Hopp til innhold

Den etiske komiteen visste ikke

I et utvidet intervju med Knut Engedal, mangeårig leder av REK Øst, får du høre at komiteen ikke visste om hendelsen som lå bak endringen av studien. Engedal forteller også om de vanskelige diskusjonene om informasjon til pårørende, og at han har ombestemt seg.

Knut Engedal

Knut Engedal, mangeårig leder av REK Øst.

Knut Engedal har i en årrekke ledet Regional Medisinsk-etisk komité Øst (REK Øst).

Han er overlege ved Geriatrisk avdeling på Ullevål og spesialist på aldersdemens. Komiteen for øvrig er sammensatt av folk med forskjellige yrker, som psykologer, etikere, jurister mm.

Vanskelige avveininger

I et intervju med Brennpunkt forteller Engedal om de vanskelige avveiningene rundt informasjon til de pårørende etter pasienter som ikke overlever hjertestans og som har blitt inkludert i IV Ja/Nei-studien.

Han sier det slett ikke var REK Øst som påla forskerne ikke å si noe til de pårørende, slik forskerne hevder. Derimot sier han at komiteen etter en lengre diskusjon endte på det samme standpunktsom forskerne hadde foreslått, at man av hensyn til de pårørende ikke skulle si noe.

Kjente ikke hendelse
I løpet av intervjuet blir Engedal for første gang klar over at det lå en hendelse til grunn da studien ble endret i 2006.

Han blir opprørt, og sier dette er informasjon som REK burde fått fra forskerne da de behandlet endringsmeldingen.

I etterkant av intervjuet sendte REK Øst et brev til forskerne og krevde innsyn i hendelsen som lå til grunn da de mottok endringsmeldingen.

REKs brev til forsker Steen 7 desember 2007

 

Se intervjuet med Knut Engedal her