Hopp til innhold

Derfor importerer hun hunder

Nordmenn som adopterer hunder fra Romania, risikerer å bringe nye sykdommer og parasitter inn i landet. For noen føles det likevel umulig ikke å hjelpe.

Tynn hund

Dette er blant bildene kvinnen har fått tilsendt fra Romania, som viser hva slags forhold hundene lever under i de kommunale oppbevaringskenneler.

Foto: Privat

marit forbord

Grenseveterinær i Mattilsynet, Marit Forbord mener at de som innfører gatehunder setter både dyre- og folkehelsa i landet på spill.

Foto: Henrik Brattli Vold / NRK

– Jeg hjelper dyr i ytterste nød – de ser døden i hvitøyet hver dag. Hundene står ute i 20 minus og fryser fast i egen urin. De sulter og utsettes for mishandling. Valper spiser på døde dyr.

Det kvinnen, som helst vil være anonym, beskriver er forholdene ved noen av de verste oppbevaringskennelene i Romania. Landet har et enormt gatehund-problem; hundene fanges og settes i bur i kommunale «sheltere».

Har du adoptert hund fra utlandet, og vil fortelle din historie? Ta kontakt med vår journalist.

– Jeg kom først selv over en annonse på Finn og fikk etter hvert opp øynene for hvor grusomt disse hundene har det. Det gjorde så sterkt inntrykk at det forandret meg som menneske. Jeg tenker at jeg kanskje aldri kan bli ordentlig glad igjen, sier hun til NRK.no.

– Røff behandling av Mattilsynet

Kvinnen tjente ingen penger på salget, men fikk etter hvert besøk av Mattilsynet, som reagerte på at hun solgte hundene, som ble innført som kjæledyr, videre.

– Plutselig fikk jeg beskjed om at jeg drev kommersielt og at det ikke var lov. Jeg ble dessuten gjort oppmerksom på bekymringen vedrørende smitte, som jeg rett og slett ikke har vært klar over. Jeg har aldri blitt stoppet og varslet verken av tollere eller Mattilsynet.

– Nå fikk jeg plutselig en særdeles røff behandling av Mattilsynet, uten at jeg ønsker å gå i detalj på konflikten der. Jeg forstår at jeg har gjort noe de ikke setter pris på, men jeg har handlet i god tro. Jeg var glad og lykkelig for å kunne hjelpe hundene og ante ikke at det jeg gjorde var i konflikt med noe. Jeg har heller aldri lagt skjul på hva jeg holdt på med – jeg sto til og med frem i lokalavisen! sier hun.

– Gatehundene har blitt syndebukker

– Hva tenker du om at du kanskje utsetter andre hunder og mennesker for fare ved å innføre disse hundene til Norge?

Jeg tar sykdomstrusselen på alvor, og vi må finne løsninger, med respekt for faunaen vår. Jeg er opptatt av sikkerheten til hundene her, men det er mange andre måter sykdommer kan komme til landet på; det blir feil å skylde på rumenske gatehunder. Vi må ikke hausse opp trusselen de utgjør.

– Det er også andre dyr som vandrer fritt over grensene våre med all verdens smitte; nå har romaniahundene blitt syndebukkene. Men jeg tar alle hundene mine med til veterinær, og har hittil aldri opplevd at noen var syke.

– Setter dyre- og folkehelsa på spill

Mattilsynet vil ikke kommentere sin opptreden overfor denne kvinnen, men understreker at de gjør jobben sin.

– Dette er den jobben Mattilsynet i samarbeid med fagmiljøene er satt til å gjøre. At gatehundene innebærer en større risiko enn f.eks. hunder som har levd hele sitt liv i et beskyttet miljø, er noe alle er enige om, så dette må hun bare akseptere, sier grenseveterinær ved Gardermoen, Marit Forbord, til NRK.no.

– De som innfører slike hunder, setter både dyre- og folkehelsa i landet på spill, slik jeg ser det, sier hun.

Les også: Advarer mot dødelig hundesmitte