245 barn er bortført fra Norge

Khalid Skah er ikke den eneste som har nektet sine barn å treffe sin mor. I alt er 245 barn bortført fra Norge av en av sine foreldre siden 2004.

Stig Simonsen sammen med sin datter og eks-kone
Foto: NRK Brennpunkt / NRK

Bare halvparten av barna er med sikkerhet kommet tilbake til Norge, ifølge ferske tall.

Nye tall NRK har fått fra Utenriksdepartementet og Justisdepartementet, viser at det 45 barn som akkurat nå er bortført, mens 82 barn ikke har returnert etter at saken er avsluttet eller der sakens utfall er ukjent.

Barnebortføringssaker fra Norge til utlandet 2004-2009 pr. 1.8 2009

Barnebortføringssaker fra Norge til utlandet 2004-2009 pr. 1. august 2009

 Antall

Totalt antall bortførte barn

245

Antall barn som er returnert til Norge

118

Antall barn som ikke er returnert til Norge i saker som er avsluttet

46

Antall barn i saker med utfall/status ukjent

36

Antall barn i pågående saker

45

Bare siden 2004 har det blitt registrert 163 nye barnebortføringssaker.

Nett-TV: Se Brennpunkt spesial her

– Bruker mer ressurser

NRK Brennpunkt viste mandag en dokumentar som tok for seg to av disse barnebortføringssakene, deriblant den tidligere OL-vinneren Khalid Skahs bortføring av sine to barn.

– Vi bruker mer ressurser enn noen gang for å løse denne typen saker, men problemet i disse kompliserte sakene er at det ofte står rett mot rett, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Han engasjerte seg personlig i bortføringen av Skahs barn ved å åpne den norske ambassaden i Marokko i nødverge for de to mindreårige barna tidligere i sommer.

Støre ringte deretter sin marokkanske kollega, utenriksminister Taib Fassi Fihri, å forklarte hvorfor barna hadde fått beskyttelse i den norske residensen.

– De to barna kom frivillig til den norske ambassaden etter å ha blitt truet på livet. Der fikk de bli i tre dager, noe som er helt ekstraordinært og bare viser hvilket alvor det lå i saken, sa Støre i forrige uke.

Kona tok med seg datteren til Ukraina

Men denne saken er ikke enestående. For nye tall viser at det befinner seg akkurat nå 91 barn utenfor Norges grenser mot en av foreldrenes vilje. Halvparten av disse sakene er avsluttet.

I Narvik sitter det også en far og håper at hans datter snart vil komme hjem. Stig Simonsens tidligere kone reiste i 2007 fra sin mann og tenåringssønn, men tok med seg deres felles datter tilbake til sitt hjemland Ukraina uten hans samtykke.

Stig Simonsen

Stig Simonsen har enda ikke fått tilbake sin datter fra Ukraina.

Foto: NRK Brennpunkt / NRK

– Det viktigste for meg er at hun kommer hjem i igjen, og det vil hun koste hva det koste vil, sier Simonsen til NRK Brennpunkt. Han reiste på egenhånd til Ukraina for å oppsøke sin eks-kone og datter.

– Legg ned hele systemet

Simonsen har fått en midlertidig dom på at han har foreldreansvaret for datteren, men føler ikke selv at han har fått noe særlig hjelp fra den norske stat.

– De burde legge ned hele systemet som holder på med barnebortføring i Norge, for de er jo ikke i stand til å gjøre noe, sier Simonsen.

– Jeg er født i Russland, og jeg forholder meg til russiske lover. Og i Russland er det slik at hvis man skiller seg så blir barnet hos moren, forteller Stigs tidligere kone Larissa Simonsen til NRK.

Og dette er et av problemene norske myndigheter møter i disse sakene.

– Myndighetene må demonstrere vilje

– Saken er jo den at norsk lov gjelder i Norge, mens for eksempel marokkansk lov gjelder i Marokko, og dermed står ofte rett mot rett i disse sakene, sier Utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Det som er viktigst hvis man ønsker å hindre at barnebortføringer skjer, er at myndighetene demonstrerer en massiv vilje til å hente bortførte barn hjem, sier Arnstein Øyslebø som selv er rådgiver for mange foreldre som har opplevd barnebortføring.

Han får støtte fra krisepsykolog Atle Dyregrov.

– Det er viktig å få barn raskt ut av en så traumatisk situasjon som det barnebortføring kan være, mener Dyregrov.

Stig Simonsen var også gjest i mandagens Sommeråpent .