– Skremmende at PST var interessert i meg

Ole Sverre Wiker er etter alt å dømme venstreradikaleren som PST ba infiltratøren Christian Høibø skaffe informasjon om. Han kaller PSTs interesse for Internasjonale sosialister for skremmende.

Ole Sverre Wiker innfelt i bilde fra demonstrasjon mot Clinton 1999

Politiet stengte gater og stoppet demonstranter under Bill Clintons besøk i Oslo i 1999. Ole Sverre Wiker (innfelt) forteller at det er eneste gang han har blitt arrestert i forbindelse med demonstrasjoner.

Foto: Erik Johansen/NTB scanpix/Privat

Så sent som 14. desember i fjor fikk PST-infiltratøren Christian Høibø spørsmål om han hadde opplysninger om en navngitt venstreradikal person fra sin kildefører i PST. Det er under en samtale på Egon restaurant på Lillestrøm at kildeføreren ber om informasjonen. Han vet ikke at Høibø gjør et skjult opptak.

– Kjenner du en Wiker? Det er en person i IS (Internasjonale sosialister) som kaller seg Wiker, sier kildeføreren.

Høibø kjenner ikke igjen navnet, men lover å undersøke nærmere.

Hør opptaket (utekstet) her:

Skjult opptak av PST-infiltratøren Christian Høibø og hans kildefører, der kildeføreren ber ham om informasjon om en Wiker i partier Rødt.

– Ikke-voldelig

I tirsdagens Brennpunkt-dokumentar sa Høibø at PST utviste stor interesse for enkeltpersoner i den lille venstreradikale organisasjonen Internasjonale sosialister. Denne interessen oppsto etter at Høibø ga opplysninger han mente å ha fanget opp om våpenlagring.

IS har aldri vært koblet til voldelige aktiviteter, og sier de alltid har stått for en ikke-voldelig linje. De har reagert sterkt på å bli knyttet til slike planer. Våpenlageret Høibø opplyste PST om ble aldri funnet.

IS er i dag en del av partiet Rødt.

– Det er klart kommer de i gang igjen kan fort radikaliseringsprosessen starte på nytt, sier kildeføreren, med henvisning til at han mener å vite at Internasjonale sosialister er i ferd med å bryte ut av Rødt.

Rødt-medlem

Wiker

Alt tyder på at det var Ole Sverre Wiker som PST-kildeføreren nevnte.

Foto: Privat

NRK har gjort undersøkelser i det venstreorienterte miljøet i Oslo. De peker på Rødt-medlemmet og fagforeningsmannen Ole Sverre Wiker som den som svarer til beskrivelsen fra kildeføreren.

Wiker er selv sikker på at han er rette person.

– Det er ikke mange andre i aktivistmiljøet som heter Wiker, sier han.

Ole Sverre Wiker er medlem av Rødt og har for noen år siden vært medlem av Internasjonale sosialister. Han er en svært aktiv radikaler, spesielt innenfor antirasistisk arbeid. Han har deltatt i flere store demonstrasjoner, og ble i ett tilfelle arrestert av Oslo-politiet.

På glattcelle

– Jeg hadde et kort opphold på glattcelle, sammen med mange andre under Clinton-besøket i 1999. Det var fordi politiet ville vise makta si, de nektet oss demonstrantene å gå i samlet flokk til Oslo S. Men vi ble ikke bøtelagt, sier han.

Wiker har heller ikke registrert noen dommer på seg i domsregisteret.

– Du kaller deg selv aktivist. Hva innebærer det?

– Det betyr at jeg har vært med å sette i gang flere demonstrasjoner og markeringer. Man stikker jo ansiktet litt fram når man mobiliserer folk. Det har jeg ikke tenkt å slutte med, sier han.

Demonstranter i sammenstøt med politiet under Bill Clintons besøk til Oslo i 1999

Demonstranter i sammenstøt med politiet under Bill Clintons besøk til Oslo i 1999.

Foto: Fjeldstad, Knut / NTB scanpix

Wiker mener det er skremmende hvis det er ham PST har vært interessert i.

– Jeg har ingenting å skjule. Det jeg driver med er fullstendig lovlig. Jeg er blant annet med på å arrangere noe vi kaller ”antirasistisk kosetreff”. Det mest voldelige som skjedde på forrige møte var at en av deltakerne tok et stev, sier han.

– PST sier at de ikke er interessert i organisasjoner, men i enkeltpersoner som har voldspotensiale?

– De fleste i IS er ikke voldelige nok til å ha gjennomført førstegangstjeneste en gang. Dette er bare oppspinn. Det dreier seg om en systematisk overvåking. PST må sørge for arbeidsplassene sine, og da må de lage seg en fiende, hevder Wiker.

Behagelig

Martin Bernsen

Informasjonssjef Martin Bernsen i PST.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

– Synes du denne saken er ubehagelig?

– Nei, jeg synes det er utrolig behagelig at det kommer fram hvordan PST fungerer. Jeg vil ha flere sånne avsløringer, sier han.

Wiker tilbyr seg å fortelle PST om sitt politiske ståsted.

– De kan få telefonnummeret mitt hvis de vil vite mer. Så er det bare å slå på tråden, sier han.

PST vil ikke uttale seg om de har vært interessert i opplysninger om Ole Sverre Wiker.

– PST ønsker ikke å kommentere enkeltpersoner eller opplysninger i denne saken, sier informasjonssjef i PST, Martin Bernsen.