Har du en utradisjonell juletradisjon?

Vi søker deg som har en uvanlig juletradisjon, eller feirer julen på en litt annerledes måte, til NRK1s førjulsserie.

Caganer Kate og William

BÆSJEFIGURER I JULEKRYBBEN: I Catalonia, nord i Spania, er ikke julekrybben komplett før en caganer er på plass i julekrybben. Caganer er katalansk for en «driter». De skal trolig bringe hell og lykke og fruktbar jord. Ifølge en legende vil en som ikke setter ut en slik figur, få en elendig avling.

Foto: LLUIS GENE / Afp

De fleste nordmenn feirer jul på tradisjonelt vis. Juletre, pepperkaker, gløgg, julekalender, mandel i grøten, ribbe, akevitt og julenissen. Norske tradisjoner. Mens brorparten holder seg til det tradisjonelle, velger andre å lage sine egne tradisjoner.

Har du, eller kjenner du noen som har, en litt rar eller morsom juletradisjon?

Kanskje du har en onkel som tvinger hele familien, hvert eneste år, til å isbade hver julemorgen? Eller at du bare MÅ se en skrekkfilm i stedet for Tre nøtter til Askepott? Kanskje reiser du til varmere strøk, vekk fra hvit jul?

Vi hører gjerne fra deg! Kontaktinfo finner du nederst i saken.

Minus åtte grader i lufta stanser ikke en juletradisjon.

MINUSGRADER: Hvert år når sola snur tar denne gjengen seg en dukkert i Trondheimsfjorden. – Dette er den fineste førjulstradisjonen vi kan tenke oss, sier isbaderne. Bildet er fra 2012 da det var åtte minusgrader i lufta.

Foto: Ketil Flatøy/NRK

Om å gjøre å slå minstemann

Familien Buan Øfsti i Trondheim har sin egen, sporty juletradisjon. I en årrekke har familien på fem konkurrert på isen på julaften.

– Vi har holdt på med dette i 10–12 år. Vi går to distanser. Først 100 meter, så 400 meter, sier far Anders Werner Øfsti.

Selv om barna nå er voksne, stiller fortsatt hele gjengen med hockeyskøyter på beina, uansett vær, før julemiddagen tilberedes.

– Det er vanskelig å slå minstemann, Jonas (19). Han er hockeyspiller. Vi har hatt en greie med at han må gå baklengs eller bære med seg noe.

KONDOMDRESS: Iført lengdeløpsskøyter og kondomdress endte Anders endte på sisteplass på 100 meter. Jonas vant, mens storebror Martin (27) kom på andreplass. I løpet av årene har flere venner av den aktive familien dukket opp som tilskuere.

Flaut med pappa i kondomdress

For tre år siden bestemte Anders seg for å vinne over Jonas.

– De hockeylårene blir stive etter 40 sekunder, så jeg klarte å få han med på å gå 1000 meter. Det var før jeg hadde avslørt at jeg hadde klart å skaffe meg panserskøyter og skøytedrakt.

Det resulterte i en voldsom latter.

– Det var veldig morsomt, men også flaut å se faren sin i kondomdrakt i all offentlighet, sier Jonas.

Vant med en millimeter

Det ble sisteplass for Anders på 100 meter, men han kjempet seg til seier på den lengste distansen.

– Jeg klarte å vinne med en millimeter. Barna ble kjempesure, for de måtte jo regne med å få høre dette resten av året.

– Det er langt å gå 1000 meter på hockeyskøyter, presiserer Jonas og legger til at faren gjerne må dukke opp i kondomdrakt igjen.

– Jeg blir ikke noe tregere, og tror ikke han er blitt noe raskere.

Vil du fortelle oss om dine tradisjoner? Ta kontakt med Eva Ersfjord: eva.ersfjord@nrk.no.