Hopp til innhold

- Vardø-radar viktig for rakettforsvaret

Sentrale amerikanske kilder hevder at Globus 2-radaren i Vardø er en del av det amerikanske stjernekrigs-programmet.

Burde USA få mulighet til å bruke Vardø-radaren til å varsle rakettangrep? Diskuter her.

- Vardø-radaren er en del av det amerikanske rakettforsvaret, sier Philip E. Coyle som var direktør for testing av alle nye våpensystemer i Pentagon.

Radaren sentralt plassert

Philip E. Coyle mener Vardø-radaren kan samle inn verdifull informasjon om et russisk eller kinesisk atomrakettangrep mot USA over Nordpolen. Foto: NRK

Coyle hevder videre at plasseringen av radaren i Norge er viktig for det amerikanske rakettforsvaret, på grunn av radarens nærhet til Russland og forholdsvise nærhet til Kina. Globus 2 ligger i en forventet bane for eventuelle missiler fra Russland og Kina. Den korteste distansen derfra ville vært over Nordpolen.

- Have Stare-radaren (Globus 2) i Norge er laget for å se missiler, og sende informasjon om målet til et rakettforsvarssystem. Det ble testet i Vandenberg i California for å se hvor godt den kunne fungere som en tidligvarslingsradar, sier Coyle til Brennpunkt.

Hans jobb var å rapportere fra rakettforsvarstestene av radaren til den amerikanske forsvarsministeren Donald H. Rumsfeld.

For å illustrere kapasiteten til radaren vises det til at man skal kunne se et objekt på størrelse med en tennisball, over Roma.

Norsk kontroll

Norske myndigheter opplyser at radaren skal brukes til forskning, til å kartlegge romskrot og til etterretning som er av interesse for Norge.

Norske myndigheter hevder også at radaren i Vardø er under norsk kontroll og opereres av nordmenn. Men det er USA som eier radaren som ble stasjonert i Norge for litt over fem år siden.

Brennpunkt har fått bekreftet fra det amerikanske forsvaret at opplysningene fra Globus 2 blir sendt til 21 Space Wing, som er den eneste enheten i det amerikanske luftforsvaret med ansvar for varsling av rakettangrep.

Fra 2002 har amerikanske selskaper jobbet med oppgradering av radaren.

Radaren er plassert bare fire mil fra den russiske grensen, hvor Russland har store militære baser. Grafikk: NRK

Bekymrede russere

Radaren er plassert bare fire mil fra den russiske grensen, hvor Russland har store militære baser. Plasseringen har tidligere ført til diplomatiske belastninger mellom Norge og Russland. I 2000 hevdet en russisk general at Vardø var blitt et atommål.

Nytt våpenkappløp

Det er bred politisk enighet i Norge om å gå i mot en militarisering av verdensrommet. Argumentet er at dette kan føre til et nytt våpenkappløp.

ABM-avtalen skulle hindre muligheten for etablering av et rakettforsvar mellom supermaktene. USA brøt ensidig ABM-avtalen i 2002 og oppjusterer nå sin satsing på stjernekrigsprogrammet. Norske myndigheter er i mot dette, og hevder samtidig at radaren ikke har eller kan ha en rolle i et slikt stjernekrigsprogram.

USA brøt ensidig ABM-avtalen i 2002 og oppjusterer nå sin satsing på stjernekrigsprogrammet. Grafikk: Asimut Media

Avtale med USA

Det eksisterer en avtale med USA om bruken av radaren, men denne avtalen er hemmelig. Opplysninger som knytter radaren til det amerikanske rakettforsvarets varsling og angrepsystem, har Brennpunkt funnet på amerikanske militære internettsider, private selskapers sider og Kongressen sine nettsider.

Tidligere forsvarsministere Eldbjørg Løwer (V) og Dag Jostein Fjærvoll (KrF) har avvist at radaren brukes i det amerikanske rakettforsvaret. Nåværende forsvarsminister Kristin Krohn-Devold vil ikke uttale seg til Brennpunkt om saken.

Lyd og video

Lenker