Brennpunkt vant gull for «Operasjon sjøbris»-dokumentar

Brennpunkt vant en Prix Italia-pris for dokumentaren om nødhjelpskonvoien som ble bordet av israelsk militære i 2010. - Vi er overveldet og glade, stråler Brennpunkt-redaktør Vibeke Haug.

Espen Goffeng

Espen Goffeng var én av over 600 aktivister om bord på «Mavi Marmara».

NRK Brennpunkt vant i kategorien current affairs (undersøkende dokumentar).

– Dette er en stor og meget viktig internasjonal anerkjennelse av vårt arbeid. En stor seier for den undersøkende dokumentar-journalistikken i NRK, sier redaktør i Brennpunkt, Vibeke Haug.

Se den prisvinnende dokumentaren «Operasjon Sjøbris» her!

«Kraftfullt og opprivende»

Prix Italia er verdens eldste verdensomspennende mediekonkurranse. Den ble arrangert for første gang i 1948, og går av stabelen i spetember i år i forskjellige regioner.

I juryens begrunnelse heter det blant annet følgende:

«Filmen lot oss bli med bak overskriftene og se - mens det foregikk - hva som faktisk skjedde midt oppe i all forvirringen og panikken.»

Videre i begrunnelsen heter det blant annet at «juryen følte at dette var en film som ga et kraftfullt og opprivende innblikk i en historie som er full av kontroverser og polariserende drivkrefter. På denne måten ble historien et besnærende eksempel på hva aktualitetsprogrammer kan gjøre- ikke bare fortelle historier etter at de har skjedd, men ta oss rett inn i dem, mens de skjer.»

Havnet midt i blodbadet

Konvoien til Gaza ble bordet av israelsk marine

Konvoien «Mavi Marmara» ble bordet av israelsk marine 31. mai 2010.

Ni mennesker ble drept og over 50 såret da den israelske marinen stanset en konvoi med nødhjelp og aktivister på vei til Gaza. Den israelske aksjonen hadde kodenavn «Operasjon sjøbris».

I Brennpunkt-dokumentaren følger vi flere av de involverte i Norge, Irland, Gaza og Israel i tiden før tragedien. En av dem, Espen Goffeng, havnet midt i blodbadet og rapporterte om hendelsene til Brennpunkt.

– Israels angrep på konvoien fikk stor internasjonal oppmerksomhet. Vi var tilstede på begge sider, vi undersøkte hele forløpet og vi fortalte også om Norges rolle i dette, sier Vibeke Haug, som reiser til Torino fredag morgen for å ta imot den gjeve prisen.

Hun får følge av resten av teamet bak «Operasjon sjøbris»; produsent Martin Gaarder, researcher Tarjei Leer-Salvesen, fotoredigerer Bjørn Frode Holmgren og prosjektleder Snorre Tønset.

Ekstern lenke: Prix Italias hjemmeside