NRK søker fedre fra tre generasjoner

Ble du far på 1970-, 1990- eller på 2000-tallet? Da kan det hende vi søker deg til en ny dokumentarserie.

Far og datter
Foto: Colourbox.com

Dokumentar- og samfunnsredaksjonen i NRK forbereder en ny dokumentar for NRK TV om farsrollen gjennom tre generasjoner i Norge, fra 1970 til i dag.

Gjennom tre forskjellige fedre, fra hver sin generasjon, skal vi fortelle om en samfunnsutvikling og hvordan farsrollen har endret seg i Norge.

Har du lyst til å bli med? Send en e-post til journalist Kristine Ramm.

Vi leter etter:

1) Han som ble far for første gang på 1970-tallet.

Fedrene går inn i omsorgsrollen – uten forbilde fra sine egne, fraværende 1950-tallsfedre.

Hvordan var det å bli far i spennet mellom "myk mann" og det å bevare maskuliniteten? Var det mannens eget valg, eller en følge av kvinnebevegelsen?

De skulle utforme en helt ny mannsrolle og en helt ny farsrolle. De sto oppe i en endring de ikke hadde startet og ikke hadde bedt om – men som de kanskje så nødvendigheten av?

2) Han som ble far på 1990-tallet.

Fedre fikk pappapermisjon på 1990-tallet. Hvordan ble det mottatt på arbeidsplassen? Og blant kolleger og venner? Menn med barnevogn på gata? Fedre på formiddagskafé? Babysvømming? Balanse mellom forventninger og egne drømmer?

Gikk det an å være far på egne premisser? Hvor var forbildene? Og hvis det ble brudd – da var det forventet at mor fikk hovedomsorgen, hvis man ikke ble enige.

3) Han som ble far på 2000-tallet.

På 2000-tallet ble det vanligere med nye former for samliv og foreldreskap. Alle kan få barn nå, også menn uten koner. Unge fedre tar pappaperm som en selvfølge. Det er en krevende prosess for homofile menn å bli fedre. Det krever ressurser, både mentalt og økonomisk.

«Generasjoner»

Prosjektet er en del av serien «Generasjoner». Første sesong på fire program sendes på NRK1 mandager fra 18. september. Fire nye episoder blir sendt i løpet av 2018.

Har du lyst til å bli med? Send en e-post til journalist Kristine Ramm.