– Nærmer seg avlat

​ – Uakseptabelt, sier Børre Hagen, daglig leder av Innsamlingskontrollen. Han tar avstand fra Visjon Norges kobling mellom helbredelse og pengegaver.

Jan Hanvold

Jan Hanvold og TV Visjon Norge har samlet inn én milliard siden oppstarten i 2001. Minstepensjonister og uføretrygdede er de flittigste giverne.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

NRK Brennpunkt har sett nærmere på virksomheten til den omstridte TV-pastoren Jan Hanvold. Funnene viser at predikanten har samlet inn én milliard kroner de siste femten årene fra TV-seerne sine. Nå reagerer Innsamlingskontrollen på virksomheten, og særlig på koblingen mellom betaling og velsignelser.

Børre Hagen

Børre Hagen, høyesterettsadvokat og daglig leder i Innsamlingskontrollen, mener TV Visjon Norges pengeinnsamling er uakseptabel.

Foto: NRK

– Man kommer i kontakt med personer i en situasjon hvor de er spesielt sårbare. Etter min mening nærmer dette seg en avlatshandel, sier Børre Hagen, som både er høyesterettsadvokat og daglig leder i Innsamlingskontrollen.

Søkte aldri

Det finnes ingen lovbestemmelser i Norge som direkte regulerer hvordan en pengeinnsamling skal foregå. Innsamlingskontrollen er de eneste som kontrollerer innsamlinger, men ordningen er frivillig. TV Visjon Norge er ikke registrert her. Børre Hagen bekrefter at Visjon Norge har vært i kontakt med Innsamlingskontrollen.

– Vi har gjort klart hva som kreves for å bli medlem, men vi har aldri fått noen søknad fra Visjon Norge, sier han.

TV Visjon Norge sender kristne programmer 24 timer i døgnet fra sitt hovedkvarter utenfor Drammen. Rundt 10.000 partnere gir jevnlig et fast beløp. I tillegg arrangerer TV-kanalen andre innsamlinger blant seerne rundt om i Skandinavia.

Bedrageribestemmelsene

Jan Hanvold sier selv at det ikke er en forutsetning å betale inn penger for å få helbredelse, og at han ikke kjenner seg igjen i påstandene om pengemas.

– Folk kan bare skru over på en annen kanal hvis de ikke liker Visjon Norge, sier han. Han understreker likevel at gaveinntektene er avgjørende for TV-kanalen.

Børre Hagen svarer følgende på spørsmål om Hanvolds virksomhet er ulovlig:

– Her vil det være straffelovens bedrageribestemmelser som setter grensene, og det vil jeg ikke uttale meg om.

Tidligere i år samlet Jan Hanvold flere tusen mennesker til mirakelkonferanse på Telenor Arena. Der hadde han med over 30 bankterminaler, og mulighet for å gi med Vipps, kontanter eller på giro. Men hvor ender egentlig pengene han samler inn? Klipp fra Brennpunkt-dokumentaren Pengepredikanten.

VIDEO: I løpet av tre dager samlet Hanvold et sted mellom 7000 og 8000 mennesker til mirakelkonferanse på Telenor Arena. TV-pastoren opplyser at kollektinntektene under arrangementet var på drøyt 2,5 millioner kroner.