Abdulla har fått ny jobb!

Allerede før sendingen til Brennpunkt gikk på luften tirsdag kveld 7. oktober, fikk redaksjonen telefoner med tilbud om jobb til Abdulla. I programmet ”Svarte natta” avdekker Brennpunkt ulovlige arbeidsforhold i vaskebransjen.

Abdulla Kahlid, rengjører (fra filmen)
Foto: Jørn Norstrøm / NRK

En av dem som viser oss sin arbeidsdag, er Abdullah Kahlid. Han har arbeidet som renholder i Norge i 7 år, og siden 2003 har han hatt kontrakt med rengjøringsselskapet Prima Renhold AS.

Fra 2005 har Abdullah Kahlid hatt en 100% stilling i selskapet. I løpet av arbeidsdagen måtte han vaske på forskjellige steder, fordelt på flere skift utover hele dagen, og alle ukens dager. I realiteten betyr det at Abdulla har vasket sjudagers uke for å fylle sin arbeidsuke på 37,5 timer. Se artikkelen om Abdullahs arbeid.

I sitt ansettelsesforhold med Abdulla har Prima Renhold brutt arbeidsmiljøloven når det gjelder kravet om hviletid mellom oppdragene og kravet om en fridag i en arbeidsperioden på 7 dager. Se Arbeidsmiljølovens §10

Etter at Brennpunkt gjorde ledelsen i Gomann Brødfabrikk oppmerksom på Abdullas arbeidsforhold, valgte de å si opp kontrakten med Prima Renhold. Prima Renhold på sin side valgte da å si opp Abdullah. Dermed så det ut til at Abdulla var uten jobb fra 30.oktober.

NAF og NHO ordner opp

Informasjonssekretær Trond Erik Thorvaldsen fra Norsk Arbeidsmannsforbund (NAF) kunne i går fortelle Brennpunkt-redaksjonen at rengjøringsbyrået ISS ønsker å komme i kontakt med Abdullah om en ny jobb i Sarpsborg. NAF fikk til dette gjennom sitt samarbeid med NHO service, noe også administrerende direktør Petter Furulund i NHO bekrefter. Selv om Prima Renhold, som har sagt opp Abdullah, er medlem av NHO, har de gått sammen med arbeidstakerorganisasjonen NAF for å finne jobb til Abdullah hos en annen av sine medlemmer, ISS.

NHO-sjef Petter Furulund sier til Brennpunkt at fortholdene i renholdsbransjen bare blir verre og verre. Han har fulgt bransjen i mange år, og mener utviklingen med krav om billig arbeidskraft og useriøse underleverandører nå har tatt helt av. Furulund legger til at vi alle har et ansvar for denne situasjonen.

Flere jobbtilbud

Rune Aasen, leder av Oslo Sporveiers arbeiderforening – fagforbundet, ønsker også å tilby Abdullah jobb. - Vi vil gjøre det som står i vår makt å få denne arbeidskaren på vårt lag. En mann som har klart å jobbe under slike forhold, fortjener en ordentlig jobb, og det kan vi tilby, sier Aasen. Han kan tilby Abdullah god lønn, nattillegg, ordnede arbeidsforhold og riktig arbeidsutstyr. Etter programmet til Brennpunkt tok han kontakt med ledelsen i Sporveien og varslet dem om at han ville kontakte Brennpunkt.

Abdulla er glad for all den positive oppmerksomheten han får etter å ha stått frem i Brennpunkt.

Han vurderer nå å takke ja til tilbudet fra ISS. Det betyr at han slipper å pendle til Oslo hver dag, sju dager i uken. Hos ISS kan han istedenfor arbeide vanlig femdagers uke.

Når vi ringer Rune Aasen i Oslo Sporveiers arbeiderforening og formidler Abdullahs avgjørelse sier han: -Fortell ham at om han ikke trives i den jobben så er det bare å ringe oss.