Hopp til innhold

– Regjeringen somler med menneskehandel

Regjeringen somler med arbeidet mot menneskehandel, mener Krf. For ett år siden ba Stortinget Regjeringen sørge for at ofre for menneskehandel får bedre beskyttelse og opphold i Norge. Men fortsatt har ingen ting skjedd.

Kjell Ingolf Ropstad
Foto: Knut-Martin Løken / NRK

– Det finnes ingen unnskyldning for hvorfor Regjeringen ikke har kommet med en ny handlingsplan mot menneskehandel, sier Kjell Ingolf Ropstad som sitter i justiskomitéen for Krf.

Politiet henlegger

NRK Brennpunkt fortalte i 2014 om hvordan menneskehandelofre som samarbeider med politet blir sendt ut av Norge. Ofrene blir lovet opphold dersom de vitner mot bakmennene i en rettsak, men politiet henlegger nesten alle sakene.

Ei av kvinnene som sto fram i dokumentaren var Leah, som var blitt sendt ut til Italia etter å ha anmeldt bakkvinnen sin.

Leah fra Nigeria ble kastet ut av Norge

Leah sendes ut av Norge for andre gang og frykter å møte bakmennene som utnyttet henne.

Foto: Kari Skeie / NRK

Leah må ut igjen

Etter dokumentaren tok politiet selvkritikk og åpnet etterforskning, og Leah og hennes to barn fikk komme tilbake til Norge. Nå har politiet henlagt saken, og Leah og barna må kanskje ut - igjen.

- Jeg er redd fordi jeg vet ikke hvordan jeg skal greie å beskytte barna mine dersom vi blir sendt tilbake, sier Leah. Jeg tror bakkvinnen som tvang meg til prostitusjon fortsatt leter etter meg.

Opprørt

Kjell Ingolf Ropstad er opprørt over at Leahs skjebne:

- De har vært utsatt for groteske handlinger i Norge, og da har vi et ansvar for å ta vare på de.

Det er nå gått ett år siden en enstemmig justiskomité på Stortinget ba Regjeringen utrede hvordan ofre som Leah kan få opphold i Norge - uavhengig av om politiet tar sakene deres.

Må bruke tid

Statssekretær Ove Vanebo i Justis- og beredskapsdepartementet sier de må bruke tid for å unngå å lage løsninger som kan misbrukes.

Statssekretær Ove Vanebo (Frp).

Statssekretær Ove Vanebo lover handlingsplan i løpet av høsten.

Foto: NRK

- Forklaringen er at det er et saksfelt som har utviklet seg. I løpet av våren har det kommet opp saker som viser at det forekommer misbruk av dagens ordninger, som gjør at vi har vært nødt til å ta oss litt ekstra tid. Det er klart at vi kunne ha kommet noe tidligere, men da hadde det nok blitt dårligere.

KrF ikke fornøyd

Vanebo lover at det skal komme en handlingsplan mot menneskehandel i løpet av høsten, men han kan ikke love at de i den kommer til å gå inn for å endre loven for å gi flere opphold. Det er ikke Ropstad fra Krf fornøyd med.

- Vi er alltid klar over over at det tar tid å utarbeide lover og forskrifter. Samtidig er dette en så viktig sak, og en enstemmig justiskomité var veldig tydelige og derfor er jeg veldig frustrert over at Regjeringen ikke har kommet lenger eller i hvertfall har et bedre svar på hvorfor de ikke har kommet lenger.