Soldat møter hund i leilighet.
GLEB GARANICH

Dette er et stadig vanligere syn.

Møtet mellom en ukrainsk soldat og en etterlatt hund.

Ukrainsk tjenestemann gjør v-tegn mens han holder en valp.
Vadim Ghirda

Ukrainske myndigheter deler ofte bilder av soldater med dyr.

Ukrainsk soldat klapper hund.

Det er ekte, men ikke tilfeldig.

Potepropaganda

Potepropaganda

Krig, soldater og søte hunder.

Det siste er nok ikke det første du tenker på i en krigssituasjon, men i propagandakrigen mellom Ukraina og Russland er både hunder og katter sentrale.

Så hvorfor deles disse søte hundebildene?

Det kan forhåpentligvis forsker Johanne Kalsaas fortelle oss. Hun er doktorgradsstipendiat i russiske medier og kommunikasjon ved Universitet i Bergen.

David Skovly:Hei, Johanne! Har du lagt merke til bruken av søte dyr og tøffe soldater?
David Skovly:WBDvl9glupA
Johanne Kalsaas:Jeg har absolutt lagt merke til dette selv, og det skjer ikke bare på ukrainsk side. Også i russiske sosiale nettverk florerer det «rørende» bilder og videoer av russiske soldater med søte dyr som de har truffet på mens de er i Ukraina.
David Skovly:Er bruk av dyr i krigspropaganda et nytt fenomen?
Johanne Kalsaas:Nei, det er ikke nytt. Interessant i norsk-russisk sammenheng er kanskje spesielt den sovjetiske «reinsdyrbataljonen» som var involvert i opptakten til frigjøringen av Øst-Finnmark under andre verdenskrig.
David Skovly:Reinsdyr?
David Skovly:Svarten, en tambukk
Johanne Kalsaas:Ja. I kampen om det historiske krigsminnet – som jo er enormt viktig for Russland og Putin-regimet – har disse reinsdyrene fått en interessant rolle: De fungerer som sjarmerende maskoter som, dystert nok, gjør krigen til noe "koselig".
David Skovly:Absolutt, man blir påvirket på en annen måte.
Johanne Kalsaas:All lidelsen krig fører med seg forsvinner litt inn i bakgrunnen når vi «aww»-er over dyr – enten de er reinsdyr fra nordområdene eller kattunger fra Kiev-regionen.
David Skovly:Flere av bildene deles fra kontoer som styres av ukrainske myndigheter - hvor bevisst er dette?
Johanne Kalsaas:Det kan jeg rett og slett ikke svare på, jeg er ikke ekspert på ukrainske myndigheter 😉
David Skovly:La meg omformulere litt.
David Skovly:Hvordan tror du det påvirker dem som ser bildene?
Johanne Kalsaas:Det er klart at når vi ser bilder av soldater som koser med dyr, skapes en voldsom kontrast til den brutaliteten vi vanligvis forbinder med krig. Som nevnt ovenfor: Krigens lidelse forsvinner inn i bakgrunnen.

Vi blir også minnet på at disse soldatene tross alt er mennesker som kan vise kjærlighet – en innsikt som åpenbart vanskelig lar seg kombinere med fiendebilder og negative stereotypier.
David Skovly:
David Skovly:
David Skovly:Men hvordan er dette en del av informasjonskrigen mellom Ukraina og Russland?
Johanne Kalsaas:Det er en effektiv måte å bygge et image eller narrativ på. Det er vanskelig å forestille seg at disse dyrekjære soldatene også kan være involvert i blodige krigshandlinger.

Hvordan kan vel noen som passer på små, forsvarsløse hundevalper være i stand til å skade andre mennesker?
David Skovly:Ja, ikke sant.
Johanne Kalsaas:Den virkelige påvirkningskraften i disse bildene ligger nok nettopp her, i den voldsomme kognitive dissonansen mellom å beskytte/vise omsorg og angripe/ødelegge.

Som Kalsaas påpeker er det heller ikke første gang dyr blir brukt på denne måten. «Reinsdyrbataljonen» er et godt eksempel.

I Murmansk fylke ble reinsdyr brukt til å frakte bomber, krigsutstyr, mat og annet nødvendig.

I Murmansk fylke ble reinsdyr brukt til å frakte bomber, krigsutstyr, mat og annet nødvendig.

Foto: ARKIVBILDE / STRBC MURMAN

Men er det ekte?

Vi vet at «Reinsdyrbataljonen» er ekte, men det blir fort vanskelig med enkelthendelser i Ukraina. Der må vi hver dag forholde oss til nettopp dette spørsmålet. Det er krevende arbeid.

NRK forklarer

Hvordan verifiserer NRK videoer fra Ukraina?

Hvordan verifiserer NRK videoer fra Ukraina?

Florerer av misvisende og feilaktig innhold

NRK tråler sosiale medier som Telegram, Snapchat, Instagram, og TikTok etter bilder og videoer fra krigen i Ukraina. Før vi publiserer noe gjøres en rekke undersøkelser for å fastslå at videoene/bildene stammer fra Ukraina, samt at det som påstås om dem er sant.

Hvordan verifiserer NRK videoer fra Ukraina?

Har videoen blitt publisert tidligere?

Ved store katastrofer og krig er det mange brukere i sosiale medier som deler klipp som om det utspiller seg i sanntid, men som egentlig er tatt flere år tidligere eller stammer fra et helt annet sted eller situasjon.

NRK søker på nøkkelord og gjør omvendte bildesøk. Det kan avdekke hvem som er den originale kilden til videoen, og om den ble filmet i sammenheng med krigen i Ukraina.

Hvordan verifiserer NRK videoer fra Ukraina?

Hvem publiserte videoen?

Hvem som publiserer en video har mye å si for å vurdere hvor troverdig innholdet er. Er det en anonym konto som nylig er opprettet, hva har kontoen publisert tidligere, og på hvilken plattform er videoen publisert?

Hvordan verifiserer NRK videoer fra Ukraina?

Hvor ble videoen filmet?

Ved å se etter landemerker og andre kjennetegn i en video kan vi få hint om hvor den er filmet. Vi forsøker så å finne igjen disse kjennetegnene hos kartverktøy som Yandex Maps, satellittfoto, og andre videoer fra området.

Hvordan verifiserer NRK videoer fra Ukraina?

Når ble videoen filmet?

De fleste videoer inneholder store og små hint om når de er tatt. Værforhold: regner det eller er skyfritt? Hvordan bakken ser ut kan si mye om hvilke dager en hendelse kan ha skjedd. Hvor sola står på himmelen kan også si noe om tidspunktet på dagen.

Hvordan verifiserer NRK videoer fra Ukraina?

Hvorfor ble videoen filmet og delt?

Partene i krigen og brukere i sosiale medier har alle motivasjoner for å filme og dele videoer. Et sentralt spørsmål vi stiller oss er hva personen ønsker å oppnå, svaret påvirker hvordan vi vurderer videoen.

Hvordan verifiserer NRK videoer fra Ukraina?

NB! Er det ekte?

De siste årene har videospill blitt mer naturtro og det er mulig å manipulere bilder og videoer. NRK ser etter tegn på manipulasjon når vi verifiserer innhold. Det kan for eksempel være at flammer, kjøretøy eller bygninger virker dataanimert.

Hvordan verifiserer NRK videoer fra Ukraina?

Helhetsvurdering

Dersom NRK ikke kan fastslå med sikkerhet at bilder og videoer er sanne, vil vi enten ikke publisere, eller ta tydelig forbehold om at videoen «skal vise at» noe har skjedd eller at noe «påstås» uten at vi har fått dette uavhengig bekreftet.

Plattformkrigen

Det kommer enorme mengder innhold rett til mobilskjermen vår fra krigen i Ukraina.

Vi har tidligere fortalt om Putins «TikTok-krigere», men plattformen som brukes mest på både russisk og ukrainsk side er Telegram.

Telegram er tjeneste for sending og mottak av direktemeldinger. Det kan i utseende og funksjon minne om WhatsApp.

Ukrainske myndigheter bruker det, det samme gjør Vladimir Putins propagandamaskin.

Faksimile fra Telegram. Bilder av hunder og ukrainske soldater.

Skjermdump fra Telegram.

Foto: Telegram: @ukrainenow

Denne kanalen på Telegram, @Ukraine_Now, ble under pandemien brukt av ukrainske myndigheter til å dele informasjon om munnbind, vaksiner og reiseråd.

Da krigen startet fikk den en helt annen rolle.

Her deles det nå tall på skadde og døde, videoer fra president Volodymyr Zelenskyj og bilder av katter i uniform.

Katt i militæruniform fra Telegram.

Skjermdump fra Telegram.

Foto: Telegram

Vi sjekker om Johanne Kalsaas kan utdype dette før vi avslutter samtalen.

David Skovly:Hei, igjen - glemt å spørre deg om Telegram. Hvilken posisjon har Telegram hatt i denne konflikten?
Johanne Kalsaas:Telegram har blitt én av de aller viktigste informasjonskanalene i denne konflikten, særlig blant de yngre.
Johanne Kalsaas:Spesielt i Russland, der i praksis alle uavhengige medier og internasjonale sosiale nettverk er blokkert, har Telegram blitt uunnværlig for dem som vil følge med på det som skjer i Ukraina.

Mens resten av det russiske medielandskapet er gjennomregulert, er Telegram fortsatt påfallende fritt og ukontrollert.
David Skovly:Ja, det er jo der det meste av dette blir lagt ut og delt videre. Ofte ukritisk.
Johanne Kalsaas:Fritt og ukontrollert kommer imidlertid også med noen ulemper. Både informasjon og desinformasjon flyter fritt, og brukerne blir nok eksponert for minst like mye krigspropaganda her som i tradisjonelle medier.
David Skovly:Kildekritikk er nøkkelen her. Det er det vel greit at alle tenker på.
David Skovly:Takk for hjelpen :)

Hei!

Så hyggelig at du leste helt hit. Hvis du har tanker om denne saken eller innspill til annet jeg burde sjekke ut send meg gjerne en epost.

Jeg jobber med krigen i Ukraina, usynlig syke og alt i mellom det.