Hopp til innhold

– Trygt å drive menneskehandel i Norge

– Bakmenn har nok en vurdering av at det er veldig trygt å drive med menneskehandel i Norge i dag. Sjansen for å bli tatt er veldig liten, sier Mildrid Mikkelsen som leder ROSA, et hjelpetiltak for ofre for menneskehandel.

Oslo sentrum

Norge er attraktivt for menneskehandel: – Etterspørselen fra menn som vil kjøpe sex er stor og det er ingen risiko for å bli tatt, sier trafficking-ekspert.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK

Politiet henlegger nesten alle anmeldelser for menneskehandel som gjelder prostitusjon. Av 36 anmeldelser som ble levert inn i fjor, har politiet hittil tatt ut to tiltaler.

Mildrid Mikkelsen, leder for ROSA, et hjelpetiltak for ofre for menneskehandel

Mildrid Mikkelsen, som leder for ROSA-prosjektet, sier mange kvinner som sendes ut av Norge havner tilbake i prostitusjon.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK

– Det har vært jobba så lite og med så få ressurser at det har rett og slett vært fritt fram for den organiserte kriminaliteten i Norge. Vi kjenner til konkrete saker med innhold som har blitt henlagt. Det er rett og slett en uholdbar situasjon, sier Mildrid Mikkelsen.

Bare beskyttelse til de som vitner i retten

Norske politikere har lovet at ofre for menneskehandel som tør å vitne mot bakmennene sine, skal få opphold i Norge. Men siden få saker når så langt som til retten, ender mange av dem som anmelder opp med å bli sendt ut av landet, ofte rett tilbake i hendene på bakmennene de har anmeldt.

– Kvinner forteller oss at da de kom tilbake til Italia, ble de sendt rett tilbake til Norge som prostituerte. Også kvinner som er blitt deportert og sendt tilbake til Nigeria. Og da har de ikke greid å komme seg tilbake hit på egen hånd. De er blitt fanget opp av bakmannsapparatet og retraffikert, forteller Mikkelsen.

Straffes for å anmelde

Nigerianske bakmannsapparater opererer ofte ut ifra Italia, der de tvinger kvinner til å prostituere seg før de sendes videre til land som Norge.

Mange ofre for menneskehandel er derfor ofte registrert som asylsøkere i Italia. Og i henhold til Dublin-avtalen, sender Norge dem tilbake dit.

Esohe Agathise, ekspert på menneskehandel

Trafficking-ekspert Esohe Agathise tror bakmenn ser på Norge som et attraktivt land for menneskehandel.

Foto: Inger Marie Norstrøm / NRK

– Når kvinnene kommer tilbake, blir de straffet av bakmannsapparatene fordi de har anmeldt dem til politiet. De må få inn penger gjennom prostitusjon for å kompensere for tapt inntekt, forteller den italienske trafficking-eksperten Esohe Aghathise.

– Norge attraktivt for menneskehandel

Hun møter mange av kvinnene gjennom jobben sin som leder for hjelpeorganisasjonen IROKO. Hennes erfaring er at bakmannsapparatene ser på Norge som et lukrativt land for menneskehandel:

– De ser på Norge som et risikofritt og rikt marked, fordi det er mye penger i omløp, etterspørselen fra menn som vil kjøpe sex er stor og det er ingen risiko for å bli tatt.

FLERE SAKER:

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen på pressekonferanse om beredskapssituasjonen p.g.a. krigen i Ukraina

Rapport om Forsvaret: Avslører store feil og mangler

Forsvaret gir sluttavtaler med etterlønn og bonuser i stedet for å si opp ansatte som har gjort noe kritikkverdig. Det er ett av funnene i en fersk granskingsrapport fra PwC, som anbefaler et nytt system for varsling i Forsvaret.