NRK Meny
Normal

– Siv Tove ville leve, men hadde ikke et liv

– Jeg står ved valget. Det hun gjorde var tappert, sier Charlotte Vedeler, som fulgte venninnen Siv Tove Pedersen til Sveits for å dø. Hun har fått både støtte og kritikk etter Brennpunkt-dokumentaren «Den siste reisen».

Charlotte Vedeler forteller at hun fremdeles står ved valget om å støtte Siv Tove på hennes siste reise.

Siv Tove Pedersen ble gravlagt 20. februar. Kusinen Merete-Màri Nygaard spilte en sang hun hadde skrevet til anledningen.

Charlotte Vedeler er overveldet av tilbakemeldingene hun har fått etter at NRK Brennpunkt viste dokumentaren om Siv Tove Pedersen, som valgte å reise til Sveits for å få aktiv dødshjelp.

– Jeg har fått mye ros og støtte fra alle slags folk. Det har gått i ett siden programmet gikk, og jeg prøver så godt jeg kan å gi personlige svar tilbake, forteller hun.

Siv Tove Pedersens bisettelse

Siv Tove Pedersen ble gravlagt 20. februar. Urnen ble satt ned i graven til moren, slik hun hadde ønsket.

Foto: Atta Ansari / NRK

Charlotte Vedeler er bestevenninnen som fulgte Siv Tove til klinikken for aktiv dødshjelp. Sammen med noen av de nærmeste familiemedlemmene til Siv Tove, så hun filmen etter Siv Toves begravelse 20. februar.

– Det er en herlig familie med masse kjærlighet. Jeg ble så rørt da jeg fikk sammen med dem.

Fikk mye motstand

Selv om Charlotte har fått mye støtte, er det også skrevet kritiske kommentarer og artikler om dokumentaren.

Siv Tove Pedersen og Charlotte Vedeler

Selv om Charlotte Vedeler støttet valget til Siv Tove, spurte hun mange ganger som hun var sikker på at det var det riktige.

Foto: Atta Ansari / NRK

– Hvorfor er det ingen som sier at de ville være der for henne også om hun velger å leve, sa Liv Kjersti Skjeggestad Thoresen i organisasjonen Menneskeverd til Vårt Land.

Men Siv Tove hadde mange venner som utfordret valget hun tok. Charlotte spurte gang på gang om hun var sikker, og gjorde det klart at det ikke var for sent å ombestemme seg. Også den siste kvelden ringte flere og ba henne om å komme hjem igjen.

Likevel lot ikke Siv Tove seg ikke rikke.

– Hun var bestemt. Vi holdt rundt hverandre, og vi gråt mye. Men Siv Tove hadde galgenhumor selv den siste natta, forteller bestevenninnen Charlotte Vedeler.

– Skulle gjerne hatt henne her

Charlotte mener Siv Tove ble sviktet av helsevesenet da hun ikke fikk stå i lungetransplantasjonskø i 2013. Siden ble det for sent.

Charlotte Vedeler holder rundt Siv Tove Pedersen

Charlotte Vedeler skulle gjerne beholdt bestevenninnen.

Foto: Hans Erik Lindbom / NRK

– Hun veide 39 kilo og ville aldri klart en transplantasjon i dag, sier Charlotte.

Charlotte har hatt det vanskelig i tiden etter at Siv Tove døde, og har nesten ikke orket å være ute.

– Jeg skulle gjerne hatt henne her, men da kommer egoismen inn. Som hun selv sa: det var hennes mareritt, og hun måtte gjennomgå dette hver eneste dag.

– Andre kan mene og tenke det de vil, helt til de sitter der selv, sier Charlotte Vedeler.

Hun ville slippe en langsom og smertelig død. Derfor valgte Siv Tove Pedersen (41) å reise til Sveits for å avslutte livet sitt. Før det hadde hun kjempet mot en uhelbredelig lungesykdom i sju år. I denne dokumentaren forteller vi Siv Tove Pedersens historie.

Se Brennpunkt- dokumentaren «Den siste reisen»