NRK Meny
Normal

– Vi føler oss uthengt

Eiere av importerte hunder raser mot Mattilsynet og NRK etter oppslagene om hundesmitte fra utlandet.

ROMANIA- JAPAN-ANIMAL

Disse hundene lever i en kennel utenfor Bucharest. Norske hundeeiere reagerer nå sterkt mot det de oppfatter som stigmatisering.

Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP

«– At det kommer syke hunder inn til landet er selvfølgelig ikke bra, det er vel alle enige om, og det er heller ikke bra at folk som importerer hund ikke er sitt ansvar bevisst og setter seg inn i hva som kreves og anbefales, men disse ramaskrikene om dagen begynner å minne om en heksejakt på ALT av hunder som kommer inn over landets grenser. Og det er bare pinlig, lavpanna og uintelligent», skriver Heidi Vollan i kommentarfeltet under NRK.nos bakgrunnssak om hundeimport i går.

Hun er ikke alene. Det siste døgnet har mange titalls hundeeiere meldt seg på i debatten. Eiere som har tatt inn hunder fra andre land føler seg stigmatisert, av Mattilsynet og av NRK. Det er eiere som sier de er ekstra oppmerksomme på smitterisikoen fra hundene, og som mener seg urettferdig behandlet.

LES OGSÅ: Advarer mot dødelig hundesmitte
LES OGSÅ: Ingen oversikt over omfanget

– Hvorfor er vi syndebukkene?

I går tok NRK.no kontakt med frustrerte adoptiveiere på en lukket gruppe på Facebook.

«– Det er ikke å undres over at 200 adoptiveiere er bekymra for tiden. Det blir spydd ut advarsler som handler om kjæledyra våre. […] Det blir også antydet at vi ikke vet hva vi gjør, og at vi setter norsk fauna i fare. Alle vi som har adoptert hund har troppa opp på rødt i tollen. Mange av oss har blitt holdt tilbake i flere timer mens veterinærer har tatt prøver av blod og avføring», skriver Elin Jensen.

Gruppas medlemmer, nær 500 i tallet, er svært frittalende og engasjerte i hundenes helse og rettigheter.

«– Hvorfor er det vi som adopterer som blir de store syndebukkene, når vi har gjort alt Mattilsynet har sagt vi skal gjøre? Og tollerne har jo tatt imot passene som «tydeligvis» skulle være ulovlige? Hvordan skal en vanlig mann i gata vite at disse passene ikke er godkjente når jeg den dag i dag får beskjed om at mine polske pass er godkjente, som igjen er helt lik de rumenske?» spør Siv-Lillian Furfjord.

– Hvorfor har ikke Mattilsynet gjort noe tidligere?

Hege Døskeland Jurs har adoptert to hunder fra Romania. Hun skriver i Facebook-gruppa at både Tollvesenet og Mattilsynet får påta seg sin del av skylda for for at Norge er åpnere for hundesykdommer fra andre land.

«– De har visst om importen av rumenske hunder i lang tid, lenge før de nye reglene trådte i kraft 1. januar. Jeg sendte 25. april en mail til Mattilsynet, […] der jeg informerte om vårt behov for å vite mer om sykdommer, tester, behandling osv. Ba også om et møte, men har til nå ikke fått noe svar», skriver hun.

LES OGSÅ: Derfor importerer hun hunder
LES OGSÅ: – Sjansespill å adoptere hunder

– Vi blir uglesette

Mens mange var engasjerte på Facebook og i kommentarfeltene, har også andre sendt mailer med sine historier. Blant dem var Marianne Melgaard, som har adoptert den ungarske hunden Stella.

«– At nrk.no nå slår disse sakene stort opp, vil nok gjøre oss mer uglesette på både hundeplassen og i møte med mennesker som vil hilse på skjønne Stella, og spør om rase og bakgrunn», skriver hun.

Maria Refsland er sterkt kritisk til Mattilsynet, som hun mener ikke har fulgt med i timen, og at de legger skylda på hundeeierne.

«– Mattilsynet sitter jo der som konger nå og kritiserer de som faktisk har holdt reglene som DE har laget. Du kan høre med veeeldig mange som har spurt Mattilsynet om råd ang. hva de skal vaksinere for osv, og som har fått svar om å bare ta de vaksinene som er påkrevd. Mattilsynet er de som har dummet seg ut her», skriver hun.

Dag Kavlie har tatt inn hund fra Spania.

«– Å si at det er farlig eller et sjansespill å ta inn dyr fra utlandet virker for meg mildt sagt som en stor overdrivelse. Ihvertfall etter min erfaring. Det ødelegger også for en rekke organisasjoner som jobber hardt for å bedre situasjonen for dyr rundt omkring i Europa», skriver han.

Jens Christian Jacobsen ble skremt etter å ha lest oppslagene på NRK.no i går.

«– Jeg er iferd med å ta med meg hunden min fra Tyrkia! Vi har utsatt hjemreisen bare for å få alle hundepapirer i orden, nå føler jeg at NRK prøver å henge meg ut som en som setter andres liv og helse ifare! UFF Jeg fryser på ryggen!».

LES OGSÅ: Farlig hundeflått i barnas bamser