Hopp til innhold

Anundsen blar opp: Ekstrapenger til redning

Justisminister Anders Anundsen (Frp) berømmer innsatsen til den frivillige redningstjenesten etter at rekordmange turister måtte reddes i sommer. Nå blar han opp to millioner kroner for å dekke ekstrautgiftene de har hatt.

Trolltunga

Fra 800 til minst 80.000 Trolltunga-turister på seks år. Det har skapt store utfordringer for de lokale hjelpekorpsene.

Foto: Henrik Evertsson / NRK

Anders Anundsen og regjeringen øker tilskuddet til Røde Kors Hjelpekorps og Norsk Folkehjelp med til sammen to millioner kroner inneværende år.

Dette kommer på toppen av det opprinnelige budsjettet for 2016, der 7,1 millioner gikk til Røde Kors Hjelpekorps og 4,6 millioner gikk til Norsk Folkehjelp.

– Det er blant annet for å kompensere slitasjen på organisasjonenes utstyr, sier Anundsen. Justisministeren roser redningstjenesten for innsatsen som er gjort denne sesongen, og sier han ser det har vært en kjempetøff sommer for enkelte redningskorps.

I tillegg foreslår Anundsen å øke tilskuddet til de to organisasjonene med 5,7 millioner som skal dekke deres utgifter knyttet til bruken av det nye nødnettet.

VIDEO: Anders Anundsen lover ekstramillioner til hjelpemannskapene.

Forbedre informasjonen

I Brennpunkt-dokumentaren «Alarm Trolltunga» vises det til en sterk økning i antall turister bare mot reisemålet Trolltunga – fra 40.000 turister i 2014 til over det dobbelte i 2016. Også ved Preikestolen har det vært økt aktivitet denne sesongen. Antallet redningsaksjoner har begge steder ført til ekstrabelastning på de frivillige.

– Det er all grunn til å tro at dette er en utvikling som fortsetter, så dette er jo bare en start. Vi blir også nødt til å sette oss sammen med lokale aktører, med kommunene og reiseoperatørene, så vi kan se nærmere på hvordan vi kan forbedre informasjonen, sier Anundsen.

– Vi må se på hvordan vi kan gi god informasjon, uten at det går ut over det vi setter så stor pris på i Norge, nemlig allemannsretten. Den gjør at alle kan få ferdes fritt i norsk natur, sier justisministeren som altså plusser på budsjettet til de frivillige denne høsten.

Laster innhold, vennligst vent..

– En god start, sier Røde Kors

Landsrådsleder for Røde Kors Hjelpekorps, Ole Gladsø.

Ole Gladsø er landsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps. Han setter pris på anerkjennelsen og ekstrapengene fra justisministeren etter årets innsats, blant annet ved Trolltunga.

Foto: Olav A. Saltbones / Røde Kors

Landsrådsleder i Røde Kors Hjelpekorps, Ole Gladsø, sier at statsrådens løfte om to millioner ekstrakroner er en stor anerkjennelse av den frivillige innsatsen.

– Samtidig er det viktig at vi sikrer stabile og forutsigbare støtteordninger også på lengre sikt.

Gladsø sier at turistbølgen tvinger flere aktører til å tenke nytt.

– Vi må få på plass gode samarbeid om forebygging og sikkerhet mellom reiselivsnæring, myndigheter og redningstjenesten nasjonalt og lokalt, sier Gladsø og minner om bekymringen for at liv kan gå tapt.

Klipp fra Brennpunkt: Alarm Trolltunga

VIDEO: – Jeg ville bare sove på toppen av verden