Hopp til innhold

Etisk vin med bismak

De sørafrikanske vinene fra Robertson Winery og Leeuwenkuil kan se ut som et riktig valg for de som er opptatt av etisk handel. Men bak merkelappen for etisk handel skjuler det seg en annen virkelighet.

Vingårdarbeidere i Sør-Afrika

Mange arbeidere smører seg inn med tykke kremer som de håper kan beskytte dem mot sprøytemidler.

Foto: Tom Heinemann / DR/NRK

Over 50 millioner liter vin eksporteres fra Sør-Afrika til Norden hvert år. I kveld vises dokumentarfilmen «Bitre Druer» i NRK Brennpunkt. Her kommer det frem at noen av vingårdene som leverer vin til Vinmonopolet, operer på kanten av sørafrikansk lov.

I dokumentaren forteller arbeidere at de får betalt under minstelønn, at de risikerer å miste jobben hvis de organiserer seg.

Trevor Christians, Generalsekretær i CSAAWU

Trevor Christians, Generalsekretær i CSAAWU, sier flere vingårdsarbeidere jobber under slavelignende forhold.

Foto: Tom Heinemann / DR/NRK

– Det har blitt verre etter 1994. Etter apartheid har det blitt verre. Mer enn en million vingårarbeidere er kastet ut av hjemmene sine, sier Trevor Christians, generalsekretær i fagforeningen CSAAWU.

Ulovlig lønnstrekk

Vinene fra vingården Leeuwenkuil bærer kontrollmerket Wieta, som garanterer deg at du handler etisk. Men ifølge arbeidere ved gården tjener flere under minstelønnen på 76 norske kroner om dagen.

Ulovlig lønnstrekk

Lønnsslippene viser at arbeiderne blir trukket opptil 80 prosent for utgifter.

Foto: Tom Heinemann / DR/NRK

Under apartheid var det vanlig at vinarbeiderne bodde på vingårdene. Dette er fortsatt tilfelle for flere av arbeiderne ved Leeuwenkuil. Lønnsslippene viser at de blir trukket opptil 80 prosent av lønnen til utgifter som husleie og strøm. Ifølge sørafrikansk lov skal disse utgiftene ikke overstige 25 prosent av lønnen.

Flere av arbeiderne forteller også om utslett og allergi, som følge av at de ikke har fått lovpålagt opplæring i verneutstyr under arbeid med giftig sprøytemiddel på gården.

Ledelsen ved vingården ønsker ikke å la seg intervjue, men tilbakeviser påstandene. De henviser til at vingården er godkjent av merkeordningen Wieta.

Linda Lipparoni, direktør i Wieta

Wieta-direktør Linda Lipparoni forteller at de er klar over utfordringene med dårlige lønns- og arbeidsforhold.

Foto: Tom Heinemann / DR/NRK

Wieta sier i Brennpunkt-dokumentaren at de alltid undersøker meldinger om lovbrudd, og at de går i dialog med vingården og forsøker å finne en løsning.

– Utenfor våre etiske retningslinjer

I dokumentaren møter vi også arbeidere ved tre av de 35 vingårdene i kooperativet Robertson Winery. De populære vinene bærer merkelapp for etisk handel.

Flere av arbeiderne hevder at de har fått sparken etter at de fagorganiserte seg. De opplever også det de beskriver som apartheidlignende tilstander inne på vingården.

Vinmonopolet er overrasket over at forholdene er så dårlige som dokumentaren viser.

Dårlige toalettforhold

På vingårdene dokumentarskaper Tom Heinemann besøkte, var det svært dårlige forhold for arbeiderne.

Foto: Tom Heinemann / DR/NRK

– Det er forhold som er svært kritikkverdige, og langt utenfor de etiske retningslinjene som Vinmonopolet operer med, sier kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen. Han vil følge opp forholdene som avdekkes i filmen med importør og produsent.

Vinimportøren Martin Horwitz i Prime Wine Group tilbakeviser påstandene i filmen, og hevder det som oftest er gode grunner til at noen av arbeiderne får lav lønn, som eksempelvis skulking eller unnasluntring.

Horwitz mener arbeiderne ikke ble sparket fordi de meldte seg inn i en fagforening, men ble sagt opp i tråd med sørafrikansk arbeidsrett.

Vingårdarbeidere i Sør-Afrika

VIDEO: Klipp fra «Bitre Druer». Se hele dokumentaren på NRK TV.