NRK Meny
Normal

Etterforskningen lagt død

Ni ungdommer ble forsøkt drept med automatvåpen på Furuset i 2005. En hemmelig rapport viser at saken ikke er tilstrekkelig etterforsket.

Skudd ved Furuset senter 2005
Foto: NRK

 

1. oktober 2005 kom en bil kjørende mot en gruppe ungdommer som sto utenfor Furuset t-banestasjon. Tre maskerte personer i en BMW avfyrte mer enn 30 skudd mot ungdommene. Kulene traff bare centimetre fra guttene i 15-16-års alderen.

- Skjøt over alt

En av dem forteller;

- Vi stod kanskje et par meter unna da de begynte å fyre løs. Folk gjemte seg bak søppelkassene og postkassene der nede. Det var helt vilt, fordi de skjøt over alt.

Ofre utenfor Furuset senter
Foto: NRK

Ungdommene forteller at ingenting har skjedd etter skytingen. Ingen er blitt stilt til ansvar for drapsforsøkene. Politiet på sin side sier at saken fortsatt er under etterforskning. Men da Brennpunkt undersøkte saken nærmere, viste det seg at det siste dokumentet som er loggført i saken er fra november 2005. Med andre ord har det vært liten eller ingen etterforskningsaktivitet det siste halvannet året.

Dette bekreftes av politiet i en intern rapport. Der står det: 

Drapsforsøk mot 9 personer/ungdom utenfor Furuset T-bane. Saken oppfattes som svært alvorlig. Det ble avfyrt mer enn 30 skudd og det anses som et under at det ikke gikk liv tapt – eller ble påført alvorlige skader på personer.

Tre personer i BMW avfyrte skuddene. Alle var maskerte. Bilen ble senere påtent. Etterforskningen har ikke fått den oppmerksomheten den burde hatt. Det gjenstår fortsatt etterforskning.

Fra politiets interne rapport

 
Politiet skylder på at det er ressursmangel som gjør at saken ikke er tilstrekkelig etterforsket. Det er ikke tatt ut noen siktelser i saken.

Ungdom på Furuset som Brennpunkt har snakket med reagerer sterkt på politiets passivitet, og sier de har mistet tilliten til politiet.

- Folk holdt på å dø. Derfor er det selvsagt viktig at de som skjøt blir tatt. Det er helt tragisk at politiet ikke bryr seg, sier de.