– Fire rumenske hunder «smuglet» inn til Norge

Mattilsynet begynte i forrige uke å stoppe hunder med ugyldige rumenske pass på grensa. Nå har fire rumenske hunder trolig blitt smuglet inn med nylagde, tyske pass.

Hund i bur

Fire hunder skal ha kommet inn over svenskegrensa med pass utstedt på falskt grunnlag.

Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix

Minst fire hunder er de siste dagene kommet inn i bil over svenskegrensen. Dette er etter det NRK.no har fått tips om hunder som har sin opprinnelse i Romania, men som har hatt en mellomstopp i Tyskland for å fikse nye pass som gjør hundene tyske, ikke rumenske. Mattilsynet har hatt et møte sentralt om denne praksisen, som er vanskelig å komme til livs.

Både Mattilsynet, Veterinærinstituttet og landbruksdepartementet har den siste uka advart kraftig mot å ta inn hunder fra Romania uten at de nødvendige papirene er i orden.

LES OGSÅ: – Importen bør stoppes øyeblikkelig
LES OGSÅ: Fant hjerteorm og ny flåttype

De siste fire hundene har papirarbeidet formelt sett i orden. Mattilsynet har vært på besøk hos hundeierne, men hadde ikke hjemmel til å foreta seg noe med hundene.

– De kommer inn med gyldige, tyske pass. Vi kjenner ikke bakgrunnen annet enn at det har kommet noen hunder som har fått utstedt papirer fra Tyskland, sier Karina Kaupang, regiondirektør i Mattilsynet til NRK.no.

Omgår norske regler

NRK.no har fått tips om at disse hundene har sin opprinnelse i Romania, og at det er et bevisst forsøk på å omgå norske regler. Alle hunder som reiser i EU skal ha en tatovering eller en mikrochip, der nummeret skal stemme overens med nummeret i passet. Det er ukjent hvordan dette regelverket er omgått, men pass fra Romania skal være stemplet og godkjent etter EU-lov for å være gyldige også i Tyskland.

«– Det vi har fått tips om, er at rumenske hunder med det vi oppfatter som ugyldige rumenske pass, oppsøkte veterinær i Tyskland for å få nye tyske pass, slik at de kunne passere over grensa til Norge som tyske hunder. Dette innebærer - i tilfelle våre antagelser er korrekte – at disse hundene med ett ble «tyske», og at deres rumenske bakgrunn dermed er umulig å fange opp ved grensepasseringer etter det tidspunkt de nye passene er utstedt. Et tysk kjæledyrpass utstedt på grunnlag av et ugyldig rumensk kjæledyrpass er, etter min oppfatning, ikke gyldig, og veterinærer bør ikke foreta slike «omjusteringer»», skriver grenseveterinær Marit Forbord i en epost til NRK.no.

LES OGSÅ: Derfor importerer hun hunder
LES OGSÅ: – Vi føler oss uthengt

Dersom en rumensk hund kommer inn i Tyskland med ugyldig pass, er det tyske passet utstedt på feil grunnlag, og er dermed trolig å regne som ulovlig innførsel. Men det er lite Mattilsynet kan gjøre med saken.

– Vi har hatt et møte med vårt hovedkontor, og vi må forholde oss til reglene. Men denne praksisen synes jeg svært lite om. Som Mattilsynet har sagt tidligere, kommer disse dyra fra et område med en helt annen smittestatus enn det vi har i Norge, de kan dra med seg smitte vi ikke har i landet, som kan overføres til andre hunder og mennesker, sier Kaupang.

Falske papirer på vaksine og behandling kan først og fremst ramme den nærmeste familien. Hvis en hund som ikke er parasittbehandlet for eksempel slikker barna i ansiktet eller på hendene, så kan det overføres parasitt-egg, som i ur kan gi sykdommer.

654 utbrudd av rabies i 2008

Men langt alvorligere enn det er selvsagt rabies. Ifølge en studie utført av den europeiske veterinærorganisasjonen FVE hadde Romania i 2008 654 bekreftede rabiesutbrudd i landet. 55 prosent av ville rever har rabies, og bare 78 prosent av landets husdyr har blitt vaksinert mot sykdommen. I tillegg kommer bestanden av gatehunder.

LES OGSÅ: – Sjansespill å adoptere hunder
LES OGSÅ: Ingen oversikt over omfanget

– Hvis det stemmer at disse hundene som er kommet fra Tyskland har falske pass, har de funnet et smutthull. Denne typen omgåelser av regelverket er en veldig stor utfordring for oss som myndigheter. Vi håper jo at informasjonen vi går ut med i media, er nok til at mange lar være å ta inn hunder på denne måten, sier hun.

– Jeg kjenner ikke detaljene, og hva slags papirer de har tatt med seg, men ut fra de opplysningene vi har, høres det ut som de har ordnet pass på falskt grunnlag, sier hun.

Enten må hunden ha blitt tatt umerket til Tyskland, hundeeierne ha tatt ut den gamle mikrochipen og erstattet den med en ny, eller satt inn en ekstra chip. Alle tre en omgåelse av regelverket som er satt for å beskytte norsk dyrehelse.

– Hva gjør dere nå?

– Vi må se hvordan vi kan komme i posisjon til å gjøre noe med det. Det er et annet regelverk om man omsetter dyr kommersielt, så om det er noen av disse som omsetter de videre, har vi muligheten til å gjøre vedtak overfor vedkommende. Det regelverket stiller langt strengere krav til virksomheten man adopterer fra, sier hun.

– Skuffede og sjokkerte

NRK.no har tatt kontakt med eiere av rumenske gatehunder, organisert i en lukket gruppe på Facebook. Denne gruppa kjenner ikke til noen tilfeller av denne typen omgåelser av regelverket, og de er rasende på hundeeierne som har fått inn disse fire hundene.

– Jeg og mange andre er både skuffet og sjokkerte hvis dette er blitt gjort, fordi det ødelegger for alle de som ønsker å adoptere, og da innenfor gjeldende regelverk. En slik framgangsmåte gagner ingen, og hvis dette har skjedd, er dette en gruppe mennesker som tydeligvis kun tenker på seg selv og sin hund, og VI er ikke med i den gruppen, skriver Hege Døskeland Jurs i en epost.

LES OGSÅ: Her er retrieveren Cassie (7) før og etter
LES OGSÅ: – Derfor reddet jeg Cira

Hun får støtte fra Jenny Ryssdal Rolness, som også har adoptert hund fra Romania.

– Folk er opptatt av at reglene skal følges. Shelterne i Romania har fått informasjon om at de må innstille transporten av hunder til Norge på ubestemt tid, og har rettet seg etter dette. Det kom tidligere spørsmål fra et shelter om det var en mulighet for at hunder kunne reise til fosterhjem i andre land, før de reiser videre med nytt pass til Norge, men de fikk informasjon om at dette ville bli oppfattet som ulovlig innførsel, sier hun.