Hopp til innhold

Hvem drepte Siri og Joakim?

1. april 2011 stormet demonstranter et FN-kontor i Nord-Afghanistan og drepte norske Siri Skare, svenske Joakim Dungel og fem FN-kolleger. Gjennom intervjuer, hemmelige dokumenter og unike videopptak fortelles historien om hva som egentlig skjedde.

Mazar-angrep 2

Angrepet på FN-bygningen - her fotografert av en av angriperne - kostet norske Siri Skare livet.

Foto: NRK

Da det i begynnelsen av 2011 ble kjent at den amerikanske pastoren Terry Jones hadde satt fyr på Koranen, brøt det ut demonstrasjoner i Afghanistan. Etter fredagsbønnen 1. april 2011 protesterte over 2.000 menn og gutter i Mazar-e-Sharif i Nord-Afghanistan.

Demonstrasjonen som var varslet i forkant, ble raskt hissig og voldelig. Folkemengden stormet FNs kontor i byen og drepte sju ansatte, deriblant den norske militærrådgiveren Siri Skare (52) og den svenske juristen Joakim Dungel (33).


Rekonstruksjon

Allerede på ettermiddagen la afghanske myndigheter skylden på opprørere. Men da NRK dagen etter var framme i Mazar-e-Sharif og begynte å snakke med folk i gatene, ble det klart at angrepet var langt mer komplisert enn slik det først ble framstilt.

Det ble gjort en rekke opptak med mobiltelefoner og videokameraer i forkant og under angrepet, og i perioden mellom 2. april 2011 og sommeren 2012 har NRK samlet inn videoer og bilder.

Opptakene er blitt supplert med videofiler og bilder fra FNs eget undersøkelsemateriale og afghansk politis etterforskning. Med det omfattende råmaterialet, der mye er for brutalt til å vises på TV, har vi kunnet rekonstruere angrepet.

Under har vi lagt ut et kort utdrag fra et opptak gjort av en gjeng som filmet seg selv med mobilen mens de heiet på menn som tok seg inn på FN-kontoret og drepte de ansatte.

(Saken fortsetter under videoklippet)

Unike videobilder fra angrepet på FN-kontoret i Mazar-i-Sharif i april 2011 - filmet av angriperne.

Angrepet på FN-bygget, filmet av angriperne selv.

Mye sensur

Gjennom gjentatte turer til Mazar-e-Sharif har vi supplert de mange videoopptakene med intervjuer med menn som deltok i demonstrasjonen og angrepet og andre som på ulike måter var involvert. Til sammen er det blitt gjort intervjuer i fem land.

Både Sverige og Norge har utplassert soldater og offiserer i Balkh-provinsen som Mazar-e-Sharif tilhører. Sverige har i tillegg diplomater i provinsen.

FNs og rammede lands undersøkelser av angrepet har vært preget av mye hemmelighold, men NRK har fått tilgang til FN-rapporter, afghansk politis etterforskningsmateriale og eposter, diplomatpost og rapporter fra det svenske Utenriksdepartementet og Forsvaret.

Mange av dokumentene var sensurert, men via andre veier har vi også fått tak i de usensurerte originalene. Når vi legger dette materialet sammen og supplerer med ytterligere intervjuer, får vi en helt en helt ny historie om hva som egentlig skjedde.

Massemobilisering

Lynsjingen den 1. april 2011 går inn i historien som det mest dødelige angrepet på UNAMA, FNs sivile Afghanistan-innsats, noensinne. Og det skiller seg fra andre angrep mot FN, da det ikke var ett opprørsangrep gjennomført av en liten gruppe menn, men en voldsom massemobilisering.


NRK har prøvd å få svar på hvordan vanlige afghanske menn og gutter i løpet av så kort tid denne fredagen utviklet seg til en brutal mobb. Hvorfor stoppet ikke afghansk politi demonstrasjonen før den ble et voldsomt angrep? Hvordan kunne demonstrantene så lett ta seg inn på FN-kontoret?

Vi har møtt Siri Skares enkemann og datter og Joakim Dungels foreldre. De forteller om to mennesker som var fast bestemt på å hjelpe til med gjenoppbyggingen av Afghanistan. Et tyvetalls afghanere ble skadet og minst seks drept. Vi har også møtt Ramazan Mohammed Hakim som mistet sin 13 år gamle sønn i angrepet.