Hopp til innhold

– Kommunen må bygge broer

Det er vår og rykker i reisefoten til de norske romfamiliene. Barneombud Reidar Hjermann ber Oslo kommune hive seg rundt og bygge broer, så foreldrene prioriterer skole.

I campingvogn

Kulturkræsjen er enorm mellom den norske rombefolkningen og det norske storsamfunnet. Det går utover barnas skolegang.

Foto: Anne-Stine Johnsbråten

Reidar Hjermann

– Ansvaret hviler både på foreldrene og på Oslo Kommune, sier barneombud Reidar Hjermann. Han mener Oslo Kommune må gjøre mer for å bygge broer.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK
Byråd Torger Ødegaard

Byråd for kunnskap og utdanning Torger Ødegaard understreker at det er uheldig at foreldrene holder barna borte fra skolen og sier at befolkningen er krevende å forholde seg til

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Hensynet til reisekulturen og rombarnas opplæring er ikke enkle å kombinere, og det synes å være mange kokker og mye søl. Barneombudet er klar i sin oppsummering av hvor ansvaret ligger:

– Ansvaret hviler både på foreldrene og på Oslo kommune, sier Reidar Hjermann til NRK.no.

Hjermann sier at det er fullt mulig å bygge opp et tillitsforhold til disse foreldrene som gjør at de sender barna sine på skolen Han peker på at de både i Sverige og Finland klarer å få til både å respektere kulturen og at barna går på skolen.

– Vi må legge til rette for musikk, forsamling og så videre; til gjengjeld må de tilpasse sin reising etter skoleåret. Foreldrene har også et ansvar her, sier han.

– Jeg har hatt rombarn hos meg som har fortalt at det er foreldrenes holdning til skolen er det som holder dem borte.

Se bildegalleriet «Fra romfolkets familiealbum»

Les mer om Hjermanns møte med rombarna her

– Barna må ikke ende som analfabeter

NRK.no skriver også om rektorer som omgår reglene og på den måten bygger et tillitsforhold til foreldrene som gir bedre oppmøte blant rombarna.

Hjermann tror ikke at å legge til rette for mer fravær er veien å gå, men er klar på at Oslo Kommune må gjøre noe for å bedre forholdet til den norske rombefolkningen, nå.

– Det er viktig at barna ikke ender opp som analfabeter i et samfunn med absolutte krav til å kunne lese og skrive. Skolene som har rombarn må få ekstra ressurser, og man må ha den oppfølgingstjenesten som gjør at det kan bygges et godt forhold til familien, sier barneombudet.

– Nå er det vår og rykker i reisefoten til rombefolkningen – byråd for kultur og næring, Torger Ødegaard, må hive seg rundt og finne en løsning som virker med en gang! Han må ta ansvaret for å bygge broer, sier han.

Les barneombudets rapport status for barns rettigheter her

– Krevende befolkning å forholde seg til

– Vi har jobbet med disse problemstillingene lenge og synes det er trist at ikke alle barn får skolegang. Det finnes ikke en løsning eller en enkel løsning - her må man gjøre mange ting samtidig.

Det virker jo kanskje som om rektorene som ser gjennom fingrene på fraværet har en slags løsning?

– Det viktigste er å få barna på skolen, og det er bra at man anstrenger seg på forskjellige måter, men jeg kan ikke gå god for en praksis jeg får fortalt om av deg her nå, sier Ødegaard.

– Jeg synes det er ekstremt uheldig at foreldrene ikke ser at det er deres ansvar å sende barna på skolen og følger opp. De holder barna sine borte og fratar dem mulighetene for å greie seg i samfunnet de lever i.

Hva med Kommunens ansvar?

– Det viktigste tiltaket for alle barn, som vi har laget i samarbeid med Barneombudet er en tett oppfølging av de som ikke møter. Vi har også et losprosjekt, der en person skal lose barna til skolen, og vi har iverksatt voksenopplæringstilbud innenfor det vi kan kalle romtiltak, svarer Ødegaard.

– Dette er en veldig krevende befolkning å forholde seg til i og med at de flytter rundt og ikke selv tar ansvar i forhold til skolegang.

Bryllup

- De er sammen, vi er hver for oss, sier Lars Gjerde, som har fulgt den norske rombefolkningen i mange år. Her er et privat bilde fra et bryllup - et av mange som stilles ut på Tullinløkka i Oslo fra 25. mars, under utstillingen 'Fra romfolkets familiealbum'.

Foto: Anne-Stine Johnsbråten

– De er sammen, vi er hver for oss

Lars Gjerde har fulgt den norske rombefolkningen i mange år; han var lærer på sigøynerskolen på 70-tallet og har gitt ut bok om språket deres, romanes. Han har fortsatt kontakt med miljøet og brukes som romanes-tolk.

– Romene må også få lov til å reise avgårde når det er for eksempel bryllup eller begravelser, selv om det går utover skolegangen. Det handler om ære, som er en veldig viktig del av deres kultur. Man stiller opp i tykt og tynt – store og små. De er sammen, vi er hver for oss. Sånn ser de det, forklarer Lars Gjerde til NRK.

– Å forlange skolegang i ti måneder, oppleves jo som et forsøk på å begrense deres kultur. De er relativt få her i Norge, så de er faktisk nødt til å ha kontakt med romfolk i andre land for å fortsette å eksistere som minoritet.

Lars Gjerde mener det hadde vært en fordel om retten til reising ble lovfestet.

– Man kunne hatt en særordning som gjaldt for rombefolkningen som etnisk gruppe. Lovgivende kunne tilrettelagt for lang sommerferie for denne minoriteten; det tror jeg hadde vært en god idé, istedet for at det ble opp til hver enkelt rektor som nå, sier han.

Kunnskapsdepartementet sier imidlertid at norsk rett er i overensstemmelse med internasjonal rett på dette området og at de derfor ikke kommer til å endre regelverket.