Dramatisk ferd mot friheten

- Vi hadde alle mistet livet hvis ikke vi hadde blitt funnet av den norske båten.

Redning 1

Cung Thi Duan og andre vietnamesiske båtflyktninger heises ombord i det norske tankskipet 'Team Solviken' i 1982. Cungs baby ble heist opp i en melsekk.

Foto: Privat

Den vietnamesiske flyktningebåten i drift ble oppdaget ved en tilfeldighet av den norske tankeren Team Solviken i store bølger ute på Sør-Kinahavet.

For den unge tobarnsmoren Cung Thi Duan var situasjonen ekstra alvorlig. Datteren på 7 måneder hadde diare og Cung hadde ikke lenger morsmelk etter fem døgn på sjøen i dårlig vær. Babyen begynte å bli svak.

– Sønnen min på fem år kastet også opp hele tiden. Det var vondt å se at han var så dårlig.

Den lille båten på 30 fot rommet 46 flyktninger under dekk, av dem var 17 barn. De sørvietnamesiske familiene hadde bestemt seg for å gjøre det samme som hundre tusener før dem – legge ut på en risikofylt reise på havet for å prøve å nå friheten. Året var 1982.

Halvparten døde på veien

Flyktninger på dekk 1

Gruppebilde av flyktningene, tatt av mannskapet på 'Team Soviken' etter redningen i 1982. Cung Thi Duan står midt på bildet med babyen i armene.

Foto: Privat

Nesten halvparten av dem som prøvde lyktes ikke, i følge FN. De var ikke forberedt på det ugjestmilde havet på veien til et av nabolandene. Båtene var ofte i for dårlig forfatning og mange var byfolk eller bønder og hadde ingen erfaring med havet.

– Båten vår begynte å ta inn vann og min mann satt de unge i gang med å øse.

Båtflyktning 4

Slik så det ut da mannskapet på 'Team Solviken' oppdaget båten med de vietnamesiske båtflyktningene.

Foto: Privat

Det så dårlig ut for Cung og de andre flyktningene også i den hjemmelagde båten som ikke var større enn en middels stor familieseilebåt. Etter fem døgn i dårlig vær hadde flere utenlandske skip passert dem uten å plukke dem opp.

6500 vietnamesiske båtflyktninger ble plukket opp av norske båter i perioden mellom 1975 og 82. Til sammen ble flere hundre tusen plukket opp av utenlandske skip.

Det finnes ingen tall på hvor mange vietnamesere som faktisk prøvde å flykte fra det nye kommunist-regimet etter Vietnam-krigen.

Babyen reddet i en melsekk

– Det var bare flaks at vi så dem, forteller kaptein Håkon Pedersen som var skipper ombord på Team Solviken.

– Vi hadde allerede passert dem da en av mannskapet mente han så en prikk i horisonten som kunne være noe. På grunn av uvær hadde vi drevet litt utenfor den internasjonale skipsleden og det hadde den lille båten også.

Kapteinen bestemte seg for å snu oljetankeren og satt kurs mot flyktningebåten.

– Det oppstod litt panikk der nede da vi nærmet oss. Stay calm, ropte jeg med en ropert, så skal vi få dere om bord.

Det var om å gjøre å få alle trygt om bord, spesielt de små barna bød på utfordringer.

Christian og kapteinen

Christian var en av båtflyktningene som ble reddet av kaptein Håkon Pedersen og mannskapet ombord i 'Team Solviken' i 1982.

Foto: Kaja Frøysa / NRK

– Moren til den lille babyen ville ikke gi ungen fra seg, så vi måtte ta den fra henne med makt, forteller kaptein Håkon Pedersen.

Det hastet, og for å få Cungs lille baby opp den bratte skipssiden i de store bølgene, bandt mannskapet henne i en tom melsekk og firte sekken opp langs skipssiden.

– Vi var veldig heldige som oppdaget dem. Det var helt i siste liten, sier kaptein Håkon Pedersen ettertenksomt. Båten sank like etterpå.