet i Gøteborg i to år følte seg bedre av å drepe katter. Samtidig skal han ha fantasert om å skade unge kvinner, forteller aktor i saken mot ham.

Demonstrasjon mot kattedrap i Gøteborg

Et hundretalls demonstranter krevde at politiet måtte stanse kattedrapene i Gøteborg i sommer.

Foto: ADAM IHSE / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

– Jeg anser ham som farlig. Han fortalte i avhør at han liker at unge kvinner er redde, og at han fantaserer om å skade dem, sier aktor Madeleine Berndt Stragnér til NRK.

Madeleine Berndt Stragnér

Aktor Madeleine Berndt Stragnér sier at den 16 år gamle gutten alltid sørget for at de drepte kattene ble plassert på et godt synlig sted.

Foto: NRK

Hun ledet etterforskningen som i sommer førte til at 16-åringen ble pågrepet i Gøteborg og dømt for mishandling og drap på ni katter.

– Han gikk alltid fram på samme måte. Først kvelte han kattene, deretter skar han dem med kniv, for så å plassere dem godt synlig, for eksempel foran en trappeoppgang, forklarer Stragnér.

Barn som skader dyr

Drapene pågikk fra 2011 til 2013, og skapte sterk uro i Högsbo, en bydel i utkanten av Göteborg.Saken fikk mye oppmerksomhet i svensk presse. Den ble knyttet til teorien som blant andre dyrepolitiet i Sverige jobber ut fra, nemlig at de som torturerer og dreper dyr, har fem ganger større risiko for å begå vold mot mennesker.

Karl Rosenqvist

Karl Rosenqvist fant katten sin død og oppskåret.

Foto: NRK

Carin Holmberg, sosiolog og forsker på sammenhengen mellom dyremishandling og familievold, har vært en av premissleverandørene for Djurpolisen i Sverige.

– Hvis man tar ordentlig tak i barn som piner og skader dyr, så er det et av de sterkeste forebyggende tiltakene mot vold overhodet, sier Holmberg til NRK.

Våget ikke å gå ut

– Min katt ble funnet oppskåret og død på en trapp like her oppe. Da satte jeg meg bare ned og gråt, forteller Karl Rosenqvist.

Han sier han synes synd på 16-åringen som drepte katten hans, og håper han får behandling for problemet sitt.

– Vi pustet lettet ut her da kattemorderen ble tatt. Jeg har naboer som ikke våget å gå ut om kvelden da det sto på. Noen dro til og med for å overnatte andre steder, sier Rosenqvist til NRK.

Føler seg bedre når han dreper

Allerede da gutten var åtte år ble det sendt inn en bekymringsmelding fra rådgiveren på skolen, men det skjedde ikke noe mer.

På den annen side skal 16-åringen ha klart seg fint på den videregående skolen han går på, og fått gode karakterer, ifølge en anonym kilde på skolen.

– Gutten forteller at han ikke har det bra, men at han føler seg bedre når han dreper katter, sier Stragnér.

Guttens advokat, Göran Franzén, har vært svært ordknapp om saken, men bekrefter at gutten føler seg syk og har vært gjennom psykiatriske undersøkelser.

Føler seg bedre når han dreper

Etter at han ble tatt, har 16-åringen blitt drapstruet på internett. Han bor sammen med mor og søster. Disse har nå flyttet til hemmelig adresse.

Retten tok hensyn til trusselbildet da den bestemte at saken skulle gå for lukkede dører og at 16-åringen fikk delta via videolink fra ungdomshjemmet der han satt i varetekt.

Han ble dømt til tvungen psykiatrisk helsevern, og bare retten kan avgjøre når han er klar for utskrivelse.

Hør også:

Drapsvåpen kattemorder i Göteborg

Våpen som ble benyttet under kattedrapene i Göteborg.

Foto: Polismyndigheten i Västra Götaland