Hopp til innhold

– Talen har absolutt alt

Hvor lenge kan man egentlig hylle en tale? Onsdag er det femti år siden Martin Luther King jr. trollbandt verden med de ikoniske ordene «I have a dream». – Farlig god og fremdeles viktig, sier professor.

Dreamworks King Movie
Foto: AP

«Jeg har en drøm. Jeg har en drøm om at mine fire små barn en dag skal kunne bo i et land hvor man ikke blir dømt ut fra hudfarge, men hvordan de er som mennesker. Jeg har en drøm i dag!»

Jubelen er enorm. Aldri før har så mange mennesker samlet seg i ved maktens sentrum i Washington D.C., som denne augustdagen. Baptistpresten og aktivisten Martin Luther King jr. holder sitt livs tale. Det skjer etter en marsj i byen, en demonstrasjon hvor budskapet er at også svarte må få mulighet til arbeid og frihet.

For i 1963 er ikke dette en selvfølge. Det er for eksempel egne skoler for svarte. I noen stater får de ikke stemme ved valg. Året før har den tidligere soldaten James Meredith søkt om skoleplass ved universitetet i Mississippi. Det skapte et voldsomt raseri i sørstatsbyen.

Flere drept

Baptistprestens engasjement har kostet. Han har blitt arrestert rundt 30 ganger, og huset hans har blitt bombet. Folk har blitt drept i kampen for like rettigheter for svarte og hvite.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Se video fra borgerretighetskampen:

Utdrag fra programmet "tilbake til 60-tallet".

Dette klippet er hentet ut fra serien «Tilbake til 60-tallet», hvor skuespiller Toralv Maurstad (med flere) var gjest.

King tror på at organisert, ikke-voldelige demonstrasjoner vil skape interesse i media. Selv om de ikke-voldelige demonstrantene stadig vekk blir møtt med voldelige svar, også fra politiet, er han klar og tydelig:

«Jeg har en drøm om at en dag, nede i Alabama, med sine hatske rasister og med en guvernørs lepper som drypper av ord som middelvei og bortforklaring - en dag skal små svarte gutter og små svarte jenter kunne ta hendene på små hvite gutter og små hvite jenter som søstre og brødre her i Alabama.»

Hør utdrag fra talen her:

– Farlig god

– Hvorfor husker vi denne talen så godt, professor Kjell Lars Berge?

– Fordi den er høydepunktet av borgerrettighetskampen, som er en viktig del av verdenshistorien. Så er den musikalsk, den har rytme. I tillegg er den spekket med mange historiske poeng.

Kjell Lars Berge

Kjell Lars Berge er professor i tekstvitenskap ved Universitetet i Oslo, og underviser blant annet i retorikk.

Foto: UiO

At den ble framført foran Washington-monumentet, er ikke uten betydning. Berge mener rammen rundt skapte troverdighet og tillit til det som skulle bli sagt.

Og så åpner pastoren munnen. Det som kommer ut er som poesi å regne, ifølge Berge.

– Talen er briljant, rett og slett, og framført med en tyngde som gjør at man ikke kan stille seg nøytral. Man blir revet med, sier en entusiastisk Berge til NRK.no.

Han mener Martin Luther Kings tale er av et «frysninger-kaliber». Og den effekten kan være farlig, ifølge professoren.

– Framføringen er så god at man ikke hører hva personen sier. Vi ser det ikke så ofte, men det skjer. Hitler var en mester i dette, og fikk folk med på de mest absurde saker. Det samme gjelder Mussolini, sier Berge.

Martin Luther King jr. sin bakgrunn som baptistprest var helt avgjørende, mener professoren. Både fordi talen er så spekket med religionshistorie, og fordi han kom fra et kirkemiljø med mye sang og musikk.

– Det er det som gjør den så spesiell, til sammen blir dette poesi. Kombinasjonen blir nærmest uslåelig. Han skapte et historisk øyeblikk, forklarer professoren.

– Står like godt i dag

Hilde Eliassen Restad

Hilde Eliassen Restad er førstemanuensis i freds- og konfliktstudier ved Bjørknes Høyskole.

Foto: Bjørknes Høyskole

Hilde Eliassen Restad er førstemanuensis i freds- og konfliktstudier ved Bjørknes Høyskole, og kjenner amerikansk politikk og historie svært godt.

I likhet med Kjell Lars Berge mener hun talen har holdt seg godt i disse femti årene, og at den helt sikkert vil bestå som en god og viktig tale i mange tiår framover.

– Men man håper jo at den blir mindre og mindre relevant for dagens politiske hverdag, sier Restad til NRK.no.

Fikk Nobelprisen

Året etter den historiske talen vedtok senatet en lov som forbød raseskillet i USA. Samme år fikk ­Martin Luther King Nobels fredspris for sin fredelige kamp for afroamerikanernes rettigheter.

VIDEO: Martin Luther King jr. sitt nobelforedrag :

Martin Luther King jr. ble tildelt Nobels fredspris i 1964. Her er hans foredrag fra universitetet i Oslo.

– Denne prisen går ikke til meg personlig.

Erik Bye intervjuet flere fredsprisvinnere som kom til Oslo, også Martin Luther King jr. De snakket om alt fra den daværende situasjonen i Kongo til hvordan demonstrere uten bruk av vold. Et utdrag av intervjuet ser du her:

VIDEO: – Jeg er stolt av hjemlandet mitt:

Erik Bye intervjuet fredsprisvinner Martin Luther King i Oslo i 1964.

Erik Bye intervjuer Martin Luther King jr.

I 1968 ble Martin Luther King jr. skutt og drept på en balkong i annen etasje på Lorraine Motel i Memphis, Tennesse. Han ble 39 år gammel.