Hopp til innhold

- Presisjonsvåpen drepte lillebror

Internasjonale eksperter på menneskerettigheter skal undersøke om Israel har gjort seg skyldig i krigsforbrytelser. Israel kan ha brukt avanserte presisjonsvåpen da barn og sivile ble drept i Gaza.

Israel Gaza Mats Gilbert presisjonsvåpen dreper sivile Mahmoud Mashharawi Brennpunkt

Mats Gilbert klarte ikke å redde livet til 11 år gamle Mahmoud Mashharawi.

Foto: Media Town, bilder fra Brennpunkt-filmen.

431 barn er drept i Israels krig i Gaza. Dette betyr at nesten hver tredje drepte i Gaza er et barn. NRK Brennpunkt har undersøkt et av angrepene, og forsøkt å finne ut hva som skjedde da 11 år gamle Mahmoud Mashharawi og hans fetter Ahmed ble drept.

Mulig krigsforbrytelse

Tre ulike våpeneksperter har vurdert et bredt materiale NRK Brennpunkt har innhentet fra åstedet. Alle tre mener det kan være et anti-tank våpen av typen Spike som er brukt. Våpenet er presist, fjernstyrt og varmesøkende. Slike våpen har et kamera montert som gjør at det kan styres helt fram til målet av soldaten som betjener det.

Brennpunkt har vist filmen for generaladvokat Arne Willy Dahl. Dahl mener det er svært alvorlig at så mange sivile er drept. — Hvis hensikten i det overveiende har vært å avskrekke lokalbefolkningen, så er vi over i det vi kan kalle terrorangrep, sier Dahl.

Les også — Kan kalle det terrorangrep .

Lillebror drept

I 11-tiden søndag 4. januar ble Mahmoud brakt til Shifa-sykehuset i Gaza, der de norske legene Erik Fosse og Mads Gilbert jobbet under krigen. Gilbert forsøkte å redde Mahmouds liv. Dette ble filmet både av Gilbert selv og av et palestinsk tv-team.

Mahmouds storebror Ashraf Mashharawi tillot også et kamerateam å filme brorens dødsdag.

Hvorfor døde lillebror?

NRK Brennpunkt har undersøkt hva som drepte Mahmoud, siden våpenbruken kanskje kan gi svar på hvorfor Mahmoud og andre barn ble drept i krigen.

Se hele programmet fra Brennpunkt: "Hva drepte lillebror?" og "Israel bruker norske våpen" her.

Mahmouds storebror Ashraf ønsket å undersøke om Mahmouds død er en krigsforbrytelse. Folkeretten krever at krigførende skiller mellom militære mål og sivile objekter. Å skyte direkte mot sivile personer og bolighus kan være en krigsforbrytelse.

Våpenekspert undersøkte åstedet

Israel våpen Human Rights Watch Brennpunkt

Våpenekspert Marc Garlasco i Human Rights Watch på taket der Mahmoud ble drept.

Foto: NRK, bilde fra Brennpunkt-filmen.

Mahmoud og hans fetter Ahmed lekte hjemme på hustaket da en rakett slo ned. NRK brennpunkt ba våpeneksperten Marc Garlasco undersøke åstedet. Garlasco arbeider i Human Rights Watch, og har bakgrunn som bombemålekspert fra det amerikanske forsvarsdepartementet.

Garlasco sier at bolighuset der Mahmoud og Ahmed lekte, ikke er i nærheten av å være et mulig militært mål. Garlasco mener det er sannsynlig at en drone, et ubemannet lite krigsfly, har avfyrt raketten mot huset. Spor på åstedet tyder på at raketten sannsynligvis er et israelsk antitankvåpen av typen ”Spike”, ifølge Garlasco et av de mest presise våpen som finnes.

Droner væpnet med Spike

Spike er en avansert rakett som, ved hjelp av gps-koordinater, varmesøk og innebygget kamera, kan styres svært presist mot målet. Operatøren på bakken kan, ved hjelp av kamera i dronen og kamera i raketten, se på en skjerm hva han sikter på, og styre mot et bombemål.

Vurderingen støttes av våpenekspert Ove Dullum ved Forsvarets forskningsinstitutt.

— Ut fra det jeg kan bedømme av rakettnedslaget, så er dette en anti-tank-rakett. Det går også fram av splintstrukturen rundt stedet. Vi vet da at Israel i stor utstrekning bruker Spike-raketter, sier Dullum.

— Kretskortet som er funnet tyder på at det er en styrt mekanisme. Spike har en slik styrt mekanisme, fortsetter Dullum.

Presisjonsvåpen mot sivile

Å bruke slike presisjonsvåpen mot sivile kan være i strid med folkeretten. Ifølge ”Geneve-konvensjonene” er det en krigsforbrytelse å skyte direkte mot sivile, og å beskyte sivile hus og andre sivile objekter, når de ikke er militære mål.

NRK Brennpunkt har fått rapporter om flere lignende tilfeller, der kun sivile ble drept av det som trolig er Spike-raketter skutt fra droner. Flere menneskerettighetsorganisasjoner undersøker nå om Israels bruk av spike-raketter og andre avanserte våpen er i strid med folkeretten. Deres rapporter vil bli publisert i løpet av vinteren og våren.

Israels ambassade beklager

Den israelske ambassaden i Norge ønsker ikke å la seg intervjue. De sier i en skriftlig uttalelse til NRK Brennpunkt at: «Hvert eneste palestinske barn som ble drept i forbindelse med Israels forsvarskrig mot Hamas’ terror er ett barn for meget for Israel, og vi beklager det.»

«Israel har kun benyttet våpen tillatt etter folkeretten, dette for å unngå å skade uskyldige under stridshandlinger i et sted som Gaza – som Hamas har utvalgt som krigsskueplass», uttaler ambassaden.

Se hele svaret fra Israels ambassade til Brennpunkt .

Internasjonal rettssak

Ashraf Mashharawi sier at hans hus ikke har vært brukt av Hamas eller andre til rakettutskytninger eller andre militære aktiviteter. I det to-etasjers huset er det leiligheter og et legekontor. Ingen andre hus i gaten ble beskutt. Ashraf sier Israel har gjort seg skyldig i en krigsforbrytelse og må stilles til ansvar for dette.

NRK Brennpunkt har tatt bilder av åstedet og prøver av tekstil, støv og våpendeler. Disse blir nå analysert i flere laboratorier i Norge og Sverige. Når resultatene foreligger kan de gi svar på hvilken type eksplosiver som ble brukt i raketten.

Gaza Israel takprøver Brennpunkt

Materialprøver fra taket i Gaza blir undersøkt ved norske og svenske laboratorier.

Foto: Tone Gjerde (bilde fra Brennpunkt-filmen) / NRK