Eks-torpedo ber ofre om unnskyldning

RADIODOKUMENTAREN: Hans Petter Martinsen var en beryktet pengeinnkrever. Nå har han blitt kristen og ber tidligere ofre om tilgivelse.

Martinsen1

Hans Petter Martinsen var en brutal torpedo i Oslos underverden i mange år. Nå angrer han det han har gjort mot folk, og vil gjøre opp for seg.

Foto: Sindre Leganger / NRK

Bulende muskler, mørkeblå frakk, håret gredd bakover og samlet i en blond flette. Hans Petter Martinsen (53) har beholdt utseende og klesstilen fra tiden som beryktet pengeinnkrever i Oslo på 80- og 90-tallet. Ellers er det meste annerledes.

Etter å ha sonet to fengselsdommer og overvunnet et narkotikamisbruk, arbeider han i dag som kristen forkynner og forfatter av bøker med kristelig innhold. Han er likevel ikke helt ferdig med fortiden.

– For å begynne på nytt må man først gjøre opp for det gamle, sier Martinsen.

Han ønsker å be dem han skadet og truet i torpedo-tiden om unnskyldning.

– Er det noen som jeg uforskyldt har gjort ondskap mot er det bare å ta kontakt. Jeg vil vise at alle har muligheten til å få et nytt liv, sier han.

Slo ut dansk boksemester

Hans Petter Martinsen kommer fra Hammerfest i Finnmark. Etter en barndom preget av mobbing og en alkoholisert far, begynte han etter hvert å bokse.

Talentet var så stort at han kjapt ble lagt merke til. Tre ganger på rad ble han Norgesmester, og i pokalskapet hjemme står fortsatt en Kongepokal. Da han på 80-tallet flyttet til Oslo fikk han mulighet å konkurrere internasjonalt.

Høydepunktet kom i 1988, da han slo ut danskenes OL-håp Niels H. Madsen med det første slaget og ble nordisk mester.

– Det ble min siste kamp. Økonomisk holdt det ikke å bokse. Isteden fikk jeg jobb som dørvakt på utestedene i byen. Slik kom jeg borti narkotika, forteller Martinsen.

- Ikke redd for å dø

Han ble avhengig av anabole steroider og amfetamin. Samtidig kom han i kontakt med byens kriminelle miljø. Etter hvert begynte han å få oppdrag som torpedo.

Martinsen 2

Hans Petter Martinsen prøver å tenke minst mulig på livet som torpedo - samtidig som han vil hjelpe dem han har plaget tidligere.

Foto: Sindre Leganger / NRK

– Jeg behøvde ikke si så mye, det holdt å møte opp for å sette tankegangen i gang hos folk. «Hva kunne jeg gjøre?», «når kommer det igjen neste gang?». Det er usikkerheten som får folk til å betale, ikke å skade dem, sier Martinsen.

– Jeg hadde flest oppdrag ute blant de kriminelle. En gang skulle jeg møte en kar som skyldte penger. Da jeg kom dro han fram en svær Magnum-pistol fra innerlommen. «Du får trykke av hvis du tør», sa jeg. Jeg var ikke redd for å dø. Så da han ikke trykte av gav jeg han en ørefik, så tok jeg både pistolen og pengene fra ham, forteller han.

Møtte Jesus i treningsrommet

Etter en serie voldelige konfrontasjoner, økende narkotikamisbruk og to voldsdommer med fengselsstraff, møtte til slutt Hans Petter Martinsen sin overmann – i form av et syn i speilet på treningsrommet.

– Det var et kraftig lys som formet seg til et ansikt. Så kjente jeg en voldsom kraft. Det måtte være Jesus. Samtidig kunne jeg ikke forstå hvorfor han viste seg for meg, som hadde syndet så mye, forteller han.

Opplevelsen transformerte livet hans. Han sonet dommene, betalte gjeld og begynte på bibelskole. I dag reiser han rundt og forkynner evangeliet, og forteller ungdom om farene ved narkotika. Selv om Martinsen nå ønsker å gjøre opp med dem han skylder en unnskyldning, vil han likevel ikke grave for mye i minnene fra torpedo-tiden.

– Jeg prøver å legge det bak meg. Det kommer ikke noe godt ut av å grave i glemselens hav. Samtidig må jeg bryte de båndene som hindrer andre i å få det bedre, sier Martinsen.