NRK Meny
Normal

Al Qaidas hellige krigere i Bosnia

Krigen som pågikk i Bosnia mellom 1992 – 95 er den blodigste europeiske krig siden Den andre verdenskrig, og resulterte i 102 000 døde.

Samme dag som fredavtalen for Bosnia ble underskrevet i desember 1995, ble Al Qaida-lederen Anwar Shaban funnet drept.

Egyptiske Shaban var en karismatisk leder for El Mudjahedin; Bosnias nærmere 2000 hellige krigere. De hovedsakelig arabiske krigerne, som var kjent for å fotografere sine overgrept, var fryktet for sin bestialitet og sto bak en rekke krigsforbrytelser.

Osama bin Ladens mann

Fra sin base i Milano hadde Al Qaida-lederen Sheik Anwar Shaban jevnlig telefonkontakt med Osama bin Laden. Ved sin side i Milano hadde han Abu el-Ma`ali, som også kjempet i Bosnia. Ma`ali kjempet ble av amerikanerne kalt bin Laden junior.

Michael Scheuer – som i mange år ledet CIAs jakt på bin Laden og som er intervjuet i dokumentarfilmen Sporene fra Sarajevo – forteller at de ønsket Shaban utlevert:

– Han var nøkkelen til svært mye informasjon. Dessverre ønsket ikke de bosniske myndighetene å utlevere ham til oss i live, sier Scheuer.

(Saken fortstter nedenfor bildet)

tidligere viseforsvarsministeren Hasan Cengic og den bosniske presidenten

Den tidligere bosniske presidenten Alija Izetbegovic fanget på film mens han spiser lunsj sammen med den tidligere viseforsvarsministeren Hasan Cengic, som har terrorkoplinger.

Foto: Mirad Fazlic

Michael Scheuer mer enn antyder at de bosniske myndighetene, med tidligere president Alija Izetbegovic i spissen, hadde altfor mye å skjule.

Shaban måtte derfor likvideres før NATO-styrkene ble sendt til Bosnia for å overvåke freden.

Rasende islamister

Etter at Alija Izetbegovic i Dayton-forhandlingene i USA gikk med på å utvise de ekstreme islamistene, ble de rasende. De hadde blitt en del av den bosniske hær, fått pass og statsborgerskap.

Den 14. desember 1995 – samme dag som fredsavtalen fra Dayton skulle undertegnes – ble en av islamistenes fremste kommandanter, Anwar Shaban, drept i et bakhold nær den bosniske grensen.

I den gjennomhullede bilen ble Shabans notatbok funnet. Den bosniske journalisten Esad Hecimovic klarte å få en kopi, og notisboken avslører deler av islamistenes etterkrigsplaner.

De forberedte seg på å angripe NATO-styrken som skulle erstatte den fredsbevarende FN-styrken. Dessuten ønsket de å bruke Bosnia som en europeisk base for sin globale hellige krig.

En politisk skandale

For Izetbegovic ville denne notisboken vært en politisk skandale om den ble kjent. Shaban hadde nemlig invitert presidenten til flere møter med islamistene like før fredsavtalen skulle signeres.

Shaban sørget for at møtene ble filmet, og fikk laget detaljerte utskrifter fra hva som ble sagt.

KART OVER TERROR MED UTSPRING FRA BOSNIA

(Artikkelen fortsetter nedenfor videoen)

Video Kart over terror med utspring fra Bosnia

Kart over terror med utspring fra Bosnia.

Skulle brukes som pressmiddel

Notatboken avslører at daværende president Izetbegovic gikk tilbake på det han hadde lovet under fredsforhandlingene i Dayton, og fortsatte å love islamistene opphold i Bosnia.

For Bosnias etterretningstjeneste var disse møtene et mareritt. De visste at Shaban planla å bruke utskriftene som et pressmiddel mot det bosniske lederskapet.

De hadde også en annen grunn til å være bekymret. Islamistenes propagandabilder fra disse møtene, sladdet en av mennene Izetbegovic møtte. Det usladdede bildet avdekker imidlertid at dette er Abu Mali – en av Osama bin Ladens toppmenn i Europa.

Dokumenter fra bosnisk etterretning viser at nettopp Shaban og Mali hadde nær telefonkontakt med al Qaida-ledere – deriblant Osama bin Laden.

Fikk bosniske pass av presidenten

Under krigen hadde den bosniske presidenten stor nytte av de hellige El Mudjahedin-krigerne.

Dessuten satte islamske land med Saudi Arabia og Gulf-statene i spissen som betingelse for sin omfattende økonomiske støtte at disse krigerne skulle få opphold i Bosnia.

Men President Izetbegovic gjorde mer enn det – han ga dem bosnisk statsborgerskap og pass. Mange av de hellige krigerne bor fortsatt i Bosnia.

Dokumenter viser at bosniske muslimer fikk nærmere en milliard dollar som ble kanalisert via islamske hjelpeorganisasjoner.

En annen rapport laget av bosnisk etterretning anslår beløpet til 2 milliarder dollar. President Alija Izetbegovic ville imidlertid aldri bekrefte noe tall.